6p

Az indiai szakértők értetlenül állnak azelőtt, hogy az evolúciót és a periódusos rendszert már nem fogják tanítani a 16 éven aluli gyerekeknek az új tanévtől.

Indiában májusban kezdődött az új tanév, és a szünetről visszatérő 16 éven aluli gyerekeket többé nem tanítják az evolúcióról, és a kémiai elemek vagy energiaforrások periódusos rendszeréről.

Áprilisban terjedt el a pletyka, hogy az evolúció kikerül a 15–16 éves diákok tantervéből, pedig több ezer ember írt alá tiltakozó petíciót. A hivatalos közlésekből aztán kiderült, hogy a periódusos táblázat egy fejezete is kimarad egyéb alapvető témákkal együtt, mint például az energiaforrások és a környezeti fenntarthatóság. 

Azaz a fiatalabb tanulóknak ezentúl nem tanítanak bizonyos környezetszennyezéssel és éghajlattal kapcsolatos témákat sem, az idősebb iskolások számára pedig csökkentik a biológia, a kémia, a földrajz, a matematika és a fizika tantárgyak számát.

Indiában elindult egyfajta evolúcióellenesség. Fotó: Depositphotos
Indiában elindult egyfajta evolúcióellenesség. Fotó: Depositphotos

Összességében a változások mintegy 134 millió 11-18 éves korú gyereket és kamaszt érintenek India iskoláiban. A változás mértéke az elmúlt hónapban tisztázódott, amikor a Nemzeti Oktatáskutatási és Képzési Tanács (NCERT) - az indiai iskolai tantervet és tankönyveket fejlesztő köztestület - kiadta a tankönyveket a májusban kezdődő új tanévre.

A kutatók, főleg a természettudományos oktatással foglalkozók, le vannak döbbenve. 

„Bárki, aki úgy tanít biológiát, hogy közben nem foglalkozik az evolúcióval, nem úgy tanít biológiát, ahogy mi azt jelenleg értelmezzük. Ez alapvetés a biológiában. A periódusos rendszer pedig megmutatja, hogy az élet építőkövei hogyan hoznak létre rendkívül eltérő tulajdonságú anyagokat. Ez a vegyészek egyik nagy szellemi vívmánya” - mondta Jonathan Osborne, a kaliforniai Stanford Egyetem tudományos-oktatási kutatója a Nature-nak.

Mythili Ramchand, az indiai Mumbaiban működő Tata Társadalomtudományi Intézet természettudományi tanára azt mondja, hogy „mindent, ami a vízzel, a levegőszennyezéssel és az erőforrás-gazdálkodással kapcsolatos, eltávolítottak". 

„Nem értem, hogy a víz és a levegő minőségének megóvása és a szennyezés csökkentése miért nem releváns számukra. A különféle energiaforrásokról – a fosszilis tüzelőanyagoktól a megújulókig – szóló fejezetet is törölték. Ez enyhén szólva furcsa, tekintve a mai világ relevanciáit” – mondja Osborne.

Több mint 4500 tudós, tanár és tudományos szakember írt alá egy felhívást, amelyet a Breakthrough Science Society, az indiai kolkatai székhelyű kampánycsoport szervezett, hogy állítsák vissza az evolúcióval kapcsolatos tartalmi elemeket a tantervben.

Az NCERT nem válaszolt a felvetésre, ahogy a Nature megkeresésére sem. És bár szakértői bizottságokra támaszkodott a változtatásoknál, még nem egyeztetett a szülőkkel és a tanárokkal, s magyarázatot sem adtak a változtatások indokaként. 

Fejezetek lezárva

A 10. osztályos tanulók – akik általában 15-16 évesek – tantervéből is kikerült az elemek periódusos rendszeréről szóló fejezet. Sőt, az energiaforrásokról és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásról szóló részeket is eltávolították.

A 10. osztály tantervéből szintén kikerült egy kis rész Michael Faraday 19. századi magyarázatából az elektromosság és mágnesesség megértéséhez. De szintén eltűntek a demokráciáról és a sokszínűségről szóló fejezetek. Az ipari forradalomról szóló fejezetet szintén eltávolították az idősebb diákok tananyagából.

A periódusos rendszer oktatását is hanyagolják. Fotó: Depositphotos
A periódusos rendszer oktatását is hanyagolják. Fotó: Depositphotos

Az NCERT tavaly jelentette be a megszorításokat, mondván, hogy az – Európától eltérő időben zajló – Covid-19 világjárvány idején enyhíteni akarják az online tanuló diákokra nehezedő nyomást. Amitabh Joshi, az indiai bengalurui Jawaharlal Nehru Fejlett Tudományos Kutatási Központ evolúciós biológusa szerint a természettudományos tanárok és kutatók arra számítottak, hogy a tartalmat visszaállítják, amint a tanulók visszatérnek az osztálytermekbe. 

Ehelyett az NCERT mindenkit azzal sokkolt, hogy az új tanévre új tankönyveket nyomtatott ki azzal az indokkal, hogy a változtatások a következő két tanévben is megmaradnak, összhangban India oktatási politikájával, amelyet a kormány 2020 júliusában hagyott jóvá.

„Az új oktatási irányelv mögött meghúzódó cél az, hogy a tanulókat kérdések feltevésére késztessük” – mondja Anindita Bhadra, a kolkatai Indiai Tudományos Oktatási és Kutatási Intézet evolúciós biológusa. De azt mondja, hogy az alapvető fogalmak eltávolítása inkább elfojtja a kíváncsiságot, mintsem ösztönözné azzal, hogy „hagyd a tartalmat, és taníts kevesebbet”.

Az evolúció megsemmisült

A természettudományos oktatók különösen aggasztónak találják az evolúció eltávolítását a tananyagból. Az élő szervezetek sokféleségéről szóló fejezetet és a „Miért betegedünk meg?” című fejezetet is eltávolították a 14-15 éves 9. osztályos tanulók tantervéből. Darwin szerepe az emberi evolúcióhoz, a kövületek keletkezéséhez mind kikerült a 10. osztályos tanulók „Öröklődésről és evolúcióról” szóló tananyagából. Ennek a fejezetnek ma már csak „Öröklődés” a címe. Joshi szerint az evolúció alapvető fontosságú az emberi sokszínűség és a világban való helyünk megértéséhez.

Indiában a 10. osztály az utolsó év, amikor a diákoknak tudományt tanítanak. Most már csak azok a hallgatók ismerkedhetnek meg a témával, akik az utolsó két évfolyamon (az egyetem előtt) biológiát tanulnak. Joshi szerint az új tanterv kialakításának folyamata nem volt átlátható. 

„Indiában egyre több vallási csoport kezd evolúcióellenes álláspontot képviselni. A közvélemény egy része azt gondolja, hogy az evolúciónak nincs jelentősége az akadémiai intézményeken kívül” – mondja.

Aditya Mukherjee, a Jawaharlal Nehru Egyetem történésze szerint a tanterv módosítását a Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), egy tömeges tagsággal rendelkező önkéntes szervezet hajtja végre, amely szoros kapcsolatban áll az indiai kormányzó Bharatiya Janata Párttal. Az RSS ugyanis úgy érzi, hogy a hinduizmust India más vallásai és kultúrái fenyegetik.

„Érezhető egyfajta elmozdulás a racionális gondolkodástól és a felvilágosodástól, valamint a nyugati eszmék ellen Indiában. Az evolúció ütközik a teremtéstörténetekkel. És ebben a történelem a fő célpont, de a tudomány az egyik áldozat” - teszi hozzá Sucheta Mahajan, a Jawaharlal Nehru Egyetem történésze, aki Mukherjee-vel együttműködik az RSS iskolai szövegekre gyakorolt ​​hatásának tanulmányozásában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG