<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Bankjai feltőkésítéséhez mintegy 39,5 milliárd euróhoz juthat hozzá Spanyolország a jövő hét közepén - közölte Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup elnöke, aki egyúttal azt is bejelentette: év végén, 2013 elejével távozik az Eurogroup éléről.

Juncker a múlt héten elhatározott és most hétfőn induló görög államadósság-visszavásárlási programhoz semmit sem kívánt hozzáfűzni, arra hivatkozva, hogy az csak a nap folyamán korábban vette kezdetét. Annyit mondott, hogy a mentőcsomag következő részletének kifizetéséről december 13-án döntenek a jelenleg folyamatban lévő intézkedések lezárultával, azok eredményének ismeretében.

Kezdődhet a fiesta?

Már korábban kiszivárgott, hogy döntés születhet a spanyol bankok megsegítéséről, a félsziget pénzintézeteit az uniós mentőalapból tőkésítik fel, a 40 milliárdos "mentőcsomag" - bár a spanyolok nem szeretik ezt a kifejezést használni - azonban nem számít olyan segítségnek, mint amilyet például korábban Írország, Portugália vagy a görögök kaptak. A spanyol kormánynak így egy hatalmas teher került le a válláról: a bankszektor stabilizálását így ugyanis nem a központi költségvetésből kell finanszírozni. így is kétséges, hogy Spanyolország tartani tudja-e az év végére kitűzött hiánycélt.Portugália a terveknek megfelelően hajtja végre gazdasági kiigazító programját - állapította meg az Eurogroup vezetője, aki egyúttal üdvözölte, hogy a portugál hatóságok arra készülnek, hogy visszatérjenek a piaci finanszírozáshoz. Ha kitartanak a program végrehajtása mellett, akkor mindaddig számíthatnak a támogatásunkra, míg nem képesek az országot teljesen piaci forrásokból finanszírozni - fogalmazott Jean-Claude Juncker.

Diszkontáru nincs, elfogyott!

A luxemburgi politikus bejelentette: Lisszabon januárban újabb 2,5 milliárd euróhoz juthat hozzá; 1,6 milliárdhoz az uniós mentőalapokból, 0,9 milliárdhoz pedig a Nemzetközi Valutaalaptól. Juncker kérdésre válaszolva leszögezte: a tanácskozáson nem került szóba, hogy Portugália, vagy a szintén uniós segítségben részesített Írország Görögországhoz hasonló kamatkedvezményt, futamidő-hosszabbítást vagy fizetési haladékot kapjon.

Jean-Claude Juncker

A politikus távozási szándékát is bejelentette. Mint elmondta, amikor mandátumát legutóbb meghosszabbították, jelezte, hogy 2012 végén távozni óhajt az Eurogroup éléről. A tanácskozáson az 58 éves luxemburgi politikus - aki 1995 óta áll országa kormányának élén, és ezzel az unió legrégebben hivatalban lévő miniszterelnöke - arra kérte a pénzügyminisztereket, döntsenek arról, hogy ki legyen az utóda az Eurogroup élén.

Olli Rehn nem beszél a görögökről

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért valamint az euróért felelős tagja már nyilatkozata legelején leszögezte, hogy a görög adósság-visszavásárlási akcióról egy szót sem hajlandó mondani. Ehelyett az uniós pénzügyminiszterek előtt lévő, úgynevezett kettes csomag fontosságát hangsúlyozta. Ez a csomag, amely az eurózónához tartozó tagállamok költségvetéseinek szorosabb összehangolását és szigorúbb ellenőrzését tenné lehetővé, Rehn szerint lényeges építőeleme a valódi és mély gazdasági és monetáris uniónak, valamint megmutatja, valóban elszántak-e a tagállamok és az Európai Parlament annak felépítésére - vélekedett Olli Rehn.Olli Rehn bekeményít?

"Nem lehet ennek az épületnek a falait felépíteni, amíg a szilárd betonalapokat nem tettük le, amit a kettes jogszabálycsomaggal tehetünk meg" - mondta.

Az új szabályrendszer felhatalmazza a bizottságot, hogy az eurózónán belül felszólítson egy tagállamot a büdzsé módosítására, ha úgy ítéli meg, hogy az adott ország nem teljesíti a stabilitási és növekedési paktumban vállalt, fenntarthatóan alacsony deficitre és államadósságra vonatkozóan vállalt kötelezettségeit - ismertette Olli Rehn, aminek szükségességét a biztos a zóna országainak gazdasági és pénzügyi egymásra utaltságával indokolta. Ezért arra sürgette az uniós pénzügyminisztereket, hogy állapodjanak meg erről a csomagról, majd azt a jövő héten az Európai Parlament is fogadja el.

Kapott a Moody's is

Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vezetője bejelentette, hogy Portugália a kiigazító program felülvizsgálatának végeztével hétfőn 0,8 milliárd euróhoz jutott hozzá az alapból, januárban pedig a legutóbbi sikeres felülvizsgálat után további 1,6 milliárdot kaphat az ESM-től. Regling nem mulasztott el továbbá hangot adni értetlenségének és meglepettségének, amiért Franciaországot követően a Moody's hitelminősítő az ESM besorolását is lerontotta a legjobb adható Aaa-ról Aa1-re.

Úgy tűnik a Moody's nem vette figyelembe megfelelően az ESM szilárd tőkehelyzetét és robusztus intézményi hátterét - vélekedett az intézmény német elnök-vezérigazgatója, aki szerint a legutóbbi kötvényaukción tapasztalható kereslet és hozam nem indokolta a hitelminősítő aggodalmát és döntését.

Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG