3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ezen a héten az euróövezeti teljesítménymutatókra és az amerikai inflációs adatokra lesz érdemes odafigyelni.

A szeptemberben elért többéves időszaki és történelmi csúcsok után most a tavalyi záróértékek alatt bizonytalankodó nyugat-európai tőzsdemutatóknak két adatsor lesz igazán izgalmas: az egyik az előzetes becslés az euróövezeti magángazdaság novemberi teljesítményéről, a másik az amerikai infláció adata októberről.

Kevés vállalati eredmény jön

A két legfontosabb a Renault autógyártóé és a német ThyssenKrupp ipari holdingvállalaté lesz. A francia Vivendi szórakoztatóipari vállalat, a nagy-britanniai EasyJet légitársaság, az amerikai Best Buy kiskereskedelmi lánc és az amerikai Gap ruházati kiskereskedelmi lánc szintén beszámol negyedéves eredményeiről.

Az euróövezeti feldolgozóipar és a szolgáltatások, valamint ezek alapján az euróövezeti magángazdaság előzetes novemberi teljesítménymutatói csütörtökön jelennek meg, csakúgy, mint az Egyesült Államok inflációs adata.

Nagy meglepetés nem ígérkezik: a teljesítmény tengeren innen lanyha, az infláció a tengeren túl is gyenge. Ám kis változások is nagy tőzsdei fogadásokat ösztönözhetnek attól függően, miként ítélik meg a befektetők a fejlemények esetleges hatását részint az Európai Központi Bank (EKB), részint az amerikai jegybankrendszer (Fed) jövendő pénzügypolitikájára. 

A befektetők reményei halványultak az iránt, hogy az EKB az eddig ígért, illetve már elkezdett intézkedéseken túl még több likviditásnöveléssel segítené a piacokat. Közben, szintén a múlt héten, nőtt annak esélye, hogy a Fed nem fog sietni a jövőre várt kamatemeléssel.

A németek hírekre is érdemes odafigyelni

A hét másik, nagy figyelemre számító jelzése a német ZEW gazdaságkutató intézettől várható: kedden adja közre novemberi felmérésének eredményét a befektetők és az elemzők hangulatáról. A ZEW-mutató egy ideje már negatív területen van, a többség borúlátását jelezve.

A hét többi eseménye között lesz hétfőn az EU és az eurövezet szeptemberi kereskedelmi mérlege, a német Bundesbank havi jelentése, az amerikai ipari termelés októberi adata és az amerikai keleti-parti feldolgózipar novemberi teljesítménybecslése az ottani Fed-részlegtől. Az EKB elnöke beszámolót tart az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának.

Kedden megjelenik a brit fogyasztói és termelői árak októberi változásának adatsora, az októberi európai autóeladások magánstatisztikája és az amerikai áruházláncok múlt heti forgalmi adata.

Szerdán az EU és az euróövezet szeptemberi fizetési mérlegadatai következnek. Délután az amerikai jelzálogkölcsönzés múlt heti és az ottani új lakásépítések októberi alakulásáról érkeznek számok. Este nyilvánosságra hozzák a Fed legutóbbi pénzügy-politikai értekezletének jegyzőkönyvét.

Csütörtökön a japán, a kínai és az amerikai feldolgozóipar előzetes novemberi teljesítménymutatója is megérkezik. Megjelenik a brit kiskereskedelem októberi statisztikája. Kiderül az is, szaporodtak-e vagy ritkultak a múlt héten az új munkanélkülisegély-igénylések az Egyesült Államokban, miként alakultak a reálkeresetek októberben, és nőtt-e vagy lanyhult a használt lakások forgalma. Az amerikai Conference Board kutatóintézet kiadja időszerű konjunktúramutatóját.

Pénteken a kansasi Fed-részleg novemberi feldolgozóipari felmérése tájékoztat az amerikai gazdaságról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG