3p
Megint jól beszóltak a Moszkvába készülő görög kormányfőnek, de lehet, hogy mi is magunkra vehetnénk. A német politikusok egy része alaposan ki van akadva, és attól tart, az EU megosztása a tét. Mások sokkal megértőbbek. Épp ez az.

A görög kormányfő, Alexis Tsipras (Alexisz Ciprasz) moszkvai látogatása komoly kritikákat váltott ki – tudósít a német közszolgálati ARD-hez tartozó Tagesschau.de. Az Európai Parlament szociáldemokrata (SPD) elnöke, Martin Schulz egy hannoveri lapban az EU kettéhasadásának veszélyére figyelmeztetett, és azt üzente a görög politikusnak, ne kicsinyelje le európai szövetségeseit. Ne nullázza le azokat az eredményeket, amelyeket eddig a bizalom újbóli megteremtése terén tett. Beszélt arról is, hogy az Oroszországgal szembeni egységes európai uniós fellépést nem szabadna kockára tenni.

Hozzátehetjük, hogy ezeket a szavakat akár Orbán Viktorhoz is címezhette volna, aki ugyan nem utazott Moszkvába, de nemrég itthon fogadta Putyin orosz elnök látogatását, illetve korábban óriási üzletet kötött vele a Paksi Atomerőmű bővítéséről.

A német nagykoalícióban szereplő jobboldali, kereszténydemokrata párt, a CDU is hasonlóan reagált. Egyik vezetője, Gunther Krichbaum szerint azt, hogy Moszkva hogyan bánik az európai értékekkel, mint a béke, demokrácia, szabadság, jogállam, azt már a saját ellenzékével és az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban bebizonyította. „Ezért aki továbbra is európai segítséget szeretne, annak iránytűje Brüsszel felé kell mutasson, nem Moszkva felé” – fejtette ki a politikus a Tagesschau szerint.

Tsipras egyébként szerdán utazik Moszkvába, de már a következő utazás is készen áll, május 9-én részt fog venni a Győzelem napi ünnepségeken. (A Második Világháború lezárásának alkalmából. Erre egyébként a sajtóhírek szerint Orbán Viktor is kapott meghívást Putyin elnöktől.) A német, brit és francia vezetők már bejelentették, hogy nem vesznek részt az ünnepségeken az ukrán krízis miatt.

Más német politikusok visszafogottabbak, ugyanannak az SPD-nek az elnöke, Sigmar Gabriel például nem tudja elképzelni, hogy Athén Moszkva karjaiba vesse magát. A Baloldali Párt (Die Linke) frakcióvezetője, Gabi Zimmer megértéssel viseltetett a görögök iránt, szerinte a görög látogatásnak nem az a célja, hogy „az EU-t és Oroszországot egymás ellen kijátsszák”. Sokkal inkább az orosz élelmiszer-behozatali tilalom lazításáról lehet szó.

(Előző cikkeink a témában: Jövő héten még nem megy csődbe Görögország, illetve egy videóbeszélgetés a görög helyzetről.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG