3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Egyre valószínűbb, hogy három-öt éven belül sor kerül a Grexitre, vagyis Görögország kilépésére az euróövezetből.

Napról-napra változik a görög helyzet, ezért néha nehéz követni az eseményeket. Anna Stupnytska, a Fidelity Worldwide Investment világgazdasággal foglalkozó elemzője szerint a következő egy-két hónap alatt sikerül majd kidolgozni valamilyen megállapodást Görögország jelenlegi (vagy adott esetben már a következő) kormánya és az ország hitelezői között a mentőövként szolgáló pénzek felszabadításáról. A görögök kénytelenek lesznek az eddigieknél szerényebb igényeket támasztani, mivel egy ilyen megállapodás és további pénzügyi mentőövek nélkül nem hiszem, hogy képesek lennének május után is átutalni a törlesztő részleteket.

Közelebb a kiválás?

Görögország kiválásának valószínűsége egyértelműen megnőtt az elmúlt pár hét során a szakértő szerint. Nem gondolja, hogy még ebben az évben sor kerülne rá, de nagyon valószínűnek tartja, hogy az előttünk álló három-öt éves időszakon belül be fog következni, mivel eljön az a pont, amikor a kemény strukturális reformok és a szigorú megszorítások mind politikailag, mind társadalmilag túl nagy árat követelnek majd.A versenyképesség valóban számottevő javításához egyszerűbb lehet kilépni és a beavatkozást a deviza leértékelése útján végrehajtani. Valószínűleg ez fog történni a következő néhány évben a Fidelity munkatársa szerint. Pillanatnyilag igen erős politikai akarat összpontosul Görögország benntartása mellett, főleg Németország részéről, ugyanakkor az elmúlt néhány évben tűzfalat emeltek az ország köré, ezért a piacok nem reagálnak különösebben a tartósan fennálló feszült helyzetre. A pénzintézetek igen erős alkupozícióban vannak, és nem ők fognak először pislogni, hanem a görög kormány.

Már nem az a kérdés, hogy kilépnek-e, hanem az, hogy mikor

Stupnytska szerint egyértelműen ez a helyzet. A Grexit nagyban függ majd a politikától, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a következő években fontos politikai választások lesznek az euróövezetben: Franciaországban 2017-ben, majd azt követően Németországban is. Láthattuk a szélsőséges és euroszkeptikus pártok népszerűségének növekedését, és ha ezek hatalomra jutnak, a szakértő meglátása szerint Görögország nem maradhat soká a valutaunió tagja.

Fertőző-e a Grexit?

Viszonylag igen, de nem lesz annyira súlyos a helyzet, mint amilyen például 2012-ben lett volna, amikor a legutóbbi nagy válság volt. Az országnak van támogatottsága, és ott van a tűzfal is – az EKB mennyiségi lazítása különösen fontos ebből a szempontból. A piacokat megrázza majd, és lesz némi zűrzavar is, de a Grexit végső soron Görögország számára sokkal költségesebb lesz, mint bármely más ország számára. A peremországoknak Görögország kínjai segítenek majd hígítani a morális veszélyt – vagyis a Grexit komolyan arra fogja ösztönzi őket, hogy bennmaradjanak. Hosszú távon mindez jót tehet a görög gazdaság fejlődésének és – a kezdeti sokk ellenére – az eurózóna gazdasági növekedésének is. Azonban ez még nem az idei év témája lesz a Fidelity munkatársa szerint.

A Fidelity szakértője úgy látja, Görögország kiválása az előttünk álló három-öt éves időszakon belül be fog következni, mivel eljön az a pont, amikor a kemény strukturális reformok és a szigorú megszorítások mind politikailag, mind társadalmilag túl nagy árat követelnek majd. A versenyképesség valóban számottevő javításához egyszerűbb lehet kilépni és a beavatkozást a deviza leértékelése útján végrehajtani. Valószínűleg ez fog történni a következő néhány évben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Háborús hatás: szétszakadt a világ, hatalmas összegek mentek át az egyik térfélről a másikra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 11:44
Könnyen két szék közt a pad alá eshet az az ország, amely a bizonytalanná vált világgazdasági környezetben halászgatni akar a zavarosban. 
Makro / Külgazdaság Megjelent 520 forintos "mesterséges" benzinár: el is indultak a cseh benzinturisták a lengyel kutakra
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 10:56
Benzinturizmus kezdődött a cseh-lengyel határon, miután Lengyelországban sokkal olcsóbbak az üzemanyagok. Az olaj drágulása ellenére ugyanis a lengyel kutakon csökkent a benzinár. 
Makro / Külgazdaság Újabb fronton támad a home office, kiütheti a metrózást New Yorkban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:10
A home office lehetőségének egyik sajátos mellékhatását tapasztalják a New York-i metró üzemeltetői. A jegyárbevétel csökkenése már a működést veszélyeztetheti. 
Makro / Külgazdaság Az osztrák fővárosban jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny dobogósai
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:00
Az előző két évhez hasonlóan a verseny egyik támogatója, az Erste ezúttal is azzal díjazta a 2022-23-as tanévben megrendezett két diákverseny 1-3. helyezettjeit, hogy ellátogathattak a bank bécsi anyacégének pénzügyi edukációs központjába, ahol játékos gyakorlatokat hajthattak végre.
Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálat új szövetségesre talált
Káncz Csaba | 2023. szeptember 24. 09:36
Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így vezethet a szakadék felé a nyugdíjasokra bazírozó politika a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 09:03
Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.
Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG