4p
Remek hírek jöttek a magyar iparról - az euróövezeti BMI tízéves csúcson van - nőtt az export és az import is - az elemzők bizakodóbbak lettek a magyar gazdasággal kapcsolatban és több autót és több ingatlant veszünk.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 55,1. Ez azért jó hír, mert a korábbi májusokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú májusi átlagnál (52,2), és az elmúlt három év májusainak átlagánál is (51,4).  Mi több, a felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett áprilishoz képest és a foglalkoztatottságindex értéke 50 pont felé került ebben a hónapban, és az elmúlt egy év értékei április kivételével növekedésre utalnak.

Beszerzési Menedzser Index alakulása

Az euróövezetből is megjött az adat: tízhavi csúcson zárt májusban az euróövezet feldolgozóipari beszerzésmenedzser-indexe, de a franciák zsugorodnak, a németek pedig lassulnak.

--

Idén márciusban a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 13, a behozatalé 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. Az aktívum 289 millió euróval nőtt 2014. márciushoz képest. A kivitel értéke 8,3 milliárd euró (2513 milliárd forint), a behozatalé 7,3 milliárd euró (2230 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export 13, az import 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. 

--

A korábbi 2-ről 2,5 százalékra emelte a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozását a GKI Gazdaságkutató Zrt. A gazdaságkutató előrejelzése szerint, bár a magyar gazdaság 2014 után az idén is az EU 1,8 százalékos átlagánál gyorsabban fog növekedni, a tavalyi 3,6 százalékos bővülési ütem megközelítésére nincs esély.

--

A JATO Dynamics legfrissebb májusi újautó forgalomba helyezési összesítése szerint idén májusban összesen 5883 új személyautó, és 1217 kishaszongépjármű került forgalomba. Májusban a legsikeresebb autómárka összességében a Ford volt, most a magyar piac 13,3 százalékát sikerült lefedni. Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor májusban az Opelnek ment legjobban, amelynek 12 százalékos a piaci részesedése. A második a Ford, a harmadik a Skoda, amit a Volkswagen és a Suzuki követ a toplistán. Cikkünkben a tizes top listákta és a modellek listáját is megtalálja >>

--

Májusban majdnem 12 ezer ingatlan cserélt gazdát a Duna House becslése alapján. Tavaly ilyenkor csak 8500 ingatlant adtak el, ami több mint 40 százalékos bővülést jelent éves alapon. Az idei előző hónaphoz képest viszont minimális csökkentés tapasztalható, ami szembemegy a szokásos szezonalitással, az előző években ugyanis május rendre nagyobb forgalmat mutatott áprilisnál. Feltehetően az előző fél évben tapasztalható felfokozott keresleti és vásárló oldali felfűtöttség kezd némileg csillapodni, amelyet elsősorban a fővárosban tapasztalni a hirtelen megugró árak miatt.

--

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a Napi Gazdaság hétfői számában megjelent interjúban elmondta: a 2013-ban átalakított intézményrendszer az arany középutat képviseli, úgy adnak teret az egyes szaktárcáknak a saját koncepciók megvalósítására, hogy a Miniszterelnökségen keresztül egyfajta kontroll is kerül a rendszerbe. Az EU-s források kiosztásakor az innovációt és a növekedés lehetőségét keresik a szaktárcák és a Miniszterelnökség.

--

A FIFA-vezetők letartóztatásának időzítése Moszkva szerint Washington durva beavatkozása egy nemzetközi szervezet működésébe. A Zürichben rendezett FIFA-elnökválasztás előzményeként szerdán hét magas rangú tisztségviselőt tartóztattak le. Bár az nyílt titok, hogy a FIFA a földkerekség egyik legkorruptabb szervezete – óriási pénzek forognak kockán a világbajnokságok helyszínének odaítélésekor - a letartóztatások időzítése mégis nemzetközi politikai vihart kavart. 

--

Szimbolikusan is lerázta magáról Amerika a 2001. szeptember 11-i, terrortámadások utolsó nyomát, New Yorkban beépült az ottani "Gödör". A ledöntött tornyok helyén új, szebb torony áll, és most a kilátóteraszát is megnyitották. A szuperhatalom legyőzhetetlen, de továbbra is sok kihívással kell szembenéznie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG