TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Csütörtökön érkezett meg az első 10 ampulla orosz vakcina Magyarországra. Ez pedig ráirányítja a figyelmet arra, amire a szakemberek régóta figyelmeztetnek, miszerint a vakcinák feltalálása és legyártása után legalább ekkora, ha nem nagyobb kihívás lesz az oltóanyagok szállítása és hűtése. Itt lehet az orosz vakcina előnye a többivel szemben.

Szakemberek szerint most már nem ártana a különleges körülményeket kívánó új koronavírusvakcinák tárolásárára fókuszálniuk a járványtól tomboló országoknak. Még akkor is, ha a euronews.hu felmérése szerint a magyaroknak csak 17 százaléka oltaná be magát COVID ellen.

Ezen a héten érkezik az első 10 ampulla, és nem igényel extra hűtést. Fotó: depositphotos Ezen a héten érkezik az első 10 ampulla, és nem igényel extra hűtést. Fotó: depositphotos

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) utolsó közbeszerzési eljárását, ami oltóanyagok tárolására és kiszállítására vonatkozott, még nyáron, június 14-én hirdették meg. Akkor egyetlen egy ajánlatot kapott az NNK, ám túlárazottság miatt az eljárást eredménytelennek minősítették.

Az egyetlen ajánlattevő a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. volt, de a nettó 223.680.000 forintos ajánlatuk borsosnak bizonyult az NNK rendelkezésére álló 71.104.000 forintjához képest, így a szerződést nem sikerült megkötniük. Pedig a cég rendelkezett az egyik fontos kitétellel is. Nevezetesen az oltóanyagok egy időben tárolható, teljes mennyiségének raktározására alkalmas, 2-8 °C hőfokot folyamatosan biztosítani képes és legalább szabad 500 m3 méretű, műszeresen ellenőrzött hűtőraktárral, ami igen jól jöhet(ne) most, amikor kézzel fogható közelségbe került vakcinák tárolásának megoldása. Bár az igaz, hogy itt most jóval nagyobb hűtésre képes speciális fagyasztószekrényekre volna szükség.

Arról, hogy jelenleg folynak-e már az új vakcinák hűtését szolgáló előkészületek, megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot is, amire eddig nem kaptunk válaszokat, de frissítjük cikkünket, ha megérkeznek.

Tájékozódtunk az Orvostechnikai Szövetségnél is, akik lapunkat arról tájékoztatták, hogy nem tudnak olyan tagvállalatukról, aki speciális hűtőszekrények leszállítására kapott volna megbízást a kormánytól.

Természetesen egyáltalán nem biztos, hogy a lélegeztetőgépekhez hasonlóan ismét Kínához fordul ezügyben is majd a kormány. Ugyanis az oltóanyagokat szigorú előírások szerint, megadott hőmérsékleten kell majd tárolni és szállítani, amihez speciális fagyasztók is kellenek majd.

A Moderna vakcináját a tervek szerint egy tíz dózisú fiolába csomagolják majd, amit fagyasztóban vagy száraz jéggel feltöltött dobozokban lehet szállítani, hiszen -20 Celsius fokon kell tárolni. Egy átlagos fagyasztóban az olaszok oltóanyaga egy hónapig marad szavatos, míg speciális hűtőszekrényben fél évig. Szobahőmérsékletre kerülve azonban hat órán belül fel kell használni, különben elveszíti a hatékonyságát. A vakcinából 28 nap elteltével egy újabb dózist kell beadni, amit másik oltóanyag nem helyettesíthet.

A Pfizer-vakcinát a benne található, rendkívül sérülékeny mRNS miatt -75-80 Celsius fokon szükséges tárolni, ezért különleges hűtőberendezésekre lesz szükség, az átlagos fagyasztók nem elégségesek. A gyár öt dózisú fiolába csomagolja majd az oltóanyagot, amit mindössze 48 óráig lehet fagyasztóban tárolni. A gyártó az oltásokat speciálisan kialakított, GPS-szel ellátott hőérzékelőkkel és hőmérséklet-szabályozó rendszerrel felszerelt dobozokban, légi úton szállítja majd azokba a központokba, ahonnan aztán azok földi úton eljutnak az oltási helyekre. A vakcinát várhatóan fel kell hígítani sterilizált vízzel, ezt külön fogják szállítani. Amint a kettőt összekeverték, hat óra áll rendelkezésre szobahőmérsékleten, hogy beadják a pácienseknek. Amerikában nem is a háziorvosi rendelőkben adják majd be, hanem külön erre a célra kiépített oltóközpontokban. A két dózis beadása között 21 napnak kell eltelnie.

Az európai uniós engedélyeket nélkülöző orosz vakcina egyik nagy előnye viszont mindezekkel szemben az, hogy tárolása nem igényel rendkívüli hűtést, elegendő mínusz 12-18 fok között tartani.

A sokat kritizált orosz vakcina egy másik előnye, hogy a gyártását akár itthon is meg lehet oldani, hiszen Magyarország már tárgyal a Szputnyik V licencének megszerzéséről, így elhárulnának a logisztikai problémák is. Szijjártó Péter külügyminiszter múlt heti facebook-bejegyzésében arról beszélt, hogy ezen a héten érkezik az első 10 Szputynik V ampulla hazánkba, s ma már Budapesten is vannak. Folyamatosan -18 Celsius fokon hűtve, légi úton érkeztek hazánkba. De ebből is két oltás szükséges az immunitáshoz.

Az orosz vakcina mellett több másik, kísérleti stádiumban lévő szer sem igényel extrém alacsony hőmérsékletet, így a Johnson & Johnson, a Sanofi–GSK és az AstraZeneca kísérleti vakcinái sem (ez utóbbiból Magyarország 6,5 millió vakcinakapacitársra kötött szerződést 13 milliárd forint értékben). A CureVac német vállalat vakcináját három hónapig is lehet tárolni hagyományos hűtőszekrényben plusz 5 fokon, szobahőmérsékleten pedig egy teljes napot.

A WHO becslése szerint azonban a vakcinák több, mint a fele minden évben kárba vész a nem megfelelő szállítás vagy tárolás következtében, a koronavírus-járvány esetében ez viszont megengedhetetlen.

Ezért jó hír a Linde Gáz Magyarország speciális szállítóedény-fejlesztése, ami ennek az eddig ismeretlen nagyságú logisztikai kihívásnak is eleget tud majd tenni az extrém hideg hőmérsékletű vakcinák miatt.

A növekedés.hu arról számolt be ugyanis, hogy a többször felhasználható, dupla falú szállítóeszközben a tárolótér -70 Celsius fok alatti hőmérsékleten tartható, mégpedig a hagyományos tárolóknál hosszabb ideig és szárazjéggel. A vakcinák hőmérséklete folyamatosan monitorozható szenzorok segítségével és egy naplózási funkcióval a teljes szállítási és tárolási ciklus alatt ellenőrizhetőek a termikus körülmények. A Linde Gáz Magyarország egyébként eddig is tevékeny részt vállalt a COVID-járvány miatt megnövekedett egészségügyi gázok (elsősorban orvosi oxigén és szintetikus levegő) szállításával a kórházaknak. Megkeresésünkre, hogy kaptak-e a kormánytól megrendelést ezekre az extrém szállító- és tárolóeszközökre, még nem érkezett válasz, természetesen ezt is frissítjük, ha megérkeznek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél