4p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

A számolgatások jegyében telik a mai nap: lehet kalkulálni azzal, hogy a forintosítás vajon mekkora élénkülést hoz a kiskereskedelemben, mennyire fog hiányozni a devizapiacon üzletelő kisbefektetőknek az az átlagosan 6 millió forint, amit a svájci jegybank lépésével buktak, vagy épp azt, hogy mennyi reklámadót kell fizetnie a kis médiacégeknek, hogy a törvény módosítása után is beérkezzen a büdzsébe a várt 6-10 milliárd forint.

2014. decemberében az első becslés szerint 5,6%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH az élelmiszer-kereskedelemben. Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szerint a várakozásoknak megfelelően a lényegesen csökkenő üzemanyagáraknak, a lakosság javuló jövedelmi helyzetének köszönhetőek az adatok, és szerinte a következő időben segít majd a devizahitelek elszámolása is a fogyasztás további bővülésében.

Ezzel némileg ellentétes véleményt fogalmaztak meg az Aegon Alapkezelő szakemberei. Duronelly Péter arra figyelmeztetett, attól, hogy a lakosság deviza helyett forintban lesz adós, és attól, hogy most nem veszített nagyot a svájci frankon, még nem fog többet fogyasztani. Az ország pénzügyi stabilitása szempontjából viszont mindenképpen pozitív a devizahitelek forintosítása – mondta a szakember. Duronelly szerint sehol a világon nem várható kamatemelés, inkább az a kérdés, hogy a még megmaradt alacsony kamatok meddig tartanak. A gazdasági növekedést szerinte a technológiai ugrás okozza, és ezért nem fizetnek magasabb béreket. Ha Európa nő, mi is, de a vasárnapi boltbezárás negatív sokkot okozhat – mondja a szakértő. Duronelly Péter emlékeztetett: ilyen alacsony infláció Magyarországon csak a tervgazdaságban volt, utoljára a hatvanas évek végén, ám ez nem egyszeri eset, nem csak a rezsicsökkentés okozza, az infláció természete változott meg. A versenyszektorban az áremelkedés érvényesítésének lehetősége változott meg Magyarországon és a világ többi részén is. Nem kizárt, hogy nemsokára az MNB is elgondolkodik majd a kamatpolitikáján – tette hozzá az Aegon Alapkezelő szakembere.

Befektetni ugyanakkor továbbra is csak óvatosan szabad – kell-e ezt mondani az elmúlt hetek után? A svájci frank mizéria utóhatása, hogy több online kereskedési platformon szolgáltatást nyújtó befektetési vállalkozással szemben alkalmazott intézkedést az MNB mai határozataiban. Mint az indoklásból kiderült, január 15-én 11 milliárd forintot meghaladó összeget buktak a magyar ügyfelek a devizapiacon - egy ügyfél átlagosan 6 millió forinttól búcsúzhatott el percek alatt. A jegybank jegybank rendkívüli adatszolgáltatást rendelt el 22 befektetési vállalkozásnál, 4 befektetési vállalkozásnál pedig helyszíni vizsgálatot is végzett. A felmérés ugyanis megállapította, 4 olyan külföldi szolgáltató van, amelyekkel a hazai befektetési vállalkozások jellemzően szerződést kötöttek. Az online kereskedési platformokon kötött ügyletek több hazai befektetési vállalkozás esetében – részben a magas tőkeáttétel miatt is – a forgalmuk meghatározó részét (70-80 százalék) adják, de volt olyan cég is, ahol ez az arány megközelítette, vagy akár el is érte a 100 százalékot.

Számolni pedig nem árt. Alig néhány órával azt követően, hogy a reklámadó módosításának híre miatt pezsgők pukkantak, eljött az eszmélés ideje. Lázár János kancelláriaminiszter szavaiból ugyanis nemcsak a sávos adózás kiiktatása derült ki, hanem az is, hogy nem csökken a 6-10 milliárdos bevételi előirányzat. Ez pedig csak azt jelentheti, hogy úgy csökkentik majd a reklámadó kulcsát, hogy közben kiterjesztik azt több szereplőre. A Magyar Reklámszövetség felhívja figyelmet, hogy a 0%-os adózói körbe eső, cégek bevonása a Reklámadó jogszabály alá a kis árbevételű hazai médiavállalkozásokat (például lapkiadókat) egyértelműen ellehetetleníti, továbbá a saját reklám megadóztatása miatt kiterjeszti az adóalanyi kört minden Magyarországon tevékenykedő vállalkozásra. A szövetség ezért a Reklámadót érintő változások miatt egyeztetést sürget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Tippeljen, hány magyarral lett kevesebb nyolc hónap alatt!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:44
Segítség: 10 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra, mint a tavalyi hasonló időszakban, a halálozások száma viszont csak 1,4 százalékkal csökkent.
Makro / Külgazdaság 12 ezerrel több magyar van munka nélkül, átlagosan majdnem 10 hónapig keresnek állást
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:32
Az előző év augusztusához képest többen dolgoznak, mégis nőtt a munkanélküliség
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék gyomrost vittek be a nyugdíjasoknak?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 09:57
Csökkentette a jegybank a jövő évi növekedési előrejelzést, ami azt jelenti, lehet, hogy 2025-ben sem fognak nyugdíjprémiumot kapni idős honfitársaink.
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak? Újra drágulás jön a kutaknál
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 10:38
4 forinttal drágul a dízel.
Makro / Külgazdaság Jelentős állami támogatásból modernizálják a Dacia gyárát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 08:28
Nem fog munkahelyeket teremteni.
Makro / Külgazdaság A világ legerősebb pénzeivel szemben próbálkozik a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 07:15
Sok sikert.
Makro / Külgazdaság Durván csökkentették GDP-növekedési előrejelzésüket Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:55
A kedvező augusztusi inflációs adatok, a nagy jegybankok monetáris lazítása, az országkockázat enyhe javulása és a gazdasági szereplők bizalmának erősödése tette lehetővé a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentését. A Magyar Nemzeti Bank közzétette friss inflációs és növekedési előrejelzéseit is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij rábólintott: tovább önthetik a pénzt a hadseregbe
Mester Nándor | 2024. szeptember 24. 15:17
A héten az Egyesült Államokban kalapozik újabb támogatásért az ukrán elnök, de közben munkatársainak otthon tovább kell dolgoznia a költségvetési kiadások átcsoportosításán. Már biztos, hogy még nagyobb lesz a költségvetési hiány, közben adóemelés készülődik.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék fontos kérdésben határoztak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 14:04
Kedden kamatdöntő ülést tartott a Monetáris Tanács, a kérdés az volt, a 6,75 százalékos jegybanki alapkamatot csökkentsék-e, és ha igen, akkor milyen mértékben. A kamatvágás mértéke végül 25 bázispont lett, ami megfelel az előzetes várakozásoknak.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter szerint hiba lenne megbüntetni a kínai villanyautókat
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 09:11
Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este New Yorkban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG