<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A dán egészségügyi hatóság csütörtökön ideiglenesen, legalább 14 napra felfüggesztette az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinák beadását. Hasonlóan döntött Norvégia és Izland is.

A hatóság közleménye szerint a döntés azután született meg, hogy a beoltottak körében számos súlyos vérrögképződéses esetről érkezett jelentés. Ezek egyike halálos kimenetelű volt Dániában - olvasható a Business Insideren. A hatóság óvatosságból azt közölte, hogy még nem egyértelmű, hogy a vérrögképződés összefüggésben van a vakcinával.

Egyre több a kérdőjel az AstraZeneca vakcinája körül. Fotó: MTIEgyre több a kérdőjel az AstraZeneca vakcinája körül. Fotó: MTI

 

Korábban lapunk is írt az AstraZeneca-oltás személyes tapasztalatairól, munkatársunkat ugyanis épp ezzel a vakcinával oltották be. 

A dán egészségügyi minisztérium szerint az már bizonyított, hogy az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett oltóanyag biztonságos és hatékony, de reagálni kell a súlyos mellékhatásokról szóló jelentésekre is. A tárca az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálataira vár.

Közben délután jött a hír, hogy Norvégia és Izland is felfüggeszti elővigyázatosságból az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását - közölték az egészségügyi hatóságok. Öt másik európai országban is ilyen intézkedést hoztak, de csak az ABV5300 jelzésű szállítmányra vonatkozóan. Hozzájuk csatlakozott Olaszország is, amely az ABV2856 jelzésű szállítmányban lévő vakcinával történő oltást tiltotta meg.

Az AstraZeneca szóvivője a Business Insider kérdésére közölte: a vakcina biztonságosságát "figyelmesen tanulmányozták" és az adatok azt mutatták, hogy az oltásokat a páciensek szervezete "általában jól tolerálja". Az AstraZeneca számára a páciensek biztonsága a legnagyobb prioritás - hangsúlyozta a szóvivő, aki azt is hozzátette, hogy a hatóságok minden új gyógyszer engedélyezésére egyértelmű és szigorú előírásokkal rendelkeznek, és ez alól az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinája sem kivétel.

Dániában az AstraZenecán kívül még a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája van forgalomban, s az egészségügyi hatóságok szerint az AstraZeneca vakcinák felfüggesztése az oltási kampányt 4 héttel késleltetheti.

Az AstraZeneca részvényei több mint 2 százalékot estek a dán döntést követően.

Ausztriában múlt héten döntöttek hasonlóan, miután egy zwettli klinika két dolgozójánál léptek fel komplikációk. Egy 49 éves nőnél többszörös trombózist diagnosztizáltak, amely a halálát okozta 10 nappal az oltást követően, míg a 35 éves kollégájánál tüdőembólia alakult ki szintén vérrögképződés miatt, de az ő életét sikerült megmenteni.

Tegnapig bezárólag öt uniós tagállam - Ausztrián kívül Észtország, Litvánia, Luxemburg és Lettország - függesztette fel az AstraZeneca osztrák eseteket érintő tételének használatát. Dánia döntése viszont a vakcinának nem csak egy tételére vonatkozik, az AstraZeneca használatát teljes mértékben szüneteltetik.

Mit mond az EMA?

Reuters szerdán az Európai Gyógyszerügynökség közleményére hivatkozva írta, hogy az EMA szerint sincs bizonyíték ezidáig arra, hogy a két osztrák megbetegedés összefüggésben állna az AstraZeneca oltásával, de vizsgálatot indítottak. 

Azt is hozzátették, hogy az ABV5300 tételt 17 EU-országba szállították, és 1 millió vakcinaadagot tartalmaz. Néhány uniós ország ezt követően elővigyázatosságból felfüggesztette ezt a tételt, miközben az oltóanyag vizsgálata folyamatban van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG