<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.

Izrael mélyen beszivárgott az iráni hírszerzési intézményekbe és műveleteivel alapjaiban rázta meg azokat az elmúlt hónapokban – mondta egy magas rangú iráni tisztviselő a New York Timesnak. A szerdán közzétett cikk az Iszlám Forradalmi Gárda hírszerzési főnökének közelmúltbeli menesztését és egy Izrael javára kémkedéssel vádolt magas rangú parancsnok titkos letartóztatását említi az Iránban egyre inkább eluralkodó paranoia és növekvő bizalmatlanság példáiként.

Súlyos bizalomvesztés

Mohammad Ali Abtahi, Irán egykori alelnöke, aki Teheránban él, és továbbra is szoros kapcsolatot ápol a legfelsőbb tisztségviselőkkel, azt mondta az újságnak, hogy az izraeli műveletek súlyosan aláásták az ország biztonsági intézményeibe vetett bizalmat. „Izrael széles körű műveletei valóban aláásták legerősebb hírszerző szervezetünket” – mondta. 

„Biztonságunk erőssége mindig is az Iszlám Köztársaság alapköve volt, és az elmúlt évben ez súlyosan megsérült” – szögezte le  Abtahi, hozzátéve, hogy az iráni védelmi intézményrendszer most új megközelítést fog keresni. A vezető lap szerint meg nem nevezett iráni tisztviselők is elismerték, hogy „Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba”.

Benjámin Netanjahu esetleges visszatérésével nőhet a feszültség Izrael és Irán között. Fotó: MTI/EPA pool/Abir SzultanBenjámin Netanjahu esetleges visszatérésével nőhet a feszültség Izrael és Irán között. Fotó: MTI/EPA pool/Abir Szultan

Minden jel szerint Izrael egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát (IRGC) sorozatos kudarcokba hajszolja, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Irán azon döntése, hogy leváltja az IRGC titkosszolgálati főnökét, Hosszein Taebet - aki több mint 12 éve töltötte be ezt a posztot -, Izrael hosszú távú, sikeres hadjáratának eredménye.

Az isztambuli fiaskó

Taeb érinthetetlennek tűnt a közelmúltban elkövetett számos, Izraelnek felrótt nagy horderejű politikai merénylet előtt, és mielőtt meghiúsult az iráni terv az izraeliek megtámadására Törökországban. Az összeesküvés izraeli és török ​​biztonsági erők általi meghiúsítása az utolsó csepp volt a pohárban a teheráni politikai vezetők számára, akik hirtelen eltávolították Taebet pozíciójából.

Ezzel párhuzamosan a Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnokát, Ali Nasiri tábornokot titokban letartóztatták azzal a gyanúval, hogy Izrael javára kémkedett. A Nasiri fogva tartásáról ismeretekkel bíró iráni tisztviselők azt mondták az amerikai lapnak, hogy a hónap elején vették őrizetbe, körülbelül két hónappal azután a letartóztatási hullám után, amelyben az iráni védelmi minisztérium több tucat alkalmazottját is letartóztatták azzal a gyanúval, hogy titkos anyagokat szivárogtattak ki Izraelbe.  A cikk szerint a kiszivárgott információk között szerepeltek rakéták tervrajzai is.

A Times szerint Nasiri magas szintű beosztást töltött be az IRGC Információs Védelmi Egységében, amely az őrhadtest hadműveleteinek felügyeletéért felelős ága. Letartóztatása megdöbbentette a magas rangú iráni tisztviselőket, akik már korábban is aggódtak Taeb miatt. Pozíciója tarthatatlanná vált, miután Izrael leleplezte a törökországi polgárai elleni összeesküvést.

Tel-Aviv állítólag elmondta Ankarának, hogy Taeb áll a tervezett támadások mögött.Taeb Ali Hámenei ajatollah, iráni legfelsőbb vezető megbízható szövetségese volt, és az IRGC-be való kinevezése előtt hírhedt volt a tüntetők brutális leverésében játszott szerepéről.

Gyilkos örvényben

Irán és Izrael évek óta tartó árnyékháborút vív egymással szemben, de a feszültségek felgyorsultak a nagy horderejű, Izrael által végrehajtott incidensek sorozata után. Az elmúlt hetekben az IRGC számos tagját és tudósát megölték, és Irán gyakran mutogatott Izraelre.

Irán állítólag azt gyanítja, hogy Izrael néhány héttel ezelőtt megölt két iráni tudóst ételük megmérgezésével. A férfiak munkájának részletei, haláluk körülményei és a kormányhoz fűződő kapcsolataik továbbra is tisztázatlanok. Június 13-án Ali Kamanit, a Gárda repülőgép-osztályának tagját ölték meg, miközben a központi Markazi tartományban lévő Khomeinben teljesített küldetésben – áll az IRGC közleményében, de részleteket nem közöltek.

Az iráni hadsereg vezetésének egységétől is függ, hogy milyen sikerrel küzdenek az izraeli támadások ellen. Fotó: MTI/EPA/Iráni hadsereg Az iráni hadsereg vezetésének egységétől is függ, hogy milyen sikerrel küzdenek az izraeli támadások ellen. Fotó: MTI/EPA/Iráni hadsereg

Az IRNA állami hírügynökség szerint június elején Ali Esmailzadeh ezredes, az IRGC külső műveleti egységének, a Quds Force parancsnoka „balesetben halt meg otthonában”. Május 22-én pedig az 50 éves Hassan Sajjad Khodaei IRGC ezredest az iráni főváros keleti részén lévő otthona előtt ölték meg motoros támadók, akik ötször lőtték rá. Az iráni állami televízió szerint Khodaei a Quds Force tagja volt, és „ismerték” Szíriában, ahol Irán elismerte „katonai tanácsadók” bevetését.

Az IRGC a „szentély védelmezőjének” nevezte Khodaeit - ezt a kifejezést az Iszlám Köztársaság nevében Szíriában vagy Irakban harcolókra használják -, és „cionistákat” vádoltak a merénylettel, bosszút esküdve. A múlt hónap végén pedig tisztázatlan körülmények között egy mérnök meghalt, egy másik alkalmazott pedig megsebesült Irán Parchin katonai komplexumában. A New York Times arról számolt be, hogy a katonai komplexum halálos robbanását négykopteres öngyilkos drónok okozták. Irán szerint a férfit „ipari szabotázs” ölte meg.

A kiberháború titkai

Az elmúlt hónapokban számos fizikai és kibertámadás is történt nukleáris és ipari létesítmények ellen.Izrael és Irán évek óta folytat egy nagyrészt titkos kiberháborút, amely időnként a felszínre tör. Legutóbb hétfőn érte kibertámadás Irán 3 legnagyobb acélipari vállalatát.

Megfigyelők szerint Izrael közvetlenül felelős a merényletért egy feltételezett kibertámadás megtorlásaként, amely a múlt héten Jeruzsálemben és Eilatban rakétaszirénákat kapcsolt be. Naftali Bennett leköszönő miniszterelnök kedden arra figyelmeztetett, hogy bárki, aki kibertámadást kísérel meg Izrael ellen, „súlyos árat fog fizetni”.

„A megközelítés ellenségeinkkel, különösen Iránnal… nem az, hogy pusztítást végezzünk Teheránban – ez soha nem volt a mi politikánk. A mi politikánk az, hogy ha valaki Izraelt provokálja, annak meg kell fizetnie az árat” – mondta Bennett a Cyber ​​Week konferencián Tel-Avivban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Észtország eltávolította egyik orosz emlékművét - a háborús események dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:59
Az oroszok szerint szabotácsakciók a Krím-félszigeten történt robbantások, ma egy egy kis időre egész Ukrajnában légiriadó szólt, és sok dolga akadt az orosz bíróságoknak. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG