TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kalifornia 2023-ra óránként 15 dollárra, a jelenlegi kötelező amerikai szövetségi szint több mint duplájára szándékozik emelni a minimálbért. Ez még a 8,5 eurós (kb. 9,5 dollár), alacsonynak igazán nem mondható némethez képest is brutális. A kormányzónak viszont lehetősége lenne fékezni az emelés ütemét, ha gazdasági nehézségek lépnek fel.

Sok vagy kevés?

A jelenlegi szövetségi minimálbér 7,25 dollár, amit általában már kevésnek tartanak. A sok vagy kevés kérdése meglehetősen szubjektív, különösen Amerikában, ahol nincs olyan erős szociális állam, mint általában Európában. Mindazonáltal a német szintet reális összehasonlítási alapnak tekinthetjük, pláne, hogy az alig tér el a franciától, brittől, hollandtól és belgától, vagyis az Amerikával összemérhetően fejlett országokétól.

A német 8,5 euró alapján 10 dollár körüli reális érték adódik a jelenlegi euró/dollár árfolyamon. A mostani kaliforniai szint pontosan ennyi, és 14 másik államban vagy szövetségi városban van érvényben hasonló mértékű minimálbér. Sok helyen tűzik ki célnak a 15 dollárt, de ez olyan magas összeg lehet, ami a munkahelyek tömeges megszűnését hozhatja magával.

Most is sokan, sokat kapnak

Bernie Sanders demokrata elnökjelölt a 15 dollár 2020-as bevezetését emlegeti, de ezt valószínűleg nem sokan veszik komolyan, a jelenlegi szintről egy duplázás irreális. Kalifornia már más kérdés, mivel jóval gazdagabb, mint Amerika többi része, így nagyobb összeget is elbír. Azonban a mostanihoz képesti 50 százalék kissé erősnek tűnik.

Jelenleg 2,2 millió kaliforniai kapja a 10 dolláros minimálbért, ami a 40 milliósra becsült lakosságszámhoz viszonyítva igazán nem sok. Kérdés, hogy 15 dollárnál hogy nézne ez ki, vajon nem jönne-e létre a minimálbéresek állama? Persze ha a minimálbér az égben van, akkor ez egész kellemes lehet, viszont egy ilyen jóléti egyenlőség a szocializmusra emlékeztet.

De mennyi is az annyi?

Ezek után egy szélesebb összevetést is érdemes tenni, immár havi számokkal, hisz ahhoz vagyunk hozzászokva. Nem tekintünk el a hazai helyzettel való összehasonlítástól sem, bár Kaliforniába nem mehetünk automatikusan dolgozni, sok szakmában nem nehéz munkavállalási engedélyt kapni a napsütötte államban.

A tervezett 15 dolláros minimálbér havi szinten nagyjából 2700 dollárt jelent, ez jelenlegi árfolyamon durván 2400 euró. Ilyennel a jóléti Európában sem találkozni: a dúsgazdag kisállam, Luxemburg 1900 euróval vezet. Ha forintra számítjuk, nagyjából 750 ezret kapunk, a hazai 111 ezres minimálbérrel és a 129 ezres garantált bérminimummal vethetjük össze. Persze 2023-ra jó eséllyel nálunk is nagyot fog ugrani a minimálbér, ezért a reális összehasonlítás alapja a jelenlegi 10 dolláros órabér. Ez szerény havi 500 ezer forintot jelent, jóindulattal a hazai négyszeresét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Friss
hírlevél