4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre biztosabb, hogy jönnek a nemzeti italboltok – három hitelintézet megy ma az államnak – fontos bejelentésre vár a piac, félő, hogy feladják Európát – Privátbankár híradójában megnézzük azt is mi lökte meg a magyar GDP-t.

Egyre biztosabb, hogy jönnek a nemzeti italboltok. A dohány után a következő évtől az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül - írta a Napi Gazdaság csütörtöki számában pontosan meg nem nevezett kormányközeli forrásra hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy az eddig még csak elképzelés szintjén létező koncepciót véglegesítették, annak megvalósításáról már el is kezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel. A Napi Gazdaság információi szerint a tervezetet a trafikokéhoz hasonlóan alakítják ki, és már az is biztosnak tűnik, hogy a dohányboltok monopóliumával megegyező módon jövőre kizárólag az erre létrehozott, az állam által előzetesen engedélyezett italüzletekben kapható majd alkohol. A hír kapcsán a hvg.hu arra emlékeztet, hogy a választások előtt az akkori kormányszóvivő Giró-Szász András tagadta, sajtókacsának nevezte a nemzeti italboltoknak a hvg.hu által megszellőztetett tervét.

A bíróság a Budapest Bank Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és a CIB Lízing Zrt. keresetéről tárgyal csütörtökön. A perekben arról kell döntenie a törvényszéknek, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség- vagy díjemelést - lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben. Eddig hét perben hozott ítéletet a Fővárosi Törvényszék, a felperesi kereseteket elutasította, kivéve a Magyar Cetelem Bankét, amelynek részben helyt adott.

Nagy várakozás előzi meg az EKB kora délutáni kamatdöntő ülését. Az Európai Központi Banktól gazdaságösztönző, új mennyiségi monetáris enyhítő eszközök bejelentését várják a piacok. Nagy jelentőségű ülésről van szó - mondta a Dow Jones hírügynökségnek Paul Zemsky, a 30 milliárd dollár vagyont kezelő Voya Investment Management befektetési szakembere. Az EKB elnökének legutóbbi kijelentései várakozásokat keltettek a piacokban, így ha az EKB nem áll elő valami ilyesmivel, a befektetők egyszerűen fel fogják adni Európát - mondta. Ha csalódást keltő lesz a döntés, vagy az azt követő kommentár, akkor az profitrealizálást indíthat el.  Most kivárnak a befektetők, jelenleg.

A banközi devizapiacon a magyar gazdaság 3,9 százalékkal nőt az előző év azonos időszakához képest, ami gyorsulást jelent az első negyedéves 3,7 százalékhoz képest. A fő kérdés most az, hogy mi okozhatta az első félévben a korábbi várakozásoknál sokkal gyorsabb növekedést, illetve hogy átmeneti vagy tartós lesz-e a magas növekedés. Az OTP Elemzési Központja szerint a mezőgazdaság a vártnál többet tett hozzá a GDP-hez, a várakozásokat felülmúló adat azonban nagyrészt így is az állami beruházásoknak köszönhető. Látszanak a fellendülés jelei a magánszektorban is, kérdés azonban, hogy ez elegendő lesz-e a növekedési ütem fenntartásához akkor is, ha az állami takarékra veszi magát - derül ki az OTP elemzéséből, amelyet részletesen vezető cikkünkben olvashatnak.

Júliusban a várakozásokat meghaladó mértékben nőttek a német feldolgozóipari vállalatok megrendelései - közölte csütörtökön a német szövetségi gazdasági minisztérium. Júliusban az előző havihoz képest 4,6 százalékkal nőttek a megrendelések - a piac pedig mindössze 1,5 százalékos emelkedést várt. A KSH friss jelentése is arról tanúskodik, hogy Németország az egyik legfontosabb külkereskedelmi partnerünk, ami nekik jó, az nekünk is jó. Az export és import első féléves bővülése is a Németországgal folytatott kereskedelemnek (ezen belül a németországi autógyáraknak) köszönhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG