<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A nemzetközi közösség által követelt kétállami megoldáson mára mind Izrael, mind a palesztinok túlléptek. A vezető lapok címoldalai már Netanjahu lehetséges visszatérését jósolják. Káncz Csaba jegyzete.

A múlt héten egy éves tevékenység után megbukott az izraeli kormány, amely az ország történetének mind ideológiailag, mind felekezetileg legszínesebb formációja volt - beleértve zsidó nacionalista pártokat, baloldali pártokat, és a Raam nevű iszlamista arab pártot. Az egyetlen igazi összekötő kapocs ebben a színes csapatban a Benjamin („Bibi”) Netanjahu volt miniszterelnök iránti gyűlölet volt, akin bosszút akartak állni, amiért annyiszor becsapta és elárulta mindegyiküket.

De ez nem volt elég összekötő anyag ahhoz, hogy a koalíció sokáig együtt maradjon és a folyamatos disszidálások megfosztották a koalíciót a parlamenti többség támogatásától. Az ország három és fél év alatt így már az ötödik általános választását fogja megélni ősszel.

A palesztin kérdés elásva

A minden hájjal megkent Netanjahu Izrael legnagyobb pártjának vezetője maradt, egyben az ellenzék vezetője lett a Knesszetben.  Eközben folyik ellene több ügyben is az ügyészségi vizsgálat. Többek között azzal vádolják, hogy gazdag barátaitól pazar ajándékokat fogadott el és részt vett a média befolyásolásában úgy, hogy kedvező tudósítás fejében a média szabályozásával kapcsolatos szívességeket ajánlott fel egyes médiamogulok számára.

Megint visszatérhet Netanjahu. Fotó: EPA/ABIR SULTANMegint visszatérhet Netanjahu. Fotó: EPA/ABIR SULTAN

A nemzetközi közösség által követelt kétállami megoldáson mind Izrael, mind a palesztinok mára túlléptek. Netanjahu legutóbbi, 12 éves kormányzása alatt Ciszjordániában a zsidó telepesek száma 40 százalékkal, Kelet-Jeruzsálemben pedig hatodával nőtt.

Korábbi telepes vezetőként a most megbukott Bennett miniszterelnök is ellenezte a kétállami megoldást, ezért egy újfajta stratégia értelmében „csökkenteni” akarta a palesztin konfliktust, nem pedig megoldani. Ez gyakorlati értelemben azt jelentette, hogy Bennett lépéseket tett a palesztin gazdaság, biztonsági helyzet és önkormányzatiság javítására Ciszjordániában.

A jövő hónapban Izraelbe látogató Joe Biden elnök számára mindvégig valós dilemma volt, hogy több konkrét kérdésben Bennett álláspontja nem sokban különbözött elődjétől. Irán vonatkozásában ő is keményvonalasnak számított, ő is elutasította a palesztin állam létrehozását és nem volt hajlandó Jeruzsálem státuszáról vitát nyitni, ahogyan a ciszjordániai telepek építésének befagyasztásáról sem.

Bibit semmi sem állíthatja meg?

Netanjahu, az ötszörös miniszterelnök, az elmúlt 26 évből 15-ben kormányozta Izraelt. Egy évre hatalomból kikerülve vágyik egy újabb próbálkozásra, a bíróság előtt folyamatban lévő korrupciós vádak, Izrael politikai osztályának megvetése és egy bombasztikus közéleti személyisége ellenére, amely több ellenséget szerez, mint barátot.

Milyen elemek támogatják a visszatérést? Először is, a Likud pártja továbbra is az ország legnagyobb pártja. Másodszor, az izraeli politika folyamatban lévő jobbra tolódása segít Netanjahut a középpontban tartani.

Harmadszor pedig, Netanjahu politikai életpályája széles körű egyetértést tükröz sok izraeli számára fontos, alapvető kérdésekben – például a biztonság és a gazdasági fejlődés –, amelyek mellett ő is végig kiállt.

A parázsló izraeli-palesztin konfliktus tárgyalásos megoldásának hiánya részben arról tanúskodik, hogy Netanjahu mindvégig ellenezte a palesztin államiságot. Jellemző, hogy egykor egy „Jordánia a Palesztina” nevű szervezetet vezetett, és azt javasolta, hogy a palesztinok költözzenek át a Szentföldről arab szomszédjuk területére.

Bibi ante portas

Netanjahu leplezetlen kárörömmel fogadta a kormány összeomlásának hírét. „Ma este az emberek mosolyognak” – mondta. „Egy olyan kormány, amelyik a terrortámogatóktól függött, feladta Izrael polgárainak személyes biztonságát, hallatlan magasságokba emelte a megélhetési költségeket, szükségtelen adókat vetett ki, amely veszélyeztette zsidó entitásunkat. Ez a kormány most szépen hazamegy.”

A vezető lapok címoldalai már Netanjahu lehetséges visszatérését jósolják. „Netanyahu és a jobboldal hamarosan visszaszerzi a hatalmat” – olvasható az egyiken. „Bennett megbukott Netanjahu alternatívájaként” – olvasható egy másikban. „Netanyahu visszatért” – jelentette ki egy harmadik.

Az „Atlantic Council” agytröszt honlapján Noga Tarnopolsky elemző borús képet ad Izrael rövid távú politikai jövőjéről, még akkor is, ha Netanjahunak nem sikerülne visszaszereznie a hatalmat. „Izrael még mindig Netanjahu világában él. Itt a politikai valóság átszűrődik a szemüvegén” – írja.

Lapid esélye

Amíg a választások – valószínűleg októberben – lezajlanak, és meg nem alakul az új kormány, Jaír Lapid külügyminiszter, egykori talk-show házigazdája vezeti az ideiglenes kabinetet. Ideiglenes miniszterelnökként a kampánya lendületet kaphat Biden elnöktől, aki nehezményezi Netanjahu ellenkezését a tervezett iráni nukleáris megállapodással szemben, valamint Donald Trumppal való átfogó kapcsolatát.

Izraeli látogatása alkalmával Bidennek lehetősége lesz ráhúzni a vizes lepedőt Netanjahura, egyben dicsérni Lapidot, Netanjahu valószínű riválisát a közelgő választáson.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG