<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Egyre valószínűbb, hogy három-öt éven belül sor kerül a Grexitre, vagyis Görögország kilépésére az euróövezetből.

Napról-napra változik a görög helyzet, ezért néha nehéz követni az eseményeket. Anna Stupnytska, a Fidelity Worldwide Investment világgazdasággal foglalkozó elemzője szerint a következő egy-két hónap alatt sikerül majd kidolgozni valamilyen megállapodást Görögország jelenlegi (vagy adott esetben már a következő) kormánya és az ország hitelezői között a mentőövként szolgáló pénzek felszabadításáról. A görögök kénytelenek lesznek az eddigieknél szerényebb igényeket támasztani, mivel egy ilyen megállapodás és további pénzügyi mentőövek nélkül nem hiszem, hogy képesek lennének május után is átutalni a törlesztő részleteket.

Közelebb a kiválás?

Görögország kiválásának valószínűsége egyértelműen megnőtt az elmúlt pár hét során a szakértő szerint. Nem gondolja, hogy még ebben az évben sor kerülne rá, de nagyon valószínűnek tartja, hogy az előttünk álló három-öt éves időszakon belül be fog következni, mivel eljön az a pont, amikor a kemény strukturális reformok és a szigorú megszorítások mind politikailag, mind társadalmilag túl nagy árat követelnek majd.A versenyképesség valóban számottevő javításához egyszerűbb lehet kilépni és a beavatkozást a deviza leértékelése útján végrehajtani. Valószínűleg ez fog történni a következő néhány évben a Fidelity munkatársa szerint. Pillanatnyilag igen erős politikai akarat összpontosul Görögország benntartása mellett, főleg Németország részéről, ugyanakkor az elmúlt néhány évben tűzfalat emeltek az ország köré, ezért a piacok nem reagálnak különösebben a tartósan fennálló feszült helyzetre. A pénzintézetek igen erős alkupozícióban vannak, és nem ők fognak először pislogni, hanem a görög kormány.

Már nem az a kérdés, hogy kilépnek-e, hanem az, hogy mikor

Stupnytska szerint egyértelműen ez a helyzet. A Grexit nagyban függ majd a politikától, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a következő években fontos politikai választások lesznek az euróövezetben: Franciaországban 2017-ben, majd azt követően Németországban is. Láthattuk a szélsőséges és euroszkeptikus pártok népszerűségének növekedését, és ha ezek hatalomra jutnak, a szakértő meglátása szerint Görögország nem maradhat soká a valutaunió tagja.

Fertőző-e a Grexit?

Viszonylag igen, de nem lesz annyira súlyos a helyzet, mint amilyen például 2012-ben lett volna, amikor a legutóbbi nagy válság volt. Az országnak van támogatottsága, és ott van a tűzfal is – az EKB mennyiségi lazítása különösen fontos ebből a szempontból. A piacokat megrázza majd, és lesz némi zűrzavar is, de a Grexit végső soron Görögország számára sokkal költségesebb lesz, mint bármely más ország számára. A peremországoknak Görögország kínjai segítenek majd hígítani a morális veszélyt – vagyis a Grexit komolyan arra fogja ösztönzi őket, hogy bennmaradjanak. Hosszú távon mindez jót tehet a görög gazdaság fejlődésének és – a kezdeti sokk ellenére – az eurózóna gazdasági növekedésének is. Azonban ez még nem az idei év témája lesz a Fidelity munkatársa szerint.

A Fidelity szakértője úgy látja, Görögország kiválása az előttünk álló három-öt éves időszakon belül be fog következni, mivel eljön az a pont, amikor a kemény strukturális reformok és a szigorú megszorítások mind politikailag, mind társadalmilag túl nagy árat követelnek majd. A versenyképesség valóban számottevő javításához egyszerűbb lehet kilépni és a beavatkozást a deviza leértékelése útján végrehajtani. Valószínűleg ez fog történni a következő néhány évben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második napja jelent új napi fertőzöttszám-csúcsot Tokió
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 12:18
Több mint 3 ezer újabb koronást azonosítottak az olimpiai városban az elmúlt 24 órában.
Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos