<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Londoni elemzők szerint a spanyol bankszektornak szánt 100 milliárd eurós pénzügyi csomag után a spanyol állam is külső segítségre szorulhat a rendkívül rossz makrokilátások miatt, amelyeket csak súlyosbít, hogy éppen a bankrendszernek nyújtandó külső hitelfinanszírozás jelentősen növelheti a spanyol adósságrátát.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerint a döntés pozitívumai közé tartozik, hogy sok korábbi esettől eltérően ezúttal sikerült viszonylag gyorsan megállapodni a spanyol bankrendszer megsegítéséről, és nem az utolsó pillanatban született döntés "valamely küszöbönálló katasztrófa" elhárításáról. Az eddigi euróövezeti segélycsomagoktól eltérően ez a megállapodás nem ró Spanyolországra további megszorító intézkedéseket, ami elsősorban azt a tényt jelzi, hogy a hitelcsomagot közvetlenül a bankoknak, és nem a spanyol államnak szánják.

Mindazonáltal a kondíciók hiánya tükrözi azt a mind szélesebb körben vallott nézetet is, hogy "egyértelműen működésképtelen az a stratégia", amely a segítségre szoruló országokat egyre feszesebbre húzott költségvetési présbe szorítja - áll a Capital Economics elemzésében. A ház szerint mindez együtt enyhítheti a kisebb eurótagállamok problémái miatt Spanyolországot fenyegető járványveszélyt. A spanyol bankrendszer megsegítéséről folytatott tárgyalások egyik gyorsító tényezője a jelek szerint éppen annak a szükségszerűségnek a felismerése volt, hogy Spanyolországot el kell szigetelni a jövő hétvégi görög parlamenti választások utáni potenciális zűrzavartól.

A Capital Economics elemzői szerint azonban Spanyolország saját helyzete - és a korábbi segélyprogramok tapasztalatai is - egyértelműen megkérdőjelezik, hogy a mostani csomaggal milyen mértékig lehet kezelni az ország problémáit. Jóllehet a 100 milliárd eurós érték a kétszerese annak a minimumnak, amelyre a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint szükség van, felvetődik viszont az a gyanú is, hogy a spanyol bankrendszer veszteségeit esetleg még nem tárták fel teljesen. Ráadásul a "siralmas" gazdasági kilátások azokat a félelmeket is táplálják, hogy előbb-utóbb a spanyol államnak szintén külső pénzügyi segélyre lesz szüksége.

Bár a hazai össztermékhez mért spanyol államadósság-ráta - amely jelenleg 70 százalék környékén jár - viszonylag alacsony, a banki segélycsomag azonban ezt hozzávetőleg 10 százalékponttal emelni fogja - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni közgazdászai. A ház szerint a banki hitelcsomag összességében "egy ideig" elszigeteli Spanyolországot más eurótagállamok problémáitól. Ahhoz azonban, hogy beváljon a Capital Economics azon előrejelzése, miszerint az euróövezetnek a cég által jósolt felbomlása csak Görögország és egy vagy két további kisebb perifériális tagállam távozására fog korlátozódni, az szükséges, hogy Spanyolország további jelentős külső segítségben részesüljön - fogalmaztak hétfői értékelésükben a ház elemzői.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő ugyancsak hétfőn összeállított elemzésében közölte: számításai szerint ha Spanyolország csak 60 milliárd eurót hív le a bankrendszerének jóváhagyott segélycsomagból, a bruttó spanyol államadósság-ráta akkor is "irányt vesz" a GDP-érték 95 százaléka felé. A Fitch szerint az, hogy Spanyolország külső finanszírozást vesz igénybe bankjai feltőkésítéséhez, jelzi, hogy a spanyol állam korlátozott finanszírozási rugalmassággal tud csak válaszolni negatív sokkok kialakulására.

A Fitch Ratings a múlt héten - még a banki hitelcsomag bejelentése előtt - agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal leminősítette Spanyolországot, egyebek mellett éppen arra a becslésére hivatkozva, hogy a spanyol bankrendszer rendbetétele a spanyol hazai össztermék 9 százalékával egyenlő költségvetési forrást is felemészthet. A Fitch a hosszú futamú spanyol szuverén hazai és küladósság besorolását az addigi elsőrendű "A"-ról - a köztes "A mínusz" és "BBB plusz" besorolások kihagyásával - a gyenge befektetői osztályzatnak számító "BBB"-re rontotta, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Makro / Külgazdaság Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:45
Ezt a szervezet főtitkára közölte Ankarában.
Makro / Külgazdaság Ötszáz gyerek halt meg az ukrajnai háborúban 
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:30
Átfogó orosz légicsapások több település ellen a hét végén.
Makro / Külgazdaság Tízezrek tüntettek Orbán Viktor lengyel szövetségese ellen
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 17:03
Varsóban volt a tömegmegmozdulás.
Makro / Külgazdaság Dollármilliókat adtak egy 86 éves karóráért, amilyen csak 8 van a világon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 16:25
Az utolsó kínai császár karórája 6,6 millió dollárért kelt el egy hongkongi árverésen. Az Aisin-Gioro Puyi által viselt Patek Philippe órát előzetesen 3 millió dollár körüli leütésre taksálták.
Makro / Külgazdaság Elképesztő diplomáciai áttörés előtt áll a két hatalom
Káncz Csaba | 2023. június 4. 15:32
Szaúd-Arábia után Egyiptommal is áttörés előtt állnak Irán kapcsolatai. Ezek a helyreállított kapcsolatok azonban továbbra is túszai maradnak Teherán tágabb értelemben vett külpolitikai szélsőségeinek. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Németország jövőre két hadihajót küld az indo-csendes-óceáni térségbe
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 13:16
Boris Pistorius védelmi miniszter vasárnap jelentette be.
Makro / Külgazdaság Több ezer embernek sikerült átjutni a magyar határon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 09:23
De a többségük biztos tovább akar menni.
Makro / Külgazdaság Bizalmasokra cserélte minisztereit Erdogan
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 08:30
A kabinet szinte teljesen átalakult, a kulcstárcák élén is változás történt.
Makro / Külgazdaság Putyin masszívan rakétázza Kijevet
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 07:57
Egyelőre minden légi eszközt lelőttek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Putyin egy szekta tagja, sőt, túsz is - állítólag
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 17:59
Fehéroroszország szinte államcsődben van, az oroszbarát Kirgizisztán nyitott az Európai Unió felé. Háborús összefoglaló.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG