BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. július 10. 13:08

Továbbra is kérdéses, hogy sikerül-e összekaparnia Ursula von der Leyennek a megválasztásához szükséges 375 szavazatot az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölt politikus ma folytatja az egyeztetéseket a frakciókkal. Az EP-ben ma még csak a parlamenti szakbizottságokról voksolnak – a szocdemek, a liberálisok és a Zöldek várhatóan nem fogják megszavazni a fideszes jelölteket.

Ursula von der Leyen és Jean-Claude Juncker "randevúja" Brüsszelben 2019. július 4-én. EPA/OLIVIER HOSLET

Nagy erőkkel harcol Ursula von der Leyen annak érdekében, hogy megszerezze az Európai Parlament (EP) többségének támogatását, és ő lehessen az Európai Bizottság új elnöke. A német védelmi minisztert az Európai Tanács jelölte a posztra a múlt héten, de ahhoz, hogy valóban ő legyen Jean-Claude Juncker utóda, az EP többségét, minimum 375 képviselőt is maga mögé kell állítania.

A diplomaták bizakodóak

Von der Leyen a hét elején a Zöldek, valamint az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójával egyeztetett Brüsszelben, ma pedig a többi közt a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetőivel tárgyal. A német politikusnak akkor lenne kényelmes többsége, ha a néppártiak mellett a szociáldemokraták, a liberálisok és a Zöldek is beállnának mögé.

A Financial Times értesülései szerint az uniós diplomaták egyre inkább bíznak abban, hogy sikerül megszereznie a szükséges többséget. Von der Leyent a néppárti frakció mellett megszavazhatja a liberális (hivatalos nevén Újítsuk meg Európát), valamint a szociáldemokrata képviselőcsoport „egy jelentős része” is. Sőt, még az euroszkeptikus ECR egy része is rábólinthat a jelölésére. 

Zöld és szocdem kérdőjel

Arra viszont az FT szerint egyre kevesebb az esély, hogy a Zöldek is támogatni fogják. Nekik ugyanis komoly problémáik vannak jelölésének körülményeivel – konkrétan a csúcsjelölti rendszer felrúgásával –, és nagy árat (új zöld adók támogatása) követelnek tőle szavazatukért cserébe.

Emellett – tesszük hozzá – a szociáldemokrata képviselők voksa is meglehetősen kérdéses. Múlt héten a német Szociáldemokrata Párt magasrangú képviselői egyenesen arra szólították fel az EP-t, hogy ne válassza meg  von der Leyent.

Jövő héten szavaznak

A német politikusnak már az is kellemetlen lenne, ha éppen csak átvinné a lécet, azaz 375-nél több, de 400-nél kevesebb szavazatot szerezne. Egy ilyen végkifejlet ugyanis már elnökségének megkezdése előtt jelentősen gyengítené pozícióit, és megkérdőjelezné programjának végrehajthatóságát.

Von der Leyenről jövő hét kedden vagy szerdán fog szavazni az EP plenáris ülése Strasbourgban. Totális patthelyzet esetén a képviselők akár szeptemberig is kitolhatják a voksolást. Ezt azonban próbálják majd elkerülni, hiszen a halasztás eleve rossz üzenet lenne a német politikus elnökségére nézve.

Bojkottálják a fideszeseket

Az EP szakbizottságait viszont már ma délután megválasztják. A liberálisok már korábban bejelentették, hogy nem támogatják a fideszes jelölteket a bizottságok alelnöki posztjaira, ma pedig ugyanilyen döntést hozott a szociáldemokrata képviselőcsoport is – közölte Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd képviselője.

A Népszava szerint hasonló lépésre készülnek a Zöldek is. Az eurószkeptikus és a néppárti képviselők viszont várhatóan meg fogják szavazni a fideszes jelölteket. Az csak délután derül ki, hogy ez elég lesz-e a megválasztásukhoz.

Az új EP-be a Fidesz 13, a Demokratikus Koalíció 4, a Momentum 2, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik pedig egy-egy képviselőt delegálhat.

UPDATE:

Az Európai Parlament szakbizottságai szerdai alakuló ülésükön három magyar képviselőt, Deutsch Tamás és Gál Kinga fideszes EP-képviselőket, valamint Ujhelyi István szocialista képviselőt választották meg EP-bizottsági alelnöki posztokra. Deutsch Tamás a költségvetés-ellenőrző bizottság negyedik alelnöke lett, Gál Kingát a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság második alelnökének választották, Ujhelyi István pedig az EP közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottsága harmadik alelnökének nevezték ki.

Három fideszes EP-képviselő – Trócsányi László (alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság, AFCO), Bocskor Andrea (kulturális és oktatásügyi bizottság, CULT) és Hidvéghi Balázs (állampolgári jogi, belügyi bizottság, LIBE) – alelnöki jelöléséről későbbre halasztották a szavazást. (MTI)

Videókommentárunkat Ursula von der Leyen megválasztásának hátteréről és Orbán Viktor kormányfő szerepéről itt nézhetik meg:    

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
hírlevél