<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A nemzetközi hitelezőkkel dacolva a görög parlament elfogadta szerdán az Alekszisz Ciprasz vezette kormány által benyújtott első szociális tárgyú törvényjavaslatot, amely a válság által leginkább sújtott görög állampolgárok támogatását célozza.

A jogszabály alapján egyebek között visszakötik az elektromos áramot a számlafizetésre képtelen háztartásokba, és az év végéig 300 kilowattóráig ingyen áramot biztosítanak számukra. Mintegy 30 ezer háztartás 70-től és 220 euróig terjedő lakhatási támogatást, további 300 ezer ember pedig élelmiszersegélyt kap. A kormány becslése szerint a törvény végrehajtása 200 millió euró költségvetési kiadást jelent. 

Ebből balhé lesz

Az athéni tőzsde irányadó indexe, az Athex napi mélypontján 4,76 százalékkal 733,20 pontra zuhant szerdán a hitelezők és a görög kormány között felgyülemlett feszültség hatására. Az európai vezetők nyilatkozatai kétségeket ébresztettek a Görögországgal folyó tárgyalások pozitív kimenetelét illetően. A nemzetközi hitelezők és Athén szakértői jelenleg is egyeztetnek az euróövezeti pénzügyi támogatás négy hónappal történő meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás megvalósításának részleteiről. 

A magas rangú euróövezeti pénzügyminiszteri tisztségviselőkkel kedden folytatott telekonferencián abban mindkét oldal egyetértett, hogy nem mennek jól a tárgyalások. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői azt állították, hogy a görögök nem tanúsítanak együttműködést, így nagyon kevés információt kaptak a kormány pénzügyeiről és más egyéb fontos kérdésekről. A görög kormány viszont arra panaszkodott, hogy a szakértők be akarnak avatkozni a politikába, átlépik a tényfeltáró megbízatás kereteit.

Egy névtelenül nyilatkozó európai tisztségviselő elmondása szerint a telekonferencia görög résztvevője közölte, hogy kormánya nem akarja az ország pénzügyeit szakértőkkel megvitatni, hanem az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő tanács ülésére akarja vinni a témát. Az Európai Tanács legközelebb csütörtökön és pénteken ülésezik Brüsszelben. Az általános benyomás az, hogy a görög fél teljes mértékben elszakadt a valóságtól - mondta a névtelenül nyilatkozó európai tisztségviselő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Makro / Külgazdaság Harmadakkora valószínűséggel fertőződnek meg a kétszer oltottak Coviddal, mint a teljesen oltatlanok
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 12:21
Mutatta ki egy friss felmérés.
Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Makro / Külgazdaság Áder Jánostól két település kapott városi rangot
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 06:43
Kiskunlacháza és Nyírbogát szeptembertől már nem nagyközség, hanem város.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos