4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Trump hamarosan bejelentheti, hogy kikkel kívánja vezeti az Egyesült Államokat.

Egymásnak adják a kilincset a politikusok Donald Trump megválasztott amerikai elnök manhattani irodájában, ahol Trump a hétvégén Mitt Romney republikánus párti volt massachusettsi kormányzóval is egyeztet. Trump hamarosan összeállítja a szakértői gárdáját és megválasztja minisztereit.

Rá nem számítottak

A kommentátorok és politikai elemzők körében kétségtelenül nagy feltűnést keltett, hogy Donald Trump a hétvégén Mitt Romney-val találkozik, és sajtóhírek szerint miniszteri posztot kínál fel neki, valószínűleg a külügyi tárcát. Romney négy évvel ezelőtt a republikánusok elnökjelöltje volt, akkor Trump teljes támogatását élvezte. Kampányában mint az ország egyik legtehetségesebb és legsikeresebb nagyvállalkozóját mutatta be. Trump választási kampánya idején azonban szembefordult vele, és több alkalommal nyilvánosan szót is emelt elnökjelöltsége ellen.

Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere a CNN-nek csütörtökön este megerősítette a Trump-Romney megbeszélés hírét, és amikor a műsorvezető arról kérdezte, hogy vajon hogyan dolgozhat együtt a kampányban egymást durva szavakkal illető két republikánus, Conway mosolyogva azt válaszolta: ahogyan együtt dolgozhatott Barack Obama és külügyminisztere Hillary Clinton is, holott a 2008-as kampányban kifejezetten durva sértéseket vágtak egymás fejéhez.

Működhet a kémia

Conway dicsérte Romneyt, és azt mondta: két sikeres üzletember, aki jó tárgyalópartner és képes konszenzust kialakítani, biztosan együtt fog tudni működni. Romney a választási győzelem után az elsők között hívta fel telefonon Trumpot, hogy gratuláljon neki. A The Washington Post kommentátora megjegyezte: Romney esetleges felkérésével a miniszteri posztra - és néhány korábbi bírálójával folytatott megbeszélésével - Donald Trump új oldaláról mutatkozik be: nagylelkű és kompromisszumképes.

A megválasztott elnök csütörtökön délután egy másik korábbi nagy bírálójával egyeztetett: Nick Haley dél-karolinai republikánus kormányzót látta vendégül a Trump-toronyban. Haley a kampányban szintén nemegyszer élesen bírálta őt. A Trump-toronyban járt Pete Hoekstra, volt kongresszusi képviselő, akit a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) leendő vezetőjeként emlegetnek, és konzultált Trump Henry Kissinger volt külügyminiszterrel is.

Leszámol a terroristákkal?

Sajtóinformációk szerint a megválasztott amerikai elnök állítólag Michael Flynn visszavonult altábornagyot kérte fel nemzetbiztonsági tanácsadójának.Flynn altábornagy korábban a katonai hírszerzés vezetője volt, és úgynevezett "keményvonalas" politikusként tartják számon. A kampányban végig ő volt Trump tanácsadója nemzetbiztonsági kérdésekben, és ebben a minőségben a Fehér Házban közvetlen munkatársa lenne az elnöknek.

Esetleges felkérése elemzők szerint azt jelzi, hogy Donald Trump agresszív háborút kíván folytatni a terrorizmus ellen. Az 58 éves Flynn korábban nem egyszer hangsúlyozta, hogy "az iszlám politikai ideológia", és "az Egyesült Államok alapító atyái nem akarták, hogy az országnak bármi köze is legyen hozzá". Az altábornagy, noha regisztrált demokrata párti, erőteljesen bírálta a jelenlegi amerikai vezetés, Barack Obama kormányzatának külpolitikáját, ezen belül is elsősorban a biztonságpolitikáját és a terrorizmus elleni fellépését. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet: Michael Flynn azt tartja fontosnak, hogy Washington Moszkvával összefogva vívja meg a harcot az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel és más, az iszlám nevében fellépő terrorcsoportokkal. Az altábornagy tavaly Moszkvában járt.

Akár Trump gyermekei is kaphatnak fontos posztokat az új elnök mellett, erről itt írtunk bővebben >>>

Kellyanne Conway szerint a megválasztott elnök valószínűleg a Hálaadás jövő heti ünnepe után terjeszti elő leendő kormánya névsorát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG