BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. július 10. 13:08

Továbbra is kérdéses, hogy sikerül-e összekaparnia Ursula von der Leyennek a megválasztásához szükséges 375 szavazatot az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölt politikus ma folytatja az egyeztetéseket a frakciókkal. Az EP-ben ma még csak a parlamenti szakbizottságokról voksolnak – a szocdemek, a liberálisok és a Zöldek várhatóan nem fogják megszavazni a fideszes jelölteket.

Ursula von der Leyen és Jean-Claude Juncker "randevúja" Brüsszelben 2019. július 4-én. EPA/OLIVIER HOSLET

Nagy erőkkel harcol Ursula von der Leyen annak érdekében, hogy megszerezze az Európai Parlament (EP) többségének támogatását, és ő lehessen az Európai Bizottság új elnöke. A német védelmi minisztert az Európai Tanács jelölte a posztra a múlt héten, de ahhoz, hogy valóban ő legyen Jean-Claude Juncker utóda, az EP többségét, minimum 375 képviselőt is maga mögé kell állítania.

A diplomaták bizakodóak

Von der Leyen a hét elején a Zöldek, valamint az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójával egyeztetett Brüsszelben, ma pedig a többi közt a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetőivel tárgyal. A német politikusnak akkor lenne kényelmes többsége, ha a néppártiak mellett a szociáldemokraták, a liberálisok és a Zöldek is beállnának mögé.

A Financial Times értesülései szerint az uniós diplomaták egyre inkább bíznak abban, hogy sikerül megszereznie a szükséges többséget. Von der Leyent a néppárti frakció mellett megszavazhatja a liberális (hivatalos nevén Újítsuk meg Európát), valamint a szociáldemokrata képviselőcsoport „egy jelentős része” is. Sőt, még az euroszkeptikus ECR egy része is rábólinthat a jelölésére. 

Zöld és szocdem kérdőjel

Arra viszont az FT szerint egyre kevesebb az esély, hogy a Zöldek is támogatni fogják. Nekik ugyanis komoly problémáik vannak jelölésének körülményeivel – konkrétan a csúcsjelölti rendszer felrúgásával –, és nagy árat (új zöld adók támogatása) követelnek tőle szavazatukért cserébe.

Emellett – tesszük hozzá – a szociáldemokrata képviselők voksa is meglehetősen kérdéses. Múlt héten a német Szociáldemokrata Párt magasrangú képviselői egyenesen arra szólították fel az EP-t, hogy ne válassza meg  von der Leyent.

Jövő héten szavaznak

A német politikusnak már az is kellemetlen lenne, ha éppen csak átvinné a lécet, azaz 375-nél több, de 400-nél kevesebb szavazatot szerezne. Egy ilyen végkifejlet ugyanis már elnökségének megkezdése előtt jelentősen gyengítené pozícióit, és megkérdőjelezné programjának végrehajthatóságát.

Von der Leyenről jövő hét kedden vagy szerdán fog szavazni az EP plenáris ülése Strasbourgban. Totális patthelyzet esetén a képviselők akár szeptemberig is kitolhatják a voksolást. Ezt azonban próbálják majd elkerülni, hiszen a halasztás eleve rossz üzenet lenne a német politikus elnökségére nézve.

Bojkottálják a fideszeseket

Az EP szakbizottságait viszont már ma délután megválasztják. A liberálisok már korábban bejelentették, hogy nem támogatják a fideszes jelölteket a bizottságok alelnöki posztjaira, ma pedig ugyanilyen döntést hozott a szociáldemokrata képviselőcsoport is – közölte Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd képviselője.

A Népszava szerint hasonló lépésre készülnek a Zöldek is. Az eurószkeptikus és a néppárti képviselők viszont várhatóan meg fogják szavazni a fideszes jelölteket. Az csak délután derül ki, hogy ez elég lesz-e a megválasztásukhoz.

Az új EP-be a Fidesz 13, a Demokratikus Koalíció 4, a Momentum 2, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik pedig egy-egy képviselőt delegálhat.

UPDATE:

Az Európai Parlament szakbizottságai szerdai alakuló ülésükön három magyar képviselőt, Deutsch Tamás és Gál Kinga fideszes EP-képviselőket, valamint Ujhelyi István szocialista képviselőt választották meg EP-bizottsági alelnöki posztokra. Deutsch Tamás a költségvetés-ellenőrző bizottság negyedik alelnöke lett, Gál Kingát a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság második alelnökének választották, Ujhelyi István pedig az EP közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottsága harmadik alelnökének nevezték ki.

Három fideszes EP-képviselő – Trócsányi László (alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság, AFCO), Bocskor Andrea (kulturális és oktatásügyi bizottság, CULT) és Hidvéghi Balázs (állampolgári jogi, belügyi bizottság, LIBE) – alelnöki jelöléséről későbbre halasztották a szavazást. (MTI)

Videókommentárunkat Ursula von der Leyen megválasztásának hátteréről és Orbán Viktor kormányfő szerepéről itt nézhetik meg:    

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Brutálisan rossz lett az inflációs adat, jön a nyugdíjasok kompenzációja
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 11. 17:19
Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, az első hét hónapban közel 4 százalékkal drágult az életük.
Makro / Külgazdaság Ki akarja felújítani a Lánchidat? Megjelent a felhívás
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:47
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.
Makro / Külgazdaság Megvan a döntés az iskolakezdésről: rendeletet ad ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:04
A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet a minisztérium friss közlése szerint. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Ütések hallatszódnak a rendőrbuszokból – durvul a helyzet Fehéroroszországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 15:22
Egyre jobban elszabadulnak az indulatok a beloruszoknál, ahol ezreket vettek őrizetbe az elnökválasztás után kitört tüntetések során. Egy ember életét vesztette, a fő ellenzéki jelölt – valószínűleg kényszer hatására – Litvániába távozott. A lengyel miniszterelnök rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgeti. A magyar kormány eddig nem szólalt meg.
Makro / Külgazdaság Az üzemanyagtól a nyaralásig: mi dobta meg ennyire az inflációt?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:58
A szokásosnál nagyobb bizonytalanságot emeli ki a friss, a vártnál magasabb inflációs adat kapcsán az MNB.
Makro / Külgazdaság Az oroszoknak már megvan a koronavírus elleni védőoltásuk
MTI | 2020. augusztus 11. 11:49
Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy bejegyezték a szert.
Makro / Külgazdaság Befőttesüvegben árulja az oroszlán- és tigrisürüléket egy német cirkusz a koronavírus miatt
MTI | 2020. augusztus 11. 10:37
Így tudnak némi bevételt szerezni a pandémiás krach közepette. A terméknek nagy a sikere.
Makro / Külgazdaság A görögök is szigorítanak, mert csúcson az új fertőzések száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 09:51
Görögország is visszaállítja a korlátozó intézkedések egy részét, mivel minden korábbinál több új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.    
Makro / Külgazdaság Óriásit zuhant az ásványvíz- és üdítőforgalom, amikor betört az országba a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 11. 07:33
Egészen addig csak nőttek az eladások, aztán jött a hirtelen zuhanás.
Makro / Külgazdaság Tömeges erőszak Chicagóban, megugrott a gyilkosságok száma az USA-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 11. 07:31
Most Chicagóban lövöldöztek és fosztogattak. Az 50 legnagyobb amerikai városban csaknem negyedével nőtt a gyilkosságok száma idén.
hírlevél