5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

India az elmúlt hónapokban magabiztos világhatalomként mutatkozott be, amelynek hindu nacionalista vezetőjét vörös szőnyeggel fogadták Washingtonban és Párizsban. Az elmúlt hetekben azonban több véres incidens is rámutatott, hogy valami súlyosan félresiklott a világ legnépesebb országában. Káncz Csaba jegyzete.

Három hét múlva Indiában lesz a G20-csúcstalálkozó, és Új-Delhiben gyűlik össze a húsz legnagyobb gazdaság vezetője. Ez lesz a hónapok óta tartó felkészülés csúcspontja, hiszen az elmúlt időszakban már a világ minden tájáról érkeztek diplomaták és üzletemberek Indiába a kiemelt esemény kapcsán. A világ legnépesebb állama a csúcstalálkozón feltörekvő gazdasági nemzetként, jövőbeli világhatalomként akarja láttatni magát.

Az indiai címlapokat ezekben a napokban azonban valami más uralja. Ez pedig az új India sötét oldala.

A rendőr tombolása

Két hete ámokfutásba kezdett egy rendőr egy Mumbai városa felé tartó vonaton: szolgálati fegyverével előbb lelőtte felettesét, majd három fegyvertelen utast - mindhárom utas muszlim volt. Az elkövető közben ezt ordította: "Ha Hindusztánban akarsz élni, akkor Modit és Jogit kell választanod."

Új-Delhi a mindennapokban. Itt tartják a következő G20-találkozót. Fotó: Depositphotos
Új-Delhi a mindennapokban. Itt tartják a következő G20-találkozót. Fotó: Depositphotos

Hindusztán India ősi neve. Narendra Modi India miniszterelnöke, Jogi Aditjanat pedig a legnépesebb szövetségi állam, Uttar Prades főminisztere.

Aditjanat ígéretes miniszterelnök-jelöltnek számít a következő általános választáson, amelyet 2024-re terveznek. Korábban hindu pap volt, aki tüzesen agitált az ország muszlim kisebbsége ellen. Ha Aditjanat lenne Modi utódja, India be is fejezhetné átmenetét a hibás és törékeny demokráciából teokratikus állammá.

Ez a lehetőség már napjainkban óriási feszültséget vált ki az indiai értelmiség körében, hiszen egy teokratikus Indiával sokkal nehezebb lenne együttműködni a nemzetközi közösség számára – beleértve az Egyesült Államokat és az EU-t is.

Szélsőségesek a csúcson

Modi és Aditjanat osztja azt a meggyőződést, amelyet kormányzó pártjuk, a hindu nacionalista „Bháratíja Dzsanatá Párt” (BJP) is képviseli: India a hinduk országa. Az országban élő mintegy 200 millió muszlimot csak megtűrtnek tekintik. Ebben a légkörben óhatatlanul fokozódik a vallási és egyéb kisebbségek elleni erőszak.

A hindu szélsőséges csoportok muszlimok és keresztények elleni támadásait gyakran követik a megtámadott vallásos kisebbségek tagjainak letartóztatása. Az őrizetbe vetteket azzal vádolják, hogy megpróbálták a hindukat más vallásra téríteni. Az erőszak elkövetőit pedig rendszeresen szabadon engedik.

Az Indiáról szóló 2021-es emberi jogi jelentésében az Egyesült Államok külügyminisztériuma több, az országot sújtó jelentős problémára is rámutatott. Ide tartoznak az önkényes letartóztatások, a bíróságon kívüli gyilkosságok, a vallási és más kisebbségek elleni átfogó erőszak, valamint a kritikus hangok elhallgattatása.

Folyamatossá vált incidensek

Szintén két hete zavargások voltak Új-Delhi egyik előkelő külvárosában. Akkor egy hindu felvonulás vonult át egy túlnyomórészt muszlim környéken. A szélsőségesek felgyújtottak egy mecsetet.

A zavargások aztán tovább folytatódtak, a tömegek felgyújtották az üzleteket a túlnyomórészt muszlim negyedekben. Hat ember meghalt, köztük a mecset egyik imámja és két rendőr.

Északkelet-Indiában is pattanásig feszült a helyzet, ahol már három hónapja parázslik a törzsi konfliktus Manipur szövetségi államban. Nemrég egy manipuri videó sokkolta először Indiát, majd a világ közvéleményét: egy csapat hindu férfi zsákmányként hurcolt végig három, többségében keresztény nemzetiséghez tartozó meztelen nőt az utcákon, egyiküket később megerőszakolták.

Egyre inkább előjön India sötét oldala? Fotó: Depositphotos
Egyre inkább előjön India sötét oldala? Fotó: Depositphotos

Május óta az erőszakfolyam Manipurban több, mint 180 ember életét követelte, és ezrek kényszerültek lakhelyük lehagyására. Az erőszak ellenére a központi kormányzat csak azután válaszolt közlemények kiadásával, hogy a nők elleni sokkoló támadásról készült képeket megosztottak az interneten.

A parlament július 20-a óta ülésezik, de a miniszterelnök még nem jelent meg, hogy megvitassák a manipuri helyzetet. Az indiai legfelsőbb bíróság viszont közleményében szögezte le, hogy Manipurban a nők elleni erőszak „példátlan mértékűvé” vált.

A nők elleni erőszak elhúzódó problémája szintén új dimenziót kapott a BJP párt uralma alatt. A pártot joggal bírálják a muszlim nők és lányok elleni szexuális erőszakra buzdító, lázító retorikája miatt. A muszlim nők - különösen azokat, akiket kritikusnak tartanak a BJP uralmával szemben -, a hindu jobboldal internetes szexuális erőszak lavinájával találkoznak.

Az etnikai és vallási kisebbségek, valamint a nők elleni erőszak számos esetét nem jelentik be, mert a rendőrség nem hajlandó eljárást indítani hindu szélsőséges csoportok ellen. Azokban az esetekben, amikor a rendőrség megpróbálja számon kérni ezeket a csoportokat, a megtorlás agresszív lehet, és a jelentések szerint a rendőrök gyakran súlyos sérüléseket szenvednek.

Valóban, az 1,43 milliárd lakosú India kritikus időszakot él át, amelyre a világnak is oda kell figyelnie.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG