BUX
35 313.11
-0.06%
-22.00
OTP
10 910.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 799.00
+0.28%
+5.00
RICHTER
6 505.00
+0.39%
+25.00
MTELEKOM
380.00
-1.17%
-4.00
 
2019. augusztus 29. 16:20

Továbbra is Giuseppe Conte jogászprofesszor lesz Olaszország miniszterelnöke, de egy új kormány élén áll majd. A Liga és az Öt Csillag koalícióját a Demokrata Párt és az Öt Csillag koalíciója váltja.

Matteo Salvini, Giuseppe Conte és Luigi Di Maio az olasz parlament korábbi ülésén. EPA/ETTORE FERRARI

Ez azután vált biztossá, hogy tegnap Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője bejelentette: megállapodtak az összefogásról a balközép Demokrata Párttal.

Kormányon marad az Öt Csillag

Hozzátette: mozgalmuk végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások vannak.

Conte, aki ma meg is kapta a kormányalakítási megbízást Sergio Mattarrella olasz elnöktől, a többi közt arról beszélt, hogy a 2020-as költségvetés prioritást élvez majd a kabinet munkája során. Hozzátette: Olaszországnak főszerepet kell játszania Európában.

Elszámította magát Salvini

Olaszországot az elmúlt bő egy évben a jobboldali-populista Liga és az elitellenes, baloldali gyökerekkel bíró Öt Csillag koalíciója kormányozta. Idén augusztusban azonban Matteo Salvini, a Liga vezetője (és egyben belügyminiszter) bizalmatlansági indítványt jelentett be Conte ellen, aki emiatt lemondott posztjáról.

Salvini nyilvánvalóan azt remélte, hogy ezáltal előrehozott választásokat kényszerít ki, amelynek a közvélemény-kutatások szerint pártja lett volna a toronymagas esélyese. Az Öt Csillag azonban összefogott az addig ellenzékben lévő Demokrata Párttal, és megállapodott vele a kormányalakításról.

Salvini szégyenteljes színháznak nevezte a történteket, és azt mondta, hogy Giuseppe Contét valójában Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét miniszterelnöknek. 

A BBC szerint ugyanakkor csupán arról van szó, hogy a Liga vezetője elszámította magát, és nem gondolta, hogy ellenfelei összefognak majd a megállítására.

Orbán Viktor megköszönte

Eközben Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki nagyrabecsülését és köszönetét Salvininek azért a munkáért, melyet szerinte az elmúlt időszakban Olaszországért és egész Európáért, benne Magyarországért végzett.

Biztosítom Önt arról, hogy mi, magyarok soha nem fogjuk elfelejteni, hogy Ön volt az első olyan nyugat-európai vezető, aki meg akarta akadályozni az illegális migránsok Európába özönlését a Földközi-tengeren keresztül

- fogalmazott Orbán Viktor.

De mi az az Öt Csillag? Hogyan került be az olasz kormányba, és mi volt a nagy kísérlet Olaszországban? És miért a Liga lett a legnépszerűbb párt? Videókommentárunk a témában:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Megindult a csiki-csuki: ismét szigorítanak az USA-ban a vírus miatt
Wéber Balázs | 2020. július 14. 09:31
Kaliforniában be kell zárni a bárokat, múzeumokat és az éttermek benti részét a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt. Floridában viszont szombaton kinyitottak egy Disney Parkot. A járvány alatt 5,4 millió amerikai vesztette el egészségbiztosítását, globálisan pedig mintegy százmillióval nőhet az éhezők száma.
Makro / Külgazdaság Így esett hasra a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:01
Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.
Makro / Külgazdaság Váratlan cseh fordulat: a fegyvertartás mellé állt a kormány
MTI | 2020. július 14. 08:05
Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelemet és védelmet.
Makro / Külgazdaság Óvatos becslések szerint is 83-132 millió ember jut éhinségre a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 14. 07:51
Persze az emberek nem csak a pandémia miatt éheznek, tavaly anélkül is 690 millió fő szenvedett súlyos alultápláltságtól.
Makro / Külgazdaság Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Franciaországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 06:51
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után aláírták a kormány és a szakszervezetek megállapodását.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bravózott – tovább erősödött a nagy szövetséges
Wéber Balázs | 2020. július 13. 17:16
Andrzej Duda szűk győzelmével jól jár a lengyel kormánypárt, amely most három évig szinte azt csinál, amit akar. És jól jár az Orbán-kormány is, hiszen egyik legfontosabb politikai szövetségese lett még erősebb.
Makro / Külgazdaság Orbán Dudának: kritikus fontosságú volt a győzelme
MTI | 2020. július 13. 15:35
"A magyar-lengyel barátság a közép-európai összefogás motorja és az európai politika meghatározó tényezője" - írta még a miniszterelnök a lengyel választás eredménye apropóján Dudának küldött levelében.
Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.
Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
hírlevél