BUX
35 653.11
-2.29%
-836.00
OTP
10 870.00
-3.03%
-340.00
MOL
1 825.00
-1.83%
-34.00
RICHTER
6 645.00
-2.57%
-175.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2017. július 18. 14:32

Különösen a nyári szabadságolások, a tömegesen nyaralni induló autósok időszakának kellős közepén nem igazán örülnek Németországban annak, hogy Ausztria ismét a Brenner-hágó lezárásával fenyegetőzik a menekültek miatt. Az olaszok is kivannak akadva, ahol a tengerből kifogott menekültek landolnak. A osztrákok a tengeren életeket mentő civil szervezetek megbüntetését is szorgalmazzák.

Menekülttábor Németországban. Forrás: EPA

Bécsben megerősítették azt a korábban már elhangzott fenyegetést, hogy az Olaszország felé vezető legforgalmasabb határátkelőhelyet, a Brenner-hágót, ha kell, 24 órán belül erős határellenőrzés alá vonják. Wolfgang Sobotka belügyminiszer (ÖVP) szerint az előkészületek megtörténtek, és ha a menekültek száma tovább növekszik, meglépik ezt – írta a Bild Zeitung más német lapok szerint.

Idén már 85 ezer menekült érte el Olaszországot, és az osztrákok attól tartanak, hogy a helyzet csak romlani fog. Az Ausztriában nyilvántartásba vett menekültek harmadát még sehol másutt nem regisztrálták, ezért feltételezik, hogy az embercsempészek közvetlenül ide juttatják el őket.

Vesszenek a vízimentők

A fenyegetőzés már korábban is elhangzott, például két héttel ezelőtt, akkor többek között megírtuk, hogy 750 katona határra küldését tartalmazza a terv. Valamint hogy Ausztria jelenleg csak Magyarország felé ellenőrzi határát.

Sobotka azonban ma nemcsak ezzel keltett feltűnést, azt is javasolta ugyanis, hogy a menekültek tengeri mentésével foglalkozó civil szervezetek (NGO-k) kapjanak büntetést. Az „önjelölt vízimentőknek” azt veti a szemére, hogy együttműködnek a líbiai partoknál működő embercsempész bandákkal. Sőt állítólag közvetlenül tőlük veszik át a menekültek egy részét.

Lezárni egy egész tengert?

Eddig a civil szervezetekre főleg Olaszország volt kiakadva, sérelmezték például, hogy német, spanyol vagy holland, mindegy milyen hajó, mindegyik náluk teszi partra a megmentetteket. Ezért az ország időről időre kikötőinek lezárásával fenyeget.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az Olaszországgal való szolidaritást és a menekültek igazságos szétosztását szorgalmazta, szerinte különben összeomlás fenyeget nemcsak az olaszok, hanem az egész EU számára. Osztrák kollégája, Sebastian Kurz (ÖVP) ehelyett a földközi-tengeri útvonal teljes lezárását követeli. A menekülteket egyiptomi menekülttáborokba vitetné. (Az nem zavarja, hogy ezt Egyiptom régóta határozottan elutasítja. A földközi-tengeri út lezárása is nagyon problémás, erről itt írtunk.)

Belpolitikai haszonszerzés?

Gyakori vádak szerint a jelenlegi osztrák kormány, amely (Németországhoz eléggé hasonlóan) kereszténydemokrata-szocialista (ÖVP-SPÖ) koalícióból áll, az ősszel esedékes választásokra készülve ilyen kemény a menekültekkel, bevándorlókkal szemben. A koalíció ugyanis nem túl szilárd, már 2013-ban is éppen hogy többséget tudott szerezni, és ezzel a keménykedéssel most a szélsőjobb vitorláiból próbálja kifogni a szelet.

A menekültmentő szervezetek a Die Welt szerint kategorikusan visszautasítják a vádakat, mely szerint líbiai vizeken vennék fel a menekülteket, megkönnyítve a csempészek dolgát.

A pénz igazságtalan

Thomas de Maizière német belügyminiszter (CDU) is kritizálta a jelenlegi menekültügyi gyakorlatot, de teljesen másképpen. Azért nevezte igazságtalannak, mert jelenleg a menekültek pénztárcája dönti el, ki jöhet Európába. Az ugyanis, aki ki tudja fizetni az embercsempészeket. Ez a lehető legkevésbé humánus konstelláció – mondta a miniszter.

Közben a német belpolitikában is történt valami fontos menekültügyben. A szeptember 24-én esedékes választásra készülve a CSU (a bajor kereszténydemokrata koalíciós párt) elkészítette választási programját, amelyben egy évi 200 ezer fős korlát szerepel a menekültekre.

Merkel sziklaszilárd

Amikor viszont Horst Seehofer pártelnököt megkérdezték, hogy ez feltétele-e a koalíciós részvételnek, kitérő választ adott. Angela Merkel kancellár asszony pedig az ARD-nek vasárnap azt mondta, hogy változatlanul elutasítja a bevándorlók számának korlátozását.

A korláton már régóta civakodnak a koalíciós pártok, de főleg Merkel ellenállásán rendszeresen megbukik a dolog. Ha ismét a jelenlegi koalíció nyer – amire a közvélemény-kutatások szerint komoly esély van –, akkor ez várhatóan a jövőben sem fog változni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kisfaludy-pályázatok: Mészáros Lőrinc háromezerszer kap többet Tiborcz István ügyvédjénél
Vég Márton | 2020. július 7. 15:24
Orbán Viktor miniszterelnök szerint féligazságok helyett érdemes a teljes igazsággal foglalkozni. Kiszámoltuk: Mészáros Lőrinc szállodái háromezerszer nagyobb támogatást kapnak a Kisfaludy-pályázatokból, mint Tiborcz István ügyvédjének panziója. Valamennyien köszönettel tartoznak a kormánynak.
Makro / Külgazdaság Sok vagy kevés az egészségügy új 50 milliárdos csomagja?
Kormos Olga | 2020. július 7. 14:57
A kormány többször hangoztatta, hogy az évi 60-70 milliárd forintos kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra miatt termelődik újra. Ezért jó hír, hogy most mégis 50 milliárd forintot szán egészségügyre a járványügyi készültség érdekében elkülönített büdzséből. Kérdés, hogy ez mire lesz elég?  
Makro / Külgazdaság Abszolút katasztrofális helyett csak egyenesen rémes hatással lehetett a koronavírus az euróövezeti gazdaságokra
MTI | 2020. július 7. 14:42
A londoni Capital Economics elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj a magyar turizmusban - ezt mutatják a számok
Király Béla | 2020. július 7. 12:48
A koronavírus-járvány miatt nem meglepő módon a külföldi vendégek száma gyakorlatilag lenullázódott májusban. Figyelembe véve a korábbi hónapok gyenge számait, éves szinten is komoly visszaesésre lehet számítani.
Makro / Külgazdaság Kata-változások: elejét vennék a bújtatott munkaviszonynak
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 11:03
Az eredetileg megcélzott adózói kör, a mikrovállalkozások mellett sokan a munkaviszony alternatíváját látják a katában. Várható volt, hogy a Pénzügyminisztérium idővel szigorítani fog a szabályokon.
Makro / Külgazdaság Irán a pofonok völgyében: titokzatos F-35-ös és kibercsapások sora
Káncz Csaba | 2020. július 7. 10:06
Irán politikai, katonai és pénzügyi örvénybe került. Közben az utóbbi két hétben sorra jönnek a titkozatos katonai- és kibertámadások, amelyek mögött biztonságpolitikai források Izraelt sejtik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járműgyártásunkat ütötte ki a legjobban a koronavírus
MTI | 2020. július 7. 09:17
Az ipari termelésünk összességében 30,7 százalékkal csökkent májusban a járványhelyzet miatt.
Makro / Külgazdaság Egyetlen nap alatt 8 ezer új koronavírusost azonosítottak Kaliforniában
MTI | 2020. július 7. 07:03
A legfrissebb adatok szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.
Makro / Külgazdaság Jó hírt akart közölni a szociális dolgozókkal Kásler Miklós, de a valóság inkább arcpirító
Székely Sarolta | 2020. július 7. 06:07
Az emberi erőforrások minisztere szerint nincs értelme vitázni a szociális dolgozók béréről. Pedig a számok épp az ellenkezőjét támasztják alá: a területen dolgozók fizetése arcpirítóan alacsony.
Makro / Külgazdaság A járvány után nálunk a legrosszabb a levegő Európában
Kormos Olga | 2020. július 6. 18:29
Budapest az egyetlen város Európában, ahol már most meghaladja a nitrogén-dioxid-szint a korlátozások előtti időszakét – erre jutott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.
Friss
hírlevél