<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egyre valószínűbb, hogy három-öt éven belül sor kerül a Grexitre, vagyis Görögország kilépésére az euróövezetből.

Napról-napra változik a görög helyzet, ezért néha nehéz követni az eseményeket. Anna Stupnytska, a Fidelity Worldwide Investment világgazdasággal foglalkozó elemzője szerint a következő egy-két hónap alatt sikerül majd kidolgozni valamilyen megállapodást Görögország jelenlegi (vagy adott esetben már a következő) kormánya és az ország hitelezői között a mentőövként szolgáló pénzek felszabadításáról. A görögök kénytelenek lesznek az eddigieknél szerényebb igényeket támasztani, mivel egy ilyen megállapodás és további pénzügyi mentőövek nélkül nem hiszem, hogy képesek lennének május után is átutalni a törlesztő részleteket.

Közelebb a kiválás?

Görögország kiválásának valószínűsége egyértelműen megnőtt az elmúlt pár hét során a szakértő szerint. Nem gondolja, hogy még ebben az évben sor kerülne rá, de nagyon valószínűnek tartja, hogy az előttünk álló három-öt éves időszakon belül be fog következni, mivel eljön az a pont, amikor a kemény strukturális reformok és a szigorú megszorítások mind politikailag, mind társadalmilag túl nagy árat követelnek majd.A versenyképesség valóban számottevő javításához egyszerűbb lehet kilépni és a beavatkozást a deviza leértékelése útján végrehajtani. Valószínűleg ez fog történni a következő néhány évben a Fidelity munkatársa szerint. Pillanatnyilag igen erős politikai akarat összpontosul Görögország benntartása mellett, főleg Németország részéről, ugyanakkor az elmúlt néhány évben tűzfalat emeltek az ország köré, ezért a piacok nem reagálnak különösebben a tartósan fennálló feszült helyzetre. A pénzintézetek igen erős alkupozícióban vannak, és nem ők fognak először pislogni, hanem a görög kormány.

Már nem az a kérdés, hogy kilépnek-e, hanem az, hogy mikor

Stupnytska szerint egyértelműen ez a helyzet. A Grexit nagyban függ majd a politikától, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a következő években fontos politikai választások lesznek az euróövezetben: Franciaországban 2017-ben, majd azt követően Németországban is. Láthattuk a szélsőséges és euroszkeptikus pártok népszerűségének növekedését, és ha ezek hatalomra jutnak, a szakértő meglátása szerint Görögország nem maradhat soká a valutaunió tagja.

Fertőző-e a Grexit?

Viszonylag igen, de nem lesz annyira súlyos a helyzet, mint amilyen például 2012-ben lett volna, amikor a legutóbbi nagy válság volt. Az országnak van támogatottsága, és ott van a tűzfal is – az EKB mennyiségi lazítása különösen fontos ebből a szempontból. A piacokat megrázza majd, és lesz némi zűrzavar is, de a Grexit végső soron Görögország számára sokkal költségesebb lesz, mint bármely más ország számára. A peremországoknak Görögország kínjai segítenek majd hígítani a morális veszélyt – vagyis a Grexit komolyan arra fogja ösztönzi őket, hogy bennmaradjanak. Hosszú távon mindez jót tehet a görög gazdaság fejlődésének és – a kezdeti sokk ellenére – az eurózóna gazdasági növekedésének is. Azonban ez még nem az idei év témája lesz a Fidelity munkatársa szerint.

A Fidelity szakértője úgy látja, Görögország kiválása az előttünk álló három-öt éves időszakon belül be fog következni, mivel eljön az a pont, amikor a kemény strukturális reformok és a szigorú megszorítások mind politikailag, mind társadalmilag túl nagy árat követelnek majd. A versenyképesség valóban számottevő javításához egyszerűbb lehet kilépni és a beavatkozást a deviza leértékelése útján végrehajtani. Valószínűleg ez fog történni a következő néhány évben.

Makro / Külgazdaság Visszaverték az oroszok az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 06:21
Fontos fejlemények az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Nincs hova bújni az oroszoknak - Ukrajna egyre távolabbi és egyre halálosabb csapásokra képes
Litván Dániel | 2023. június 5. 05:49
Megérkeztek a Storm Shadow-k Ukrajnába, ez nem csak a konkrét fenyegetés miatt nagyon rossz hír az oroszok számára. És ez még csak a kezdet. Ukrán vadászterületté változhat Moszkvától a Fekete-tengerig minden orosz kézen lévő terület?
Makro / Külgazdaság Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:45
Ezt a szervezet főtitkára közölte Ankarában.
Makro / Külgazdaság Ötszáz gyerek halt meg az ukrajnai háborúban 
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:30
Átfogó orosz légicsapások több település ellen a hét végén.
Makro / Külgazdaság Tízezrek tüntettek Orbán Viktor lengyel szövetségese ellen
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 17:03
Varsóban volt a tömegmegmozdulás.
Makro / Külgazdaság Dollármilliókat adtak egy 86 éves karóráért, amilyen csak 8 van a világon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 16:25
Az utolsó kínai császár karórája 6,6 millió dollárért kelt el egy hongkongi árverésen. Az Aisin-Gioro Puyi által viselt Patek Philippe órát előzetesen 3 millió dollár körüli leütésre taksálták.
Makro / Külgazdaság Elképesztő diplomáciai áttörés előtt áll a két hatalom
Káncz Csaba | 2023. június 4. 15:32
Szaúd-Arábia után Egyiptommal is áttörés előtt állnak Irán kapcsolatai. Ezek a helyreállított kapcsolatok azonban továbbra is túszai maradnak Teherán tágabb értelemben vett külpolitikai szélsőségeinek. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Németország jövőre két hadihajót küld az indo-csendes-óceáni térségbe
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 13:16
Boris Pistorius védelmi miniszter vasárnap jelentette be.
Makro / Külgazdaság Több ezer embernek sikerült átjutni a magyar határon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 09:23
De a többségük biztos tovább akar menni.
Makro / Külgazdaság Bizalmasokra cserélte minisztereit Erdogan
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 08:30
A kabinet szinte teljesen átalakult, a kulcstárcák élén is változás történt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG