3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hétfői brit sajtó egybehangzó értesülései szerint az európai uniós társállamok Nagy-Britanniában élő állampolgárai nem vehetnek részt a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazáson.
David Cameron egy építkezésen beszélget egy - minden bizonnyal tősgyökeres brit - munkással a kampányban. Fotó: EPA/STR

Másfél millió külföldit kizártak

Downing Street-i forrásokat idézve a The Daily Telegraph és a Daily Mail című konzervatív, valamint a The Independent című liberális napilap egyaránt azt írta hétfőn, hogy a kormány csak a brit, valamint a Nagy-Britanniában letelepedett ír és nemzetközösségi állampolgárok számára teszi majd lehetővé a részvételt a referendumon.

A sajtó egyöntetű értékelése szerint David Cameron miniszterelnök ezzel komoly engedményt tett a kormányzó Konzervatív Párt EU-szkeptikus jobbszárnyának, amelynek prominens képviselői követelték, hogy a tartósan Nagy-Britanniában élő, becslések szerint 1,5 milliónyi külföldi EU-állampolgár ne vehessen részt a referendumon.

Nagy-Britannia sorsáról főleg a britek döntenek

A Downing Street idézett illetékese szerint a referendumot ugyanolyan szabályok alapján rendezik majd, mint a brit parlamenti választásokat, amelyeken szintén nem vehetnek részt külföldi EU-állampolgárok, a Nagy-Britanniában élő írek és a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség állampolgárai viszont igen. A miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a népszavazáson Nagy-Britannia jövőjéről kell szavazni, és ebben a rendkívüli horderejű kérdésben a brit állampolgárokat, valamint a Nagy-Britanniához szoros történelmi szálakkal kapcsolódó Írország és a Nemzetközösség polgárait illeti meg a döntés joga.

A brit kormány mindemellett nem fogja lehetővé tenni azt sem, hogy a 16-17 éves korosztály is részt vehessen a népszavazáson. Ez az ötlet annak nyomán merült fel, hogy a Skócia függetlenségéről tavaly szeptemberben rendezett referendumon - amelyen az elszakadást ellenző tábor győzött - a 16-17 évesek is voksolhattak.

Essünk inkább túl rajta!

A kormány tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

A tárgyalássorozat félhivatalosan hétfő este kezdődik, amikor David Cameron a vidéki miniszterelnöki rezidencián, Chequersben látja vendégül munkavacsorán Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét. Juncker brit sajtóértesülések szerint arra próbálja majd rávenni Cameront, hogy a brit kormány a minél rövidebb ideig tartó bizonytalanság érdekében lehetőleg már jövőre rendezze meg az EU-népszavazást.

Mi bajuk a bevándorlással?

A kissé felfordult brit helyzet, különösen az EU-hoz való hozzáállásuk, kérdéseket ébreszt, hogy miért ágálnak az EU ellen, miközben remekül élnek, és ténylegesen a náluk dolgozó 1 millió körüli EU polgár sem jelent tényleges problémát? Korábbi összeállításunk a háttérről >>

Nemrég még a Bank of England elnöke, Mark Carney is azt mondta: jó lenne, ha David Cameron kormánya tisztázná, hogyan képzeli az EU kilépésről szóló népszavazás lebonyolítását, és mit vár tőle. Cameron veszélyes útra tévedt, könnyen kicsúszhat a kezéből az események irányítása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG