<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Sűrű három nap vár az országgyűlési képviselőkre a jövő héten. Hétfőn tizenhat előterjesztés elfogadása mellett végleges formába önthetik a költségvetési kiigazítást célzó intézkedéseket.

A Ház ülése ezúttal is hétfőn 13 órakor, a megszokott rendben kezdődik, vagyis előbb a napirend előtti felszólalásokra, majd az interpellációs időszakra kerül sor, amit az azonnali kérdések és kérdések követnek.    
A határozathozatal alatt elsőként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a médiatanács tavalyi beszámolóiról döntenek, ezt követően pedig több nemzetközi szerződés kihirdetéséhez járulhat hozzá a parlament.    

Foglalkoznak a  visszadobott törvényekkel

A továbbiakban az Országgyűlés ismét állást foglalhat annak a két törvényjavaslatnak az ügyében, amelyeket Áder János köztársasági elnök küldött vissza két hete. Az államfő az október elején elfogadott hulladéktörvény több pontját vitatta, az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló, egy héttel később megszavazott jogszabály rendelkezéseit pedig hiányosnak ítélte.    
A képviselők emellett különböző törvények módosításával létrehozhatják a pénzügyi jogok biztosa tisztséget, valamint változtathatnak a kisajátítás szabályain is.    

Jön a Matolcsy-csomag is

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által októberben bejelentett költségvetési kiigazításokat a jövő évi adóváltozásokkal együtt fogadhatják el. A Ház ugyanis előző ülésén ebbe a javaslatba foglalta például a bankadó fenntartását, a pénzügyi tranzakciós illeték megemelését, valamint a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését.    

A kormánypártok választási eljárási törvényjavaslatát az előzetes napirenddel ellentétben nem szavazhatják meg hétfőn, mivel ahhoz a házszabályban előírt határidőig nem készítették el a szavazáshoz szükséges egységes javaslatot. A hétfői határozathozatalokat követően a kabinet egészségügyi törvénymódosításait kezdik tárgyalni.   

A második ülésnap elején a magyarországi cigányság felzárkóztatásának esélyei címen kezdődik politikai vita a fideszes Farkas Flórián kezdeményezésére. A kérdés megtárgyalása a kormány félórás nyilatkozatával kezdődik, amire a Fidesz-KDNP, illetve az ellenzék 130-130 percben reagálhat. A keddi napirenden szerepelnek még a nemzetiségekkel összefüggő törvénymódosítások, valamint a foglalkoztatáshoz kapcsolódó jogszabály-egyszerűsítések vitái is.    

Szerdán az új Ptk. tárgyalása folytatódhat, az általános vita lezárásával. A képviselők ezúttal az előterjesztés harmadik, ötödik, hatodik és nyolcadik könyvéhez szólhatnak hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG