<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.

Az izraeli tulajdonú Zodiac Maritime nevű cég múlt pénteken közölte, hogy támadás ért előző éjjel az általa üzemeltetett, MT Mercer Street nevű olajszállító tartályhajót Omán térségében. A támadásban a legénység két tagja, egy brit és egy román állampolgár életét vesztette. Izrael Iránt vádolta a támadás végrehajtásával, és a kemény válaszlépés szükségességét hangsúlyozta. Benny Gantz izraeli védelmi miniszter még aznap találkozott Aviv Kohavi vezérkari főnökkel és megvitatták a válaszcsapás lehetőségét.

Ugyancsak pénteken az állami tulajdonú iráni Al-Alam híroldal „jól tájékozott” forrásokra hivatkozva közölte, hogy a hajó elleni támadás válasz volt arra az izraeli támadásra Szíriában, amely során az „ellenállás két embere” életét vesztette. Irán hivatalosan nem reagált az esettel kapcsolatban.

Izrael nemzetközi választ akar

Izraeli biztonságpolitikai körök viszont úgy gondolják, hogy az iráni támadás valódi oka egy július elején elkövetett, átfogó kibertámadás, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A minden bizonnyal izraeli állami hekkerek által elkövetett támadás során ráadásul a megzavarodott utasokat arra kérte a vasút információs rendszere, hogy segítségül hívjanak föl egy bizonyos számot – a szám viszont valójában Ali Hámenei Legfőbb Vezető irodájának száma volt.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter közleménye szerint közölte a brit külügyminisztériummal, hogy kemény válaszlépésre van szükség tanker elleni támadás ügyében. „Irán nemcsak Izrael problémája, hanem a terrorizmus, pusztítás és instabilitás exportőre is egyben, ami mindnyájunknak árt. A világ nem maradhat csöndben az iráni terrorizmussal szemben, amely a hajózás szabadságának is árt” – fogalmazott.

A 2021. július 31-én közreadott, 2016. január 2-án készült képen a libériai zászló alatt hajózó Mercer Street nevű olajszállító tartályhajó Dél-Afrika fővárosa, Fokváros partjai közelében. Az izraeli tulajdonú Zodiac Maritime nevű cég által üzemeltetett hajót támadás érte Omán térségében 2021. július 30-án. (Fotó: MTI/AP/Johan Victor/Johan Victor)A 2021. július 31-én közreadott, 2016. január 2-án készült képen a libériai zászló alatt hajózó Mercer Street nevű olajszállító tartályhajó Dél-Afrika fővárosa, Fokváros partjai közelében. Az izraeli tulajdonú Zodiac Maritime nevű cég által üzemeltetett hajót támadás érte Omán térségében 2021. július 30-án. (Fotó: MTI/AP/Johan Victor/Johan Victor)

Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő szerint úgy tűnik, hogy a támadást öngyilkos drónnal vagy más, pilóta nélküli repülőgéppel hajtották végre.

A Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a „ynet” szerint úgy tudni, hogy több óra eltéréssel két támadás is érte a hajót. Míg az első során nem keletkezett kár, addig a második során találat érte a hajóhidat, az áldozatok ekkor vesztették életüket.

Izrael és Irán rendszeresen egymást vádolta a hajóik elleni támadások végrehajtásával az elmúlt hónapokban.

Valódi lövések jönnek

Ezek az esetek jól rámutatnak arra, hogy a kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Múlt kedden Joe Biden amerikai elnök figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal.

A kiberbiztonság a Biden-kormányzat egyik legsürgetőbb megoldandó problémája lett, miután az elmúlt időszakban súlyos támadások érték az ország egyik elektromoshálózat-üzemeltetőjét, a SolarWindset, a Colonial Pipeline üzemanyagvezeték-hálózatot a JBS húsfeldolgozót és a Kaseya szoftvercéget, és mindegyik támadás jóval az érintett cégeken túlmutató károkat okozott.

"Azt gondolom, hogy valódi, lövésekkel járó háborúban találjuk magunkat egy másik nagyhatalommal, annak egy nagy jelentőségű kibertámadás lesz az előzménye, és ezen a téren exponenciálisan fejlődnek a képességek" - mondta Biden.

Fizikai választ adtak

Izraelben a hadsereg „8200-as Egysége” főként terrorista támadások elhárításával foglalkozik a kibertérben. Izrael elképesztő kiberképességekkel rendelkezik. Már 2007 őszén egy vadászgép fedélzetéről kibertámadást tudtak intézni a Szíriában épülő Al-kibar nukleáris erőművet védő légvédelmi rendszer ellen.

2019 májusában pedig – a világon elsőként fizikai választ adva – az izraeli légierő lebombázta Gázában a Hamász kiberközpontját, miután a palesztin fél kibertámadást indított Izrael ellen.

Szakértők között ezek után vita kezdődött a bombázás jogszerűségéről, de mivel bizonyítottnak tekinthető, hogy a palesztin kiberszakértők is részt vettek egy rakétatámadás koordinálásában pár órával korábban, így a nemzetközi jog szerint legitim katonai célponttá váltak.

Az amerikai kiberparancsnokság – kihasználva új mandátumát – szintén jóval agresszívabb lett az elmúlt időszakban, és két éve csapást mért az Iráni Forradalmi Gárdához köthető kiber hírszerző csoportokra, amelyek a Hormuzi-szorosban érdeklődtek túlságosan az amerikai hadihajók iránt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elszabadult indulatok: egy 22 éves nő felháborító halála miatt lángolnak az utcák Iránban
Kollár Dóra | 2022. szeptember 28. 05:43
A régóta gyülekező indulatok elszabadulni látszanak Iránban, ahol egy 22 éves nő halála tüntetéssorozatot váltott ki – a kurd származású Mahsa Amini gyanús körülmények közt vesztette életét letartóztatása után. Az ország vezetése egyelőre még nyugodt, de mi az, amit elérhetnek a tüntetők?
Makro / Külgazdaság Szlovák igen a finn és svéd NATO-belépésre
Prinz Dániel | 2022. szeptember 27. 19:36
Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét.
Makro / Külgazdaság Putyin már az elcsatolás bejelentésére készül
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 19:18
Ukrán hadisikerek voltak Harkiv megyében. Putyin napokon belül elcsatolhat négy megyét Ukrajnától. 
Makro / Külgazdaság Robbanások az Északi Áramlatnál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:40
Skandináv tudósok észlelték.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György nagy bejelentése: lezárult az MNB kamatemelési ciklusa
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 16:55
Matolcsy szerint hazánk egy sor sajátos kihívással néz szembe az infláción és az energiaár-robbanáson túl: az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas, a folyó fizetési mérleg veszélyes kockázati sávba ért.
Makro / Külgazdaság A gázár mozgatja a forintot, nem a kamatszint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:43
Várható volt a jelentős emelés, de a ciklusnak ezzel vége lesz.
Makro / Külgazdaság Borúlátó a Világbank a kínai gazdasággal kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:31
A Világbank csökkentette a kínai gazdaság idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzéseit az ingatlanpiaci válság és a koronavírus-járványra adott rendkívül szigorú kormányzati válaszok hatásai miatt.
Makro / Külgazdaság Varsó beintett Putyinnak: Norvégiából is kapnak gázt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 14:54
Felavatták kedden a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, évi 10 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe vezetéket a Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban.
Makro / Külgazdaság A vártnál nagyobbat emelt az MNB: 13 százalék az alapkamat
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 14:05
MNB: 125 bázisponttal emelte az alapkamatot a monetáris tanács.
Makro / Külgazdaság Ön is kérdezhet Dávid Ferenctől, a Klasszis Klub vendégétől csütörtökön!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:51
Az egy órásra tervezett beszélgetés során nézőinknek is van lehetősége élőben kérdezni következő vendégünket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG