<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kalifornia 2023-ra óránként 15 dollárra, a jelenlegi kötelező amerikai szövetségi szint több mint duplájára szándékozik emelni a minimálbért. Ez még a 8,5 eurós (kb. 9,5 dollár), alacsonynak igazán nem mondható némethez képest is brutális. A kormányzónak viszont lehetősége lenne fékezni az emelés ütemét, ha gazdasági nehézségek lépnek fel.

Sok vagy kevés?

A jelenlegi szövetségi minimálbér 7,25 dollár, amit általában már kevésnek tartanak. A sok vagy kevés kérdése meglehetősen szubjektív, különösen Amerikában, ahol nincs olyan erős szociális állam, mint általában Európában. Mindazonáltal a német szintet reális összehasonlítási alapnak tekinthetjük, pláne, hogy az alig tér el a franciától, brittől, hollandtól és belgától, vagyis az Amerikával összemérhetően fejlett országokétól.

A német 8,5 euró alapján 10 dollár körüli reális érték adódik a jelenlegi euró/dollár árfolyamon. A mostani kaliforniai szint pontosan ennyi, és 14 másik államban vagy szövetségi városban van érvényben hasonló mértékű minimálbér. Sok helyen tűzik ki célnak a 15 dollárt, de ez olyan magas összeg lehet, ami a munkahelyek tömeges megszűnését hozhatja magával.

Most is sokan, sokat kapnak

Bernie Sanders demokrata elnökjelölt a 15 dollár 2020-as bevezetését emlegeti, de ezt valószínűleg nem sokan veszik komolyan, a jelenlegi szintről egy duplázás irreális. Kalifornia már más kérdés, mivel jóval gazdagabb, mint Amerika többi része, így nagyobb összeget is elbír. Azonban a mostanihoz képesti 50 százalék kissé erősnek tűnik.

Jelenleg 2,2 millió kaliforniai kapja a 10 dolláros minimálbért, ami a 40 milliósra becsült lakosságszámhoz viszonyítva igazán nem sok. Kérdés, hogy 15 dollárnál hogy nézne ez ki, vajon nem jönne-e létre a minimálbéresek állama? Persze ha a minimálbér az égben van, akkor ez egész kellemes lehet, viszont egy ilyen jóléti egyenlőség a szocializmusra emlékeztet.

De mennyi is az annyi?

Ezek után egy szélesebb összevetést is érdemes tenni, immár havi számokkal, hisz ahhoz vagyunk hozzászokva. Nem tekintünk el a hazai helyzettel való összehasonlítástól sem, bár Kaliforniába nem mehetünk automatikusan dolgozni, sok szakmában nem nehéz munkavállalási engedélyt kapni a napsütötte államban.

A tervezett 15 dolláros minimálbér havi szinten nagyjából 2700 dollárt jelent, ez jelenlegi árfolyamon durván 2400 euró. Ilyennel a jóléti Európában sem találkozni: a dúsgazdag kisállam, Luxemburg 1900 euróval vezet. Ha forintra számítjuk, nagyjából 750 ezret kapunk, a hazai 111 ezres minimálbérrel és a 129 ezres garantált bérminimummal vethetjük össze. Persze 2023-ra jó eséllyel nálunk is nagyot fog ugrani a minimálbér, ezért a reális összehasonlítás alapja a jelenlegi 10 dolláros órabér. Ez szerény havi 500 ezer forintot jelent, jóindulattal a hazai négyszeresét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor „sötét lova” a francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2021. október 17. 17:42
Eric Zemmour jelenleg kétségtelenül Franciaország legnagyobb politikai szenzációja és személye a jövő évi elnökválasztás “sötét lova”. Ahogyan Trump kampánya mögött ott állt a Fox News televíziós csatorna, úgy Zemmournak most támaszt ad a CNews TV csatorna. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Javában számolják, ki lehet Orbán Viktor ellenfele
Privátbankár.hu | 2021. október 17. 13:14
Fél 3-tól jöhetnek az első részeredmények az ellenzéki előválasztás szombat este lezárult második fordulójáról. Az viszont már ismert, hogy 662 ezren szavaztak.
Makro / Külgazdaság Szerbiából kaphat ajánlatot Paks 2-re Orbán Viktor
Varga Szilveszter | 2021. október 17. 12:11
Az energiaválság volt az egyik fő témája annak az interjúnak, amelyet a szerb elnök péntek este adott a belgrádi Prva Televízónak. Aleksandar Vučić az interjú jelentős részét az energiaválságnak szentelte, ezzel kapcsolatban jelentette be, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks 2 atomerőmű megépítésébe. Ennek előzménye is volt: a szerb elnök a napokban arról beszélt, hogy Szerbia nem épít atomerőművet, mert nincs rá pénze - mutat rá a BALK.
Makro / Külgazdaság Várólistára kerülhetnek az új autót vásárlók
MTI | 2021. október 17. 10:40
Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent - közölte a cseh autóipari szövetség vasárnap.
Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
hírlevél
depositphotos