<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Április 10. volt az a nap hét éve, amikor az egész lengyel felső vezetést a katyni megemlékezésre szállító régi szovjet repülőgép a leszálláskor balesetet szenvedett és minden utas meghalt, köztük az elnök, Lech Kaczynski is. A bátyja által vezetett kormánypárt felelevenítette az ügyet, és merényletet emleget, noha bizonyítéknak még nincs nyoma.

A repülőbaleset körül időről időre felmerültek összeesküvés-elméletek, de ez ilyen esetekben nem ritka. Tény, hogy egy elavult szovjet típusú repülőgép akart leszállni egy a polgári légiközlekedésben nem használt, ezért műszerekkel nem ellátott orosz repülőtéren Szmolenszknél, mindezt sűrű ködben. Ez a szituáció önmagában igen veszélyes, megfontolt pilóta meg sem kísérli a leszállást ilyen helyzetben, ha módja van más repülőtérig eljutni. Pláne, ha még a légiirányítók is ezt javasolják neki, jelezve, hogy a leszállás rendkívül veszélyes.

Légiirányítók és robbanás

A múlt héten pont az orosz légiirányítókat vádolták a lengyel hatóságok, és azt kérvényezték, hogy kihallgathassák őket, most viszont a konkrét évforduló alkalmával Jaroslaw Kaczynski, az elhunyt elnök testvére és egyben a kormánypárt vezetője a gép fedélzetén történő robbanást emlegetett, hozzátéve, hogy rövidesen kiderítik az igazságot (a robbanás mindenképpen bekövetkezhetett, hisz amikor a gép a fáknak ütközött és a földbe csapódott, a kiszabaduló üzemanyag többnyire felrobban). Kérdés, hogy a vád szerinti robbanás már korábban bekövetkezett-e, bár ennek ellentmond az, hogy a pilótafülkében zajló beszélgetés egész addig hallható, amíg a fák közé nem ért a gép.

Rakétatámadás és működ

Összeesküvés-elméletek már eddig is születtek, volt köztük rakétatámadás és mesterséges köd is, de ez a robbanás sem tűnik sokkal reálisabbnak, amíg nincs konkrét, nemzetközi szakértők által is elismert bizonyíték. A Bloomberg szerint egyes párttagok, köztük a védelmi miniszter, egyenesen merényletnek minősítették a balesetet. Biztosak vagyunk benne, hogy volt robbanás, és ez még nem a történek vége, mondta Kaczynski egy tegnap esti gyűlésen az elnöki palota mellett.

Bűnbak keresés

A tragédia óta Kaczynski permanens gyászt tart, nyilvánosan csak feketében mutatkozik, és minden hónap 10-én tart egy megemlékezést az elnöki palota mellett, ahol időről időre ígéri, hogy megbüntetteti a felelősöket. Láthatólag nem tudja feldolgozni a gyászt, és ezért rögeszmésen felelősöket keres már hét éve, csak az a baj, hogy miután országának kormányzó pártját vezeti, így rögeszméjének alárendeli a teljes lengyel államot.

Elsősorban Donald Tusk egykori miniszterelnököt, az Európai Unió jelenlegi elnökét, korábbi riválisát hibáztatja, amiért elfogadta, hogy Oroszország vezesse a területén bekövetkezett katasztrófa helyszíni vizsgálatát. A Bloomberg a Varsói Egyetem szociológia professzorát, Beata Laciakot idézi, aki szerint a kormányzó Jog és Igazságosság Párt a szmolenszki esetet arra használja, hogy ideológiáját plántálja vele a lengyel polgárokba, miszerint ők a jók, és van az ellenzék meg a külföld, akik a haza érdekei ellen vannak, és persze a repülő-ügy is az ő művük.

Az ő Sorosuk

A hét évvel ezelőtti tragédia különösen alkalmas erre, hisz feltehetően sosem lesz több információ róla, mint eddig volt, olyan pártatlan nemzetközi vizsgálatot pedig valószínűleg nem kérnek, amely a rendelkezésre álló adatok és maradványok alapján, amit lehet, feltár, hisz ennek akár az is az eredménye lehet, hogy tényleg baleset volt, és az ezek után kínos lenne a kormánypártnak. Így viszont lehet rágni ezt a csontot akár az idők végezetéig is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló