<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Különösen a nyári szabadságolások, a tömegesen nyaralni induló autósok időszakának kellős közepén nem igazán örülnek Németországban annak, hogy Ausztria ismét a Brenner-hágó lezárásával fenyegetőzik a menekültek miatt. Az olaszok is kivannak akadva, ahol a tengerből kifogott menekültek landolnak. A osztrákok a tengeren életeket mentő civil szervezetek megbüntetését is szorgalmazzák.
Menekülttábor Németországban. Forrás: EPA

Bécsben megerősítették azt a korábban már elhangzott fenyegetést, hogy az Olaszország felé vezető legforgalmasabb határátkelőhelyet, a Brenner-hágót, ha kell, 24 órán belül erős határellenőrzés alá vonják. Wolfgang Sobotka belügyminiszer (ÖVP) szerint az előkészületek megtörténtek, és ha a menekültek száma tovább növekszik, meglépik ezt – írta a Bild Zeitung más német lapok szerint.

Idén már 85 ezer menekült érte el Olaszországot, és az osztrákok attól tartanak, hogy a helyzet csak romlani fog. Az Ausztriában nyilvántartásba vett menekültek harmadát még sehol másutt nem regisztrálták, ezért feltételezik, hogy az embercsempészek közvetlenül ide juttatják el őket.

Vesszenek a vízimentők

A fenyegetőzés már korábban is elhangzott, például két héttel ezelőtt, akkor többek között megírtuk, hogy 750 katona határra küldését tartalmazza a terv. Valamint hogy Ausztria jelenleg csak Magyarország felé ellenőrzi határát.

Sobotka azonban ma nemcsak ezzel keltett feltűnést, azt is javasolta ugyanis, hogy a menekültek tengeri mentésével foglalkozó civil szervezetek (NGO-k) kapjanak büntetést. Az „önjelölt vízimentőknek” azt veti a szemére, hogy együttműködnek a líbiai partoknál működő embercsempész bandákkal. Sőt állítólag közvetlenül tőlük veszik át a menekültek egy részét.

Lezárni egy egész tengert?

Eddig a civil szervezetekre főleg Olaszország volt kiakadva, sérelmezték például, hogy német, spanyol vagy holland, mindegy milyen hajó, mindegyik náluk teszi partra a megmentetteket. Ezért az ország időről időre kikötőinek lezárásával fenyeget.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az Olaszországgal való szolidaritást és a menekültek igazságos szétosztását szorgalmazta, szerinte különben összeomlás fenyeget nemcsak az olaszok, hanem az egész EU számára. Osztrák kollégája, Sebastian Kurz (ÖVP) ehelyett a földközi-tengeri útvonal teljes lezárását követeli. A menekülteket egyiptomi menekülttáborokba vitetné. (Az nem zavarja, hogy ezt Egyiptom régóta határozottan elutasítja. A földközi-tengeri út lezárása is nagyon problémás, erről itt írtunk.)

Belpolitikai haszonszerzés?

Gyakori vádak szerint a jelenlegi osztrák kormány, amely (Németországhoz eléggé hasonlóan) kereszténydemokrata-szocialista (ÖVP-SPÖ) koalícióból áll, az ősszel esedékes választásokra készülve ilyen kemény a menekültekkel, bevándorlókkal szemben. A koalíció ugyanis nem túl szilárd, már 2013-ban is éppen hogy többséget tudott szerezni, és ezzel a keménykedéssel most a szélsőjobb vitorláiból próbálja kifogni a szelet.

A menekültmentő szervezetek a Die Welt szerint kategorikusan visszautasítják a vádakat, mely szerint líbiai vizeken vennék fel a menekülteket, megkönnyítve a csempészek dolgát.

A pénz igazságtalan

Thomas de Maizière német belügyminiszter (CDU) is kritizálta a jelenlegi menekültügyi gyakorlatot, de teljesen másképpen. Azért nevezte igazságtalannak, mert jelenleg a menekültek pénztárcája dönti el, ki jöhet Európába. Az ugyanis, aki ki tudja fizetni az embercsempészeket. Ez a lehető legkevésbé humánus konstelláció – mondta a miniszter.

Közben a német belpolitikában is történt valami fontos menekültügyben. A szeptember 24-én esedékes választásra készülve a CSU (a bajor kereszténydemokrata koalíciós párt) elkészítette választási programját, amelyben egy évi 200 ezer fős korlát szerepel a menekültekre.

Merkel sziklaszilárd

Amikor viszont Horst Seehofer pártelnököt megkérdezték, hogy ez feltétele-e a koalíciós részvételnek, kitérő választ adott. Angela Merkel kancellár asszony pedig az ARD-nek vasárnap azt mondta, hogy változatlanul elutasítja a bevándorlók számának korlátozását.

A korláton már régóta civakodnak a koalíciós pártok, de főleg Merkel ellenállásán rendszeresen megbukik a dolog. Ha ismét a jelenlegi koalíció nyer – amire a közvélemény-kutatások szerint komoly esély van –, akkor ez várhatóan a jövőben sem fog változni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG