BUX
35 657.24
-2.28%
-832.00
OTP
10 860.00
-3.12%
-350.00
MOL
1 826.00
-1.78%
-33.00
RICHTER
6 655.00
-2.42%
-165.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2020. június 3. 17:16

Az eredeti elképzeléssel ellentétben még sem szerelnek fel kamerákat az iskolákban. "Csak" iskolaőröket vezényelnek – első körben – 500 iskolába, melyek harmada szakiskola. Az iskolai erőszak megszüntetésére és megelőzésére összeállított törvényjavaslat már a parlament előtt. 

A pedagógusokat ért bántalmazások és az iskolai erőszak miatt gondolta úgy a kormány, hogy iskolaőröket alkalmazva és kamerákat telepítve az intézményekbe, meg tudják előzni az ilyen jellegű eseményeket. Arról lapunkban is írtunk, hogy ennél vannak jóval békésebb megoldások is, mint a rendészeti szervek iskolai jelenléte, vagy a személyiségi jogokat is sértő kamerák felszerelése a tantermekbe. Az iskolai erőszak jó része úgy sem nyílt színen történik. 

Bilincs is lesz az iskolaőrnél. Fotó: Pixabay Bilincs is lesz az iskolaőrnél. Fotó: Pixabay

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma végül elállt a bekamerázástól – derül ki a kedd este benyújtott törvényjavaslatból, mely megerősítette a hvg.hu korábbi információit. A törvényjavaslat szerint az iskolaőrség intézményét továbbra is jó döntésnek tartják. A korábbi rendőrökből álló szervezet a tantestület része lesz, és azokban az iskolákban, ahol súlyos fegyelmi problémák vannak, állandóan bent lesznek a gyerekek között. Az iskolaőrök fegyvert nem, de más szankcionáló eszközt tarthatnak majd maguknál, amelyet csak az iskolában használhatnak.

A rendőrtörvény tovább taglalja a szankcionáló eszközöket,  az iskolaőr a kényszerítő eszközök közül kizárólag testi kényszer, vegyi eszköz, rendőrbot és bilincs használatára jogosult, ezen kívüli egyéb kényszerítő eszköz alkalmazása tilos.

Kérdés, hogy ha egy iskolaőr a tanórák alatt mondjuk az iskola folyosóján cirkál, hogy tudta volna megakadályozni a tavalyi győri esetet, ahol a diák a fizikaórán hirtelen rántotta elő kését, majd szúrta hátba a tanárnőjét.

A kamerákat tehát elvetette az EMMI, de további büntetőeszközként a családi pótlék megvonása továbbra is napirenden van. A terv az, hogy amelyik gyereket elítélik iskolai erőszak miatt, annak családjától megvonják majd a családi pótlékot egy évre. A pedagógus ellen elkövetett erőszak 12 évek kortól lesz büntethető.

A törvényjavaslat arra is kitér, hogy iskolaőr az lehet, aki sikeres vizsgát tesz az iskolában megtehető intézkedések és büntetések köréből, a Büntető Törvénykönyv megfelelő rendeleteiből, és pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből. Az iskolaőr, - akinek formaruhát és szolgálati jelvényt kell viselnie -, elméleti és gyakorlati felkészültségét, valamint fizikai állóképességét a rendőrség kétévente ellenőrzi majd. 

A javaslat értelmében az iskolaőrök 2020. szeptember elsejével, a tanítási év kezdetével kezdenék meg működésüket.

A PDSZ Facebook-oldalán most ismét megosztottak egy korábban készült írást, mely egy amerikai kutatótól idéz:

az iskolarendőrség működtetése és az iskolarendőrök számának növekedése semmiképpen sem preventív jellegű az iskolai erőszak vonatkozásában, sokkal inkább kriminalizálja a tanulókat. A rendőrség megjelenése az iskolákban növelte az iskolai előállítások számát, minthogy a kis értékű lopást, az iskola házirendjének megsértését is több esetben súlyos rendőri intézkedés követte”.

Egyesült államokbeli oktatáskutatók és pedagógiai szakpszichológusok jó része egyetért abban, hogy az iskolai agresszióra adott rendpárti, zéró tolerancián alapuló megközelítés nem bizonyult hatékonynak. Az írás kitér arra a nyolc lépésre is, amely az iskolarendészettel szemben szükséges lenne ahhoz, hogy az iskolai erőszakot ne lokálisan, hanem rendszerszinten lássuk, s ne stigmatizáljon gyerekeket vagy egyes területeket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kisfaludy-pályázatok: Mészáros Lőrinc háromezerszer kap többet Tiborcz István ügyvédjénél
Vég Márton | 2020. július 7. 15:24
Orbán Viktor miniszterelnök szerint féligazságok helyett érdemes a teljes igazsággal foglalkozni. Kiszámoltuk: Mészáros Lőrinc szállodái háromezerszer nagyobb támogatást kapnak a Kisfaludy-pályázatokból, mint Tiborcz István ügyvédjének panziója. Valamennyien köszönettel tartoznak a kormánynak.
Makro / Külgazdaság Sok vagy kevés az egészségügy új 50 milliárdos csomagja?
Kormos Olga | 2020. július 7. 14:57
A kormány többször hangoztatta, hogy az évi 60-70 milliárd forintos kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra miatt termelődik újra. Ezért jó hír, hogy most mégis 50 milliárd forintot szán egészségügyre a járványügyi készültség érdekében elkülönített büdzséből. Kérdés, hogy ez mire lesz elég?  
Makro / Külgazdaság Abszolút katasztrofális helyett csak egyenesen rémes hatással lehetett a koronavírus az euróövezeti gazdaságokra
MTI | 2020. július 7. 14:42
A londoni Capital Economics elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj a magyar turizmusban - ezt mutatják a számok
Király Béla | 2020. július 7. 12:48
A koronavírus-járvány miatt nem meglepő módon a külföldi vendégek száma gyakorlatilag lenullázódott májusban. Figyelembe véve a korábbi hónapok gyenge számait, éves szinten is komoly visszaesésre lehet számítani.
Makro / Külgazdaság Kata-változások: elejét vennék a bújtatott munkaviszonynak
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 11:03
Az eredetileg megcélzott adózói kör, a mikrovállalkozások mellett sokan a munkaviszony alternatíváját látják a katában. Várható volt, hogy a Pénzügyminisztérium idővel szigorítani fog a szabályokon.
Makro / Külgazdaság Irán a pofonok völgyében: titokzatos F-35-ös és kibercsapások sora
Káncz Csaba | 2020. július 7. 10:06
Irán politikai, katonai és pénzügyi örvénybe került. Közben az utóbbi két hétben sorra jönnek a titkozatos katonai- és kibertámadások, amelyek mögött biztonságpolitikai források Izraelt sejtik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járműgyártásunkat ütötte ki a legjobban a koronavírus
MTI | 2020. július 7. 09:17
Az ipari termelésünk összességében 30,7 százalékkal csökkent májusban a járványhelyzet miatt.
Makro / Külgazdaság Egyetlen nap alatt 8 ezer új koronavírusost azonosítottak Kaliforniában
MTI | 2020. július 7. 07:03
A legfrissebb adatok szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.
Makro / Külgazdaság Jó hírt akart közölni a szociális dolgozókkal Kásler Miklós, de a valóság inkább arcpirító
Székely Sarolta | 2020. július 7. 06:07
Az emberi erőforrások minisztere szerint nincs értelme vitázni a szociális dolgozók béréről. Pedig a számok épp az ellenkezőjét támasztják alá: a területen dolgozók fizetése arcpirítóan alacsony.
Makro / Külgazdaság A járvány után nálunk a legrosszabb a levegő Európában
Kormos Olga | 2020. július 6. 18:29
Budapest az egyetlen város Európában, ahol már most meghaladja a nitrogén-dioxid-szint a korlátozások előtti időszakét – erre jutott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.
Friss
hírlevél