1p
Újra magyarázkodhatnak az uniós vezetők, hogy amit szabad Görögországnak, abban miért nem kaphat kedvezményt más, mentőcsomagot kapott eurózónatag? A portugáloknak is jól jönne most egy kis könnyítés, az írek pedig a növekedést bikáznák be - de megszorításokkal ezt sokkal nehezebb.

Sem Wolfgang Schäuble német, sem Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter nem tartja lehetségesnek, hogy Írország és Portugália Görögországhoz hasonló kedvezményeket kapjon adósságának törlesztésében - közölte a két politikus az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup találkozóját megelőzően, hétfőn. A fent említett országok az újabb görög mentőcsomag után ugyanis jelezték: hasonló "kedvezményekre" tartanak igényt, mint Görögország.

Schäuble rámutatott, hogy Görögország a kétoldalú, államok közötti szerződés alapján nyújtott hitelekre kapott kamatkedvezményt, Portugália és Írország pedig ilyen hiteleket nem kapott, a két államot uniós mentőalapokból segítették ki.



Nem kell Görögországhoz hasonlítani

"Nem javasolnám Portugáliának, hogy ilyesmit fontolgasson, mert egy másik eurózónatag helyében én kerülném, hogy Görögországhoz hasonlítsanak, mivel Görögország egyedi eset" - fogalmazott a német pénzügyminiszter. Szerinte Portugália és Írország is lépésről lépésre halad, hogy visszatérhessen a piaci finanszírozáshoz, és ebből a szempontból "katasztrofális" üzenete lenne annak, ha a két kisegített ország ilyesmit felvetne. Schäuble ugyanakkor nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy ez nem merült fel hivatalosan a két ország részéről.

Pierre Moscovici,
francia miniszter

Nem lát párhuzamot a görög, az ír és a portugál helyzet között a francia pénzügyek irányítója, Pierre Moscovici sem. "Nem ugyanolyan a helyzet, nem hiszem, hogy a Görögországra szabott megoldást más országoknak is le kellene másolniuk. Az Írország és Portugália számára kidolgozott terv folyamatosan valósul meg, azt is számba véve, hogy Dublin és Lisszabon visszatér a piaci finanszírozáshoz, ezt ezek az országok el is tudják érni, így teljesen mások a körülmények" - vélekedett a francia pénzügyminiszter.

Nem csoda, hogy a német és a francia pénzügyminiszter ennyire egyetért a kérdésben, e két ország magánhitelezői ugyanis nagyon is érintettek a görög adósságproblémában (a német és francia bankok, biztosítók korábban alaposan bevásároltak a kockázat nélküli befektetésnek tűnő görög adósságpapírokból).

Növekedni akarnak

Ír kollégája, Michael Noonan viszont úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálják a Görögországnak segítségként nyújtott intézkedéseket, és ha valami azokból Írország számára is alkalmazható, akkor Dublin megpróbál már jövőre kikerülni a mentőprogramból. Noonan leszögezte, hogy Görögországgal szemben Írországot egyáltalán nem fenyegeti fizetésképtelenség, de a mentőcsomagért cserébe végrehajtott kiigazítások visszavetik az ország növekedését.

Maria Fekter,
osztrák pénzügyminiszter

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Görögországnak további erőfeszítéseket kell tennie. "Nem remélhetik azt, hogy az adósságot elengedjük, és nekik már semmi mást nem kell tenniük. Éppen ellenkezőleg" - jelentette ki az osztrák tárcavezető. Ugyanakkor tegnap a görög államadósság-kezelő újabb kötvénycserét hajtott végre, amivel az érintett befektetők a pénzük maximum 60%-át elvesztették. Ez tulajdonképpen az adósság részbeni elengedése, ráadásul úgy, hogy Görögországnak 2020-ra az eddig kitűzött 120%-os adósságszint helyett 124%-ot kell "csupán" elérnie.

Az Eurogroup tagjai múlt heti, kedd hajnalba nyúló tanácskozásukon Görögország számára kamatkedvezményekről, fizetési haladékról, futamidő-hosszabbításról döntöttek, amely a magánkézben lévő görög adósság visszavásárlásával együtt azt hivatott elősegíteni, hogy a jövőre várhatóan a bruttó hazai termék 190 százaléka körül tetőző görög államadósság 2020-ra a GDP 124 százalékára csökkenjen.

A mostani helyzet ismerős, a többi bajba jutott eurózónatag már az előző görög mentőcsomagok megszavazásakor is feltette a nem is annyira költőinek szánt kérdést: amit szabad a görögöknek, azt másnak miért nem?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG