TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az MNB hitelprogramja június elején elstartolhat, a zéró kamattal adott MNB-hitelhez lesz garanciadíj is, Matolcsy a nagyobb bankok több javaslatát beépítette a programba, amellyel a kisebb pénzintézeteket is helyzetbe akarják hozni.

Megint összeült a Tanács

Matolcsy György a hónap elején jelentette be, a jegybank segít a vállalkozásoknak leépíteni a devizahiteleiket, olcsó hitelt juttat számukra, hogy fellendítse a gazdaságot megbénító befagyott hitelezést, valamint törekedni fog a rövid lejáratú adósságállomány leépítésére. A részletekről ma számolt be a jegybanki vezetés.

Hosszas egyeztetések után több banki javaslatot is elfogadtakUtánanéztünk a számoknak
Összesen 306,7 milliárd forintos veszteséget termeltek tavaly a bankok, de voltak nyereséges pénzintézetek is, ezek 146,2 milliárd forint profitot termeltek összesen. Érdekes, hogy az így keletkező 159 milliárdos veszteséget, amit a bankszektor termelt, három bank könyvelte el. Tovább a cikkre >>>

Eseti ülése volt ma a Monetáris Tanácsnak (MT), melyen a hitelprogramot véglegesítették, megvannak a paraméterek és a célok, keretek - mondta felvezetőjében Matolcsy György, MNB-elnök. Figyelembe vették egy alapos tájékozódás utána globális pénzgazdaság jelenlegi tengelyét, a Világbank és az IMF éves közgyűlésén is részt vettek, Balog Ádámmal együtt úgy látják, a világgazdaság idén lassulni fog, az EU nem állja jól a válság újabb hullámát, az eurózóna kifejezetten nehéz helyzetben van - mondta Matolcsy.

Engedtek Matolcsyék, de a kéthetes kötvényeknél szigorítottak

Az MT mandátumot adott arra az igazgatóságnak, hogy végrehajtsa a programot. Három olyan kérdést vitattak meg alaposabban, melyeknél elfogadták a bankok javaslatait - mondta Matolcsy.
Ezek:

1, Kamatmarzs + garanciadíj: 2,5%-os költséget tehetnek (felárat) rá a bankok (ez a maximum) - itt a jegybank engedett, eredetileg 2 százalékos felárnál húztak
2, Az egyedi hitelek felső határát 400 millióról 3 milliárd forintra emelik. A minimum összeg 3 millió forint. Ez azt jelenti, hogy a középvállalatokat is megcélozták a programmal.
3, A kéthetes kötvényprogram befogadási kritériumait is felülvizsgálták, többek között Patai Mihály javaslatára, az MT az Igazgatóságot kérte, hogy ezt a kérdést vizsgálják meg (valószínűleg csak az országban pénzügyi tevékenységet folytató pénzintézetek férhetnek majd hozzá a kéthetes kötvényekhez), erről később döntenek majd.

Június elsején elindulhat a program. A hazai pénzintézeti szektor kétharmad része benne lesz ebben a pénzügyi programban Matolcsy György szerint.

Így hozzák helyzetbe a magyar tulajdonú bankokat

Ütemezés: rajt június elsején
Május 8.: az MNB megküldi a keretszerződés.tervezetet a bankoknak
Május 15.: a terméktájékoztató publikálása, végleges keretszerződések elküldése a bankoknak
Május 15-24.: a keretszerződések megkötése a bankokkal, a pénzintézetek jelzik, mekkora forrást hívnának le a 250 milliárdos keretből
Május 28.: az MNB kihirdeti, az egyes bankok, pénzintézetek mekkora összeget kapnak a keretből
Június 1.: a program elindul
Augusztus 30.: a program lezárása.

Balog Ádám alelnök elmondta, hogy a futamidő maximum 10 év lehet, de a bankok maguk dönthetnek arról, milyen futamidővel adják a hitelt. Balog beszélt arról is, hogy a kéthetes kötvényállomány csökkentése kapcsán tárgyaltak a bankokkal, ezeket kedvezőnek nevezte, de részleteket egyelőre nem árult el, csak annyit, minden eszközük megvan rá, hogy céljukat elérjék. Az MNB ezen törekvését a kormány és az ÁKK is támogatja - egyébként.

Nagy Márton, igazgató hangsúlyozta, hogy nem céljuk, hogy a jelenlegi pénzpiaci struktúrát bebetonozzák, azt is el akarják érni a programmal, hogy a pénzintézetek között éles verseny alakuljon ki. Így például adminisztratív eszközökkel nem fogják akadályozni, hogy az "olcsó hitelből" egyes vállalatok a korábbi hiteleiket kiváltsák. Persze az MNB elsődleges célja, hogy forgóeszköz, beruházási hitelek formájában, illetve EU-támogatásokhoz önrészként kerüljenek a gazdaságba ezek a források, hiszen ez az, ami leginkább megnyomhatja a GDP-t (ha mind a 250 milliárd forint beruházásra megy, az 0,7 százalékkal emelheti meg a nemzeti összterméket). Ugyanakkor az MNB szerint az sem probléma, ha a források egy része hitelkiváltásra megy, hiszen nemzetgazdasági szinten ennek is pozitív hatása van.

Nagy Márton szerint a kisebb pénzintézeteket hozhatja helyzetbe a hitelprogram, így például a magyar tulajdonú takarékszövetkezeteket, melyek eddig is aktívak voltak a kkv-hitelezési piacon. Nagy Márton azt mondta, a programhoz komoly partnereket keres a jegybank. Az MNB ebben a kormány törekvéseit támogatja, Orbán Viktor kormányfő korábban arról beszélt ugyanis, kívánatos volna, ha a bankrendszer fele magyar kézben lenne.


A csomag vállalkozásokat érintő része kétszer 250 milliárdos kerettel nyáron indulhat. A kéthetes kötvények állományát pedig 900 milliárddal kurtítaná meg a jegybank, ehhez azonban tárgyalnia kellett a bankokkal is, hogy azok miként törlesztik vissza hamarabb a rövid lejáratú adósságállományukat. Összességében a jegybank nyereséggel jöhet ki ezekből az ügyletekből (a devizatartalék egy részét is felhasználják hozzá), a nagy kérdés az, hogy a hitelezés a kínálati vagy a keresleti oldal miatt akadozik-e? Vagyis, hogy a bankok hitelezési hajlandósága alacsony-e vagy éppenséggel a vállalkozások nem akarnak nagyobb hiteleket felvenni a bizonytalan gazdasági környezet miatt?

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél