<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A nemzetközi hitelezőkkel dacolva a görög parlament elfogadta szerdán az Alekszisz Ciprasz vezette kormány által benyújtott első szociális tárgyú törvényjavaslatot, amely a válság által leginkább sújtott görög állampolgárok támogatását célozza.

A jogszabály alapján egyebek között visszakötik az elektromos áramot a számlafizetésre képtelen háztartásokba, és az év végéig 300 kilowattóráig ingyen áramot biztosítanak számukra. Mintegy 30 ezer háztartás 70-től és 220 euróig terjedő lakhatási támogatást, további 300 ezer ember pedig élelmiszersegélyt kap. A kormány becslése szerint a törvény végrehajtása 200 millió euró költségvetési kiadást jelent. 

Ebből balhé lesz

Az athéni tőzsde irányadó indexe, az Athex napi mélypontján 4,76 százalékkal 733,20 pontra zuhant szerdán a hitelezők és a görög kormány között felgyülemlett feszültség hatására. Az európai vezetők nyilatkozatai kétségeket ébresztettek a Görögországgal folyó tárgyalások pozitív kimenetelét illetően. A nemzetközi hitelezők és Athén szakértői jelenleg is egyeztetnek az euróövezeti pénzügyi támogatás négy hónappal történő meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás megvalósításának részleteiről. 

A magas rangú euróövezeti pénzügyminiszteri tisztségviselőkkel kedden folytatott telekonferencián abban mindkét oldal egyetértett, hogy nem mennek jól a tárgyalások. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői azt állították, hogy a görögök nem tanúsítanak együttműködést, így nagyon kevés információt kaptak a kormány pénzügyeiről és más egyéb fontos kérdésekről. A görög kormány viszont arra panaszkodott, hogy a szakértők be akarnak avatkozni a politikába, átlépik a tényfeltáró megbízatás kereteit.

Egy névtelenül nyilatkozó európai tisztségviselő elmondása szerint a telekonferencia görög résztvevője közölte, hogy kormánya nem akarja az ország pénzügyeit szakértőkkel megvitatni, hanem az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő tanács ülésére akarja vinni a témát. Az Európai Tanács legközelebb csütörtökön és pénteken ülésezik Brüsszelben. Az általános benyomás az, hogy a görög fél teljes mértékben elszakadt a valóságtól - mondta a névtelenül nyilatkozó európai tisztségviselő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG