1p
A válság igazi megoldásának alapfeltétele a pénzügyi stabilitás, másik feltétele pedig az olyan reformok végrehajtása, amelyek versenyképessé teszik a gazdaságot - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a Portfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórumon kedden.

A magyar gazdaságpolitika irányelvei, az adósságcsökkentés folytatása, a kisebb állam, az alacsonyabb újraelosztás, a stabil adórendszer, és keresleti oldali intézkedésekkel kell javítani a munkaerőpiac helyzetén.

A piac, a nemzetközi szervezetek, vagy az ország maga valósítja meg a reformokat

Cséfalvay Zoltán szerint a reformok végrehajtásának három különböző eljárása van: a piac kényszeríti ki a reformlépéseket, néha a nemzetközi szervezetek segítik elő a középtávú intézményi lépéseket, máskor az ország maga valósítja meg nemzeti reformprogramját, amely igazodik az adott ország politikájához és sajátosságaihoz. Mint mondta, az utóbbi képes hosszabb távon javítani az ország versenyképességét.

Az államtitkár szerint Magyarországnak a Nemzetközi Valutaalappal, illetve az Európai Unióval folytatott, elhúzódó hiteltárgyalásai éppen arról szólnak, hogy miként lehet összeegyeztetni a nemzetközi szervezetek feltételeit az ország reformpolitikájával. "Ebben vagyunk benne, erről szólnak a hírek, ez az, ami eljut majd egy megállapodáshoz. Reményeim szerint minél előbb" - mondta Cséfalvay Zoltán.

Háromsebességes az unió a reformok végrehajtása szempontjából

A gazdaságstratégiáért felelős államtitkár szerint az Európai Unió háromsebességű annak tekintetében, hogy milyen gyorsan hajtják végre a tagállamok a reformokat. Az unió gazdasági magjához tartozó államok már korábban megcsinálták a reformokat, és ezért sikeresek. A kelet-közép-európai államok most, gyorsan viszik végbe ezeket a változásokat, jóllehet Magyarország ebben a tekintetben lemaradásban volt, és "ezért volt ez az őrült tempó, amiben a kormány és a törvényhozás dolgozott". A dél-európai államokban pedig csak lassan haladnak előre a reformok.

Az állam és a piac viszonyáról szólva Cséfalvay Zoltán kijelentette: nem lehet kőbe vésni ezt a relációt, hiszen a világ gyorsan változik. Jelentős változás ebben a tekintetben, hogy most sok esetben, így a bankoknál, az állam az utolsó mentsvár. A másik változás, hogy a kormányzatok feladatává vált a kockázatok és a terhek megosztása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az orosz felderítők érdekes dologra bukkantak, majd lebombázták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:00
A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem ártana pár fekvőtámasz a forintnak, hogy erősebb legyen
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 07:28
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Fontos hír érkezett Gázából, az utolsó pillanatban született meg a döntés
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:41
További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.
Makro / Külgazdaság Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:18
Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG