4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Most már egyértelműen az Iszlám Állam terrorszervezet okolható közvetve vagy közvetlenül mind a párizsi vérengzésért, mind az orosz repülő felrobbantásáért. Ezt büszkén vállalják is, kérdés, mi volt vele a céljuk. Talán csak sokat képzelnek magukról, mint egykor Oszama bin Laden, remélhetőleg úgy is végzik.
Putyin és Hollande

Sokat képzeltek magukról

Nehéz a terrorszervezetek stratégiájában logikát követni. 15 éve Oszama bin Laden tévesen azt képzelte, hogy katonáinak afganisztáni győzelme döntötte össze a Szovjetuniót, ezért ugyanilyen módszerekkel Amerikát is meggyengíti. Nagyot tévedett. Egyrészt a Szovjetunió nem elsősorban Afganisztán miatt omlott össze, hanem mert egy működésképtelen gazdasági-társadalmi rendszert tartott fenn, amely alulmaradt a nyugattal folytatott versenyben. Mellesleg, mint a világ utolsó gyarmatbirodalma, felbomlásra volt ítélve, de helyette ma már újra ott az erős Oroszország.

Amerikának viszont semmi oka nem lett volna összeomlani, sem Oszamával, sem nélküle. Akkor megkérdőjelezhetetlenül a világ legnagyobb gazdasága, egyik leggazdagabb országa, és egyben egyetlen szuperhatalma volt. Enyhén szólva meggondolatlan, aki egy ilyennek nekimegy.

Amúgy Oszamánál és egyéb terroristáknál komolyabb stratégiák is követtek el ilyen hibát, amikor az ellenséget indokolatlanul lebecsülték. Nem más ennek egyik legékesebb példája, mint Hitler, akinek az volt a rögeszméje, hogy ha berúgják a sztálini Szovjetunió ajtaját, összedől. Meglepetten tapasztalta, hogy erről szó sincs, nem hogy nem dőlt össze, hanem a szövetségesek segítségével rommá verte Hitlert, és nem mellesleg ezáltal lett szuperhatalom belőle.

Összehozták ellenségeiket

Nem tudni, az Iszlám Állam stratégáinak mennyire kifinomult a gondolkodása, vagy mennyire esetlegesek cselekedeteik. Most két csapással, ha valóban ők tervelték ki őket, Putyint és Hollande-ot egymás karjaiba kergették, pontosan úgy, ahogy Hitler a Szovjetunió megtámadásával Sztálin karjaiba kergette Churchillt, majd az amerikai hadüzenettel Rooseveltet is. Létrehozott így egy nála kb. ötször erősebb koalíciót, és ezzel halálra is ítélte magát.

Hasonló logika alapján most jó esély van arra, hogy a terroristák összehoztak egy elszánt francia-orosz szövetséget, amelyik már könnyen elbánhat velük. Oroszország eddig alig foglalkozott az Iszlám Állammal, főleg Aszad többi ellenségét aprította, de most teljes erejét rázúdította a fő ellenségre, és annak központját, Rakkát bombázta, akárcsak a franciák.

Szívélyes szövetség

A két ország még nem hangolta össze stratégiáját, de ez már csak napok kérdése. A Kreml közölte, hogy Putyin telefon beszélt Hollande-al, majd közölte vezérkarával, hogy ki kell dolgozni a közös tengeri és légi stratégiát. Ugyanakkor felszólította tengerészetét, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Földközi-tenger keleti részére irányított francia tengeri erővel, és kezeljék őket szövetségesként.

Hollande 26-án Moszkvában látogatja meg Putyint, két nappal korábban pedig az amerikai elnökkel találkozik. Telefonon Rohani iráni elnökkel is beszélt, aki eddig csak Aszad és az oroszok szövetségese volt.

A győzelemig

Közben David Cameron brit kormányfő is beterjeszt a parlament elé egy stratégiát, amely az Iszlám Állam elleni brit részvételt szabályozza. Ők is bombáztak, de csak Irakban, mintha gondosan figyelembe vennék az egykori mandátumterületek határait, amikor Irak az ő érdekszférájuk volt, Szíria a franciáké. Azt mindenesetre elismerte, hogy Rakka a kígyó feje, a fő csapást ott kell rá mérni.

Nagy az elszántság, fel van dühítve a gall kakas és az orosz medve. Nem fognak nyugodni, amíg meg nem semmisítik közös ellenségüket, és lehet, hogy most már a szárazföldi erők bevetésétől sem fognak visszariadni. Az ártatlan polgáraik elleni merényletek után immár népeik sem fogják ezt ellenezni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódnak a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:02
Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz. A lakosság vásárlási hajlandósága enyhén javult, a jövedelmi várakozásaikat viszont kissé visszafogták, a gazdasági helyzet megítélése pedig alapvetően nem változott a GfK gazdaságkutató intézet és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) decemberre vonatkozó várakozásokról készült kedden publikált felmérése alapján.
Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Makro / Külgazdaság Magyarországon át szökött meg a korrupt polgármester – hullanak a fejek Romániában
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:49
Több fontos ember is belebukott Romániában a nagybányai polgármester szökésébe. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG