Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ha azért vásároltak a kelleténél jóval több lélegeztetőgépet, mert eleve tudták, hogy ennyire nem lesz szükség és majd túladnak annak egy részén, esetleg haszonnal, így juttatva pluszforrást a lyukaktól tátongó költségvetésnek, akkor az a baj: egy járvány közepén az állam ne bizniszeljen életmentő gépekkel. Ha viszont nem tudták, mennyi lélegeztetőgép kell majd, akkor meg az a baj. Jegyzet.

Olvasom, hogy Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára egy október 21-ei keltezésű levélben azt írta Magyarország nagyköveteinek, tájékozódjanak a kiküldetési helyükön arról, van-e elég lélegeztetőgép, s ha nincs, akkor érdeklődjenek az esetleges vásárlási szándékról, pozitív válasz esetén pedig értesítsék az államtitkár titkárságát.

Első ránézésre egy logikus piacgazdasági esettel állunk szembe. Veszek valamilyen eszközt bizonyos mennyiségben, de mivel később kiderül, hogy mégsem kell nekem annyi, a felesleget megpróbálom értékesíteni. Már csak azért is, hogy a szükségesnél több eszközre kiadott pénzemet viszont lássam – vagy ha nem is a teljes összeget, legalább annak egy részét –, hogy az ne legyen ablakon kidobott összeg, más szóval: veszteség, bukó stb. 

Persze felmerülhet bennem a kérdés, miért is sokalltam be. Mert rosszul mértem fel a piaci viszonyokat, azt, hogy mekkora lesz a kereslet az eszköz iránt, vagy az igények a döntésemet követően estek nagyot, miután előre nem látható körülmények – például egy válsághelyzet – jelentős változást hozott.

Negyedével kevesebb lélegeztetőgép is elegendő lehet. Fotó: depositphotos.comNegyedével kevesebb lélegeztetőgép is elegendő lehet. Fotó: depositphotos.com

Akkor most nézzük meg, a kormány lélegeztetőgép-beszerzéseivel mi a helyzet. Orbán Viktor a koronavírus-járvány elején – egészségügyi szakemberek véleményére támaszkodva – úgy becsülte, hogy Magyarországnak a lehető legrosszabb forgatókönyv esetén 8 ezer darab lélegeztetőgépre lesz szüksége. Ehhez képest a külügy rendelt kétszer ennyit, 16 ezret, amelynek következtében végső soron a készlet 18,5 ezerre nőtt. Meglehet, abból kiindulva, nem baj, ha több van, ilyen életmentő eszköz esetén nem jó, ha kicentizzük a készletet. 

Ám hamar kiderült, hogy ennek a veszélye egy pillanatig sem állt fenn. Sőt. A kormányfő múlt pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy a hazai egészségügy december 10-én éri el a teljesítőképessége határát, aznap ugyanis 4480 intenzív ágyra lesz szükség, vagyis amelyeken a súlyos, lélegeztetőgépekre szoruló embereket helyezhetik el. Márpedig ebből arra lehet következtetni, nemhogy a 18,5 ezer, de még a 8 ezer lélegeztetőgép is túl sok. 

Ezt nemesítette ténnyé a nagyköveteknek írt október 21-ei levelében Szijjártó Péter államtitkára, miszerint „a Kormány áttekintette a Magyar Állam stratégia lélegeztetőgép-szükségletét, és a szükséges mennyiség rendelkezésre áll, az elkülönítésre került. A fenti mennyiségen felül értékesíthető készlet rendelkezésre áll”. 

Logikus tehát, hogy ha nem kell ennyi lélegeztőgép, akkor adjunk el belőle. Mint már említettem, ez a piacgazdasági törvényszerűség. Csakhogy az állam nem piaci szereplő, ő az adófizetők pénzéből vesz valamit. S itt jön a bökkenő. A hazai lélegeztőgép-készletből 16 ezer darabért 300 milliárd forintot fizetett a külügy. Ha ennyibe kerül, hát ennyibe kerül – mondhatnánk. Ám a – kormány által nem cáfolt – lapértesülések szerint ennél jóval olcsóbban, legalább feleannyiért is be lehetett volna szerezni a lélegeztetőgépeket.

Ha ez így van, akkor legalább 150 milliárddal költekeztek túl Szijjártóék. (Ehhez képest aprópénz az a 2,5 milliárd, amiből a be nem üzemelt lélegeztetőgépek elhelyezésére még egy raktárt is létesítettek). Ebből a 150 milliárdból szeretnének most valamennyit viszontlátni. Valamennyit, hiszen pont azért, mert a piaci árnál jóval drágábban vásárolhattak, arra lehet következtetni, hogy csak veszteséggel tudnak majd túladni a feleslegessé vált 8 ezer (11,5 ezer?) darab lélegeztetőgépen. Megkárosítva ezzel minket, adófizetőket. Korábban ennél jóval kisebb felesleges pénzkidobás miatt is leszedte a keresztvizet az éppen aktuális ellenzék a kormányról, kótyavetyélést, felelőtlen gazdálkodást, horribile dictu, nemzetárulást kiáltva – ahogy tette azt maga a Fidesz is 2002-2010 között.

Azzal a helyzettel állunk tehát szembe, hogy bár Orbán Viktor nem győzi sulykolni, az EU-ban a lélegeztetőgépek számát tekintve az elsők vagyunk, ez egyáltalán nem olyan „aranyérem”, amire vágyunk. A Belga együttest idézve: ha azért vásároltak lélegeztetőgépet ilyen mennyiségben, mert eleve tudták, hogy ennyire nem lesz szükség és majd túladnak annak egy részén, esetleg haszonnal, így juttatva pluszforrást a költségvetésnek, akkor az a baj: egy járvány közepén az állam ne bizniszeljen életmentő gépekkel. Ha viszont halványlila segédfogalmuk sem volt arról, mennyi lélegeztetőgép kell majd, akkor meg az a baj. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Már csak 30 ezer magyar vette fel az első oltását az elmúlt 24 órában
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 08:59
Emiatt nagyon lassú tempóban emelkedik az oltottak összlétszáma. A második körös oltások beadásának ideje van az adatok alapján. Az elmúlt hetekben 60-70 ezer embert is beoltottak naponta. 
Közérdekű Itt a szomorú szerdai adat, 128-an elhunytak a járványban
Privátbankár.hu | 2021. május 5. 09:54
Ismét ezer fölött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.
Közérdekű Operatív törzs: Szputnyik-vakcinára is lehet majd regisztrálni, de nem mindenkinek
Privátbankár.hu | 2021. május 4. 12:36
Zajlik a felkészülés a Magyarországon élő külföldiek és a 16-18 évesek oltására is.
Közérdekű Orbán Viktor ma este meccsre megy
Privátbankár.hu | 2021. május 3. 18:11
A miniszterelnök a tervei szerint kimegy az Újpest-Fehérvár döntőre.
Közérdekű Figyelem! Módosult a klubrendezvényünk időpontja, május 13-án Dávid Ferenc lesz a vendégünk
Privátbankár.hu | 2021. május 3. 15:34
A VOSZ volt főtitkárát, gazdasági szakembert az újranyitásról fogjuk kérdezni: mely cégek fogják túlélni a járványt, és melyek lesznek kénytelenek megszüntetni a tevékenységüket.
Közérdekű Kedden hatalmas adag Pfizer-vakcina jön Magyarországra
Privátbankár.hu | 2021. május 3. 12:34
Holnap újabb nagy csomag Pfizer-vakcina érkezik, TAJ-szám nélküli itt élő külföldiek is regisztrálhatnak és a jövő héttől a 16-18 évesek is megkezdhetik az oltakozást - közölte hétfőn az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Közérdekű Alig nőtt az oltottak száma Magyarországon a második körös oltások miatt
Privátbankár.hu | 2021. május 3. 09:30
Az elmúlt 24 órában a pénteki oltásmennyiségnek a tizedével sem tudott emelkedni a beoltottak száma Magyarországon. Az összkép azonban félrevezető, hiszen a második körös oltások pörögtek vasárnap. 
Közérdekű A társadalmi vállalkozások duplán megszenvedték a zárást - videóinterjú Lipták Orsival
Szarvas György | 2021. május 2. 12:19
Viszonylag kevés szó esett a pandémia alatt az úgynevezett társadalmi vállalkozásokról, pedig, ha létezik vállakozási forma, mely alaposan megszenvedte a lezárást az éppen ez volt. Vállalkozásként ahhoz nem számottevőek, hogy támogatott hitelhez folyamodjanak, és mivel nem civil szervezetek, ezért az azoknak járó kedvezményeket sem tudják igénybe venni. Hogy pontosan milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük az elmúlt hónapokban, arról Lipták Orsi, a HellóAnyu alapítója beszélt lapunknak.   
Közérdekű Sokkal kevesebb oltás volt szombaton, mint az előző napokban
Privátbankár.hu | 2021. május 2. 09:35
Lényegesen lelassult az oltás szombaton az előző napokhoz képest. Meghalt 101 beteg a koronavírus járvány miatt Magyarországon.
Közérdekű Orbán Viktor kitűzte a következő célt
MTI | 2021. május 1. 18:08
A következő időszak célja nem kevesebb, mint az ötmillió beoltott magyar ember - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebookon közzétett videóüzenetben.
Friss
hírlevél
depositphotos