<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MNB hitelprogramja június elején elstartolhat, a zéró kamattal adott MNB-hitelhez lesz garanciadíj is, Matolcsy a nagyobb bankok több javaslatát beépítette a programba, amellyel a kisebb pénzintézeteket is helyzetbe akarják hozni.

Megint összeült a Tanács

Matolcsy György a hónap elején jelentette be, a jegybank segít a vállalkozásoknak leépíteni a devizahiteleiket, olcsó hitelt juttat számukra, hogy fellendítse a gazdaságot megbénító befagyott hitelezést, valamint törekedni fog a rövid lejáratú adósságállomány leépítésére. A részletekről ma számolt be a jegybanki vezetés.

Hosszas egyeztetések után több banki javaslatot is elfogadtakUtánanéztünk a számoknak
Összesen 306,7 milliárd forintos veszteséget termeltek tavaly a bankok, de voltak nyereséges pénzintézetek is, ezek 146,2 milliárd forint profitot termeltek összesen. Érdekes, hogy az így keletkező 159 milliárdos veszteséget, amit a bankszektor termelt, három bank könyvelte el. Tovább a cikkre >>>

Eseti ülése volt ma a Monetáris Tanácsnak (MT), melyen a hitelprogramot véglegesítették, megvannak a paraméterek és a célok, keretek - mondta felvezetőjében Matolcsy György, MNB-elnök. Figyelembe vették egy alapos tájékozódás utána globális pénzgazdaság jelenlegi tengelyét, a Világbank és az IMF éves közgyűlésén is részt vettek, Balog Ádámmal együtt úgy látják, a világgazdaság idén lassulni fog, az EU nem állja jól a válság újabb hullámát, az eurózóna kifejezetten nehéz helyzetben van - mondta Matolcsy.

Engedtek Matolcsyék, de a kéthetes kötvényeknél szigorítottak

Az MT mandátumot adott arra az igazgatóságnak, hogy végrehajtsa a programot. Három olyan kérdést vitattak meg alaposabban, melyeknél elfogadták a bankok javaslatait - mondta Matolcsy.
Ezek:

1, Kamatmarzs + garanciadíj: 2,5%-os költséget tehetnek (felárat) rá a bankok (ez a maximum) - itt a jegybank engedett, eredetileg 2 százalékos felárnál húztak
2, Az egyedi hitelek felső határát 400 millióról 3 milliárd forintra emelik. A minimum összeg 3 millió forint. Ez azt jelenti, hogy a középvállalatokat is megcélozták a programmal.
3, A kéthetes kötvényprogram befogadási kritériumait is felülvizsgálták, többek között Patai Mihály javaslatára, az MT az Igazgatóságot kérte, hogy ezt a kérdést vizsgálják meg (valószínűleg csak az országban pénzügyi tevékenységet folytató pénzintézetek férhetnek majd hozzá a kéthetes kötvényekhez), erről később döntenek majd.

Június elsején elindulhat a program. A hazai pénzintézeti szektor kétharmad része benne lesz ebben a pénzügyi programban Matolcsy György szerint.

Így hozzák helyzetbe a magyar tulajdonú bankokat

Ütemezés: rajt június elsején
Május 8.: az MNB megküldi a keretszerződés.tervezetet a bankoknak
Május 15.: a terméktájékoztató publikálása, végleges keretszerződések elküldése a bankoknak
Május 15-24.: a keretszerződések megkötése a bankokkal, a pénzintézetek jelzik, mekkora forrást hívnának le a 250 milliárdos keretből
Május 28.: az MNB kihirdeti, az egyes bankok, pénzintézetek mekkora összeget kapnak a keretből
Június 1.: a program elindul
Augusztus 30.: a program lezárása.

Balog Ádám alelnök elmondta, hogy a futamidő maximum 10 év lehet, de a bankok maguk dönthetnek arról, milyen futamidővel adják a hitelt. Balog beszélt arról is, hogy a kéthetes kötvényállomány csökkentése kapcsán tárgyaltak a bankokkal, ezeket kedvezőnek nevezte, de részleteket egyelőre nem árult el, csak annyit, minden eszközük megvan rá, hogy céljukat elérjék. Az MNB ezen törekvését a kormány és az ÁKK is támogatja - egyébként.

Nagy Márton, igazgató hangsúlyozta, hogy nem céljuk, hogy a jelenlegi pénzpiaci struktúrát bebetonozzák, azt is el akarják érni a programmal, hogy a pénzintézetek között éles verseny alakuljon ki. Így például adminisztratív eszközökkel nem fogják akadályozni, hogy az "olcsó hitelből" egyes vállalatok a korábbi hiteleiket kiváltsák. Persze az MNB elsődleges célja, hogy forgóeszköz, beruházási hitelek formájában, illetve EU-támogatásokhoz önrészként kerüljenek a gazdaságba ezek a források, hiszen ez az, ami leginkább megnyomhatja a GDP-t (ha mind a 250 milliárd forint beruházásra megy, az 0,7 százalékkal emelheti meg a nemzeti összterméket). Ugyanakkor az MNB szerint az sem probléma, ha a források egy része hitelkiváltásra megy, hiszen nemzetgazdasági szinten ennek is pozitív hatása van.

Nagy Márton szerint a kisebb pénzintézeteket hozhatja helyzetbe a hitelprogram, így például a magyar tulajdonú takarékszövetkezeteket, melyek eddig is aktívak voltak a kkv-hitelezési piacon. Nagy Márton azt mondta, a programhoz komoly partnereket keres a jegybank. Az MNB ebben a kormány törekvéseit támogatja, Orbán Viktor kormányfő korábban arról beszélt ugyanis, kívánatos volna, ha a bankrendszer fele magyar kézben lenne.


A csomag vállalkozásokat érintő része kétszer 250 milliárdos kerettel nyáron indulhat. A kéthetes kötvények állományát pedig 900 milliárddal kurtítaná meg a jegybank, ehhez azonban tárgyalnia kellett a bankokkal is, hogy azok miként törlesztik vissza hamarabb a rövid lejáratú adósságállományukat. Összességében a jegybank nyereséggel jöhet ki ezekből az ügyletekből (a devizatartalék egy részét is felhasználják hozzá), a nagy kérdés az, hogy a hitelezés a kínálati vagy a keresleti oldal miatt akadozik-e? Vagyis, hogy a bankok hitelezési hajlandósága alacsony-e vagy éppenséggel a vállalkozások nem akarnak nagyobb hiteleket felvenni a bizonytalan gazdasági környezet miatt?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos