<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Bankjai feltőkésítéséhez mintegy 39,5 milliárd euróhoz juthat hozzá Spanyolország a jövő hét közepén - közölte Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup elnöke, aki egyúttal azt is bejelentette: év végén, 2013 elejével távozik az Eurogroup éléről.

Juncker a múlt héten elhatározott és most hétfőn induló görög államadósság-visszavásárlási programhoz semmit sem kívánt hozzáfűzni, arra hivatkozva, hogy az csak a nap folyamán korábban vette kezdetét. Annyit mondott, hogy a mentőcsomag következő részletének kifizetéséről december 13-án döntenek a jelenleg folyamatban lévő intézkedések lezárultával, azok eredményének ismeretében.

Kezdődhet a fiesta?

Már korábban kiszivárgott, hogy döntés születhet a spanyol bankok megsegítéséről, a félsziget pénzintézeteit az uniós mentőalapból tőkésítik fel, a 40 milliárdos "mentőcsomag" - bár a spanyolok nem szeretik ezt a kifejezést használni - azonban nem számít olyan segítségnek, mint amilyet például korábban Írország, Portugália vagy a görögök kaptak. A spanyol kormánynak így egy hatalmas teher került le a válláról: a bankszektor stabilizálását így ugyanis nem a központi költségvetésből kell finanszírozni. így is kétséges, hogy Spanyolország tartani tudja-e az év végére kitűzött hiánycélt.Portugália a terveknek megfelelően hajtja végre gazdasági kiigazító programját - állapította meg az Eurogroup vezetője, aki egyúttal üdvözölte, hogy a portugál hatóságok arra készülnek, hogy visszatérjenek a piaci finanszírozáshoz. Ha kitartanak a program végrehajtása mellett, akkor mindaddig számíthatnak a támogatásunkra, míg nem képesek az országot teljesen piaci forrásokból finanszírozni - fogalmazott Jean-Claude Juncker.

Diszkontáru nincs, elfogyott!

A luxemburgi politikus bejelentette: Lisszabon januárban újabb 2,5 milliárd euróhoz juthat hozzá; 1,6 milliárdhoz az uniós mentőalapokból, 0,9 milliárdhoz pedig a Nemzetközi Valutaalaptól. Juncker kérdésre válaszolva leszögezte: a tanácskozáson nem került szóba, hogy Portugália, vagy a szintén uniós segítségben részesített Írország Görögországhoz hasonló kamatkedvezményt, futamidő-hosszabbítást vagy fizetési haladékot kapjon.

Jean-Claude Juncker

A politikus távozási szándékát is bejelentette. Mint elmondta, amikor mandátumát legutóbb meghosszabbították, jelezte, hogy 2012 végén távozni óhajt az Eurogroup éléről. A tanácskozáson az 58 éves luxemburgi politikus - aki 1995 óta áll országa kormányának élén, és ezzel az unió legrégebben hivatalban lévő miniszterelnöke - arra kérte a pénzügyminisztereket, döntsenek arról, hogy ki legyen az utóda az Eurogroup élén.

Olli Rehn nem beszél a görögökről

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért valamint az euróért felelős tagja már nyilatkozata legelején leszögezte, hogy a görög adósság-visszavásárlási akcióról egy szót sem hajlandó mondani. Ehelyett az uniós pénzügyminiszterek előtt lévő, úgynevezett kettes csomag fontosságát hangsúlyozta. Ez a csomag, amely az eurózónához tartozó tagállamok költségvetéseinek szorosabb összehangolását és szigorúbb ellenőrzését tenné lehetővé, Rehn szerint lényeges építőeleme a valódi és mély gazdasági és monetáris uniónak, valamint megmutatja, valóban elszántak-e a tagállamok és az Európai Parlament annak felépítésére - vélekedett Olli Rehn.Olli Rehn bekeményít?

"Nem lehet ennek az épületnek a falait felépíteni, amíg a szilárd betonalapokat nem tettük le, amit a kettes jogszabálycsomaggal tehetünk meg" - mondta.

Az új szabályrendszer felhatalmazza a bizottságot, hogy az eurózónán belül felszólítson egy tagállamot a büdzsé módosítására, ha úgy ítéli meg, hogy az adott ország nem teljesíti a stabilitási és növekedési paktumban vállalt, fenntarthatóan alacsony deficitre és államadósságra vonatkozóan vállalt kötelezettségeit - ismertette Olli Rehn, aminek szükségességét a biztos a zóna országainak gazdasági és pénzügyi egymásra utaltságával indokolta. Ezért arra sürgette az uniós pénzügyminisztereket, hogy állapodjanak meg erről a csomagról, majd azt a jövő héten az Európai Parlament is fogadja el.

Kapott a Moody's is

Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vezetője bejelentette, hogy Portugália a kiigazító program felülvizsgálatának végeztével hétfőn 0,8 milliárd euróhoz jutott hozzá az alapból, januárban pedig a legutóbbi sikeres felülvizsgálat után további 1,6 milliárdot kaphat az ESM-től. Regling nem mulasztott el továbbá hangot adni értetlenségének és meglepettségének, amiért Franciaországot követően a Moody's hitelminősítő az ESM besorolását is lerontotta a legjobb adható Aaa-ról Aa1-re.

Úgy tűnik a Moody's nem vette figyelembe megfelelően az ESM szilárd tőkehelyzetét és robusztus intézményi hátterét - vélekedett az intézmény német elnök-vezérigazgatója, aki szerint a legutóbbi kötvényaukción tapasztalható kereslet és hozam nem indokolta a hitelminősítő aggodalmát és döntését.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovák igen a finn és svéd NATO-belépésre
Prinz Dániel | 2022. szeptember 27. 19:36
Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét.
Makro / Külgazdaság Putyin már az elcsatolás bejelentésére készül
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 19:18
Ukrán hadisikerek voltak Harkiv megyében. Putyin napokon belül elcsatolhat négy megyét Ukrajnától. 
Makro / Külgazdaság Robbanások az Északi Áramlatnál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:40
Skandináv tudósok észlelték.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György nagy bejelentése: lezárult az MNB kamatemelési ciklusa
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 16:55
Matolcsy szerint hazánk egy sor sajátos kihívással néz szembe az infláción és az energiaár-robbanáson túl: az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas, a folyó fizetési mérleg veszélyes kockázati sávba ért.
Makro / Külgazdaság A gázár mozgatja a forintot, nem a kamatszint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:43
Várható volt a jelentős emelés, de a ciklusnak ezzel vége lesz.
Makro / Külgazdaság Borúlátó a Világbank a kínai gazdasággal kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:31
A Világbank csökkentette a kínai gazdaság idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzéseit az ingatlanpiaci válság és a koronavírus-járványra adott rendkívül szigorú kormányzati válaszok hatásai miatt.
Makro / Külgazdaság Varsó beintett Putyinnak: Norvégiából is kapnak gázt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 14:54
Felavatták kedden a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, évi 10 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe vezetéket a Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban.
Makro / Külgazdaság A vártnál nagyobbat emelt az MNB: 13 százalék az alapkamat
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 14:05
MNB: 125 bázisponttal emelte az alapkamatot a monetáris tanács.
Makro / Külgazdaság Ön is kérdezhet Dávid Ferenctől, a Klasszis Klub vendégétől csütörtökön!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:51
Az egy órásra tervezett beszélgetés során nézőinknek is van lehetősége élőben kérdezni következő vendégünket.
Makro / Külgazdaság Vért fognak izzadni az ukránok jövőre is, a csinovnyikok rosszul járnak
Mester Nándor | 2022. szeptember 27. 12:42
Budapest után Ukrajnába megy az IMF-küldöttség és hamar megállapodhatnak az új hitelről. Harmadával csökken idén az ukrán GDP, előre hozzák a 2023-as költségvetés elfogadását, amiben a pénz fele az ország védelmére megy.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG