TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Október 22-én nyújtották be a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvény módosításait a Parlamentbe. A dokumentum többek között azt is rögzíti, hogy a kormány mégsem tart igényt arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Operatív Törzs mellett járványügyi tudományos munkacsoportot hozzon létre.

Míg korábban a kormány fontosnak tartotta, hogy a járvány terjedésével kapcsolatban plusz teamet hozzon létre a tudományért felelős miniszter munkájának segítésére és a pandémia tudományos vizsgálataira, most a törvénymódosítás miatt úgy tűnik, ettől szeretne inkább eltekinteni. Még akkor is, ha a második hullám meredeken felfelfelé ívelő szakaszában vagyunk, ahogy Müller Cecília országos tisztifőorvos fogalmaz az Operatív Törzs napi tájékoztatóin.

Az Operatív Törzs természetesen nem csak a tájékoztató résztvevőiből áll. Fotó: mti Az Operatív Törzs természetesen nem csak a tájékoztató résztvevőiből áll. Fotó: mti

A módosítás szerint:

„a járvány terjedési dinamikájának előrejelzése esetében szükségtelen önálló adatfeldolgozási jogviszonyt létrehozni.”

A változtatást azzal indokolja a törvénymódosítás, hogy az Operatív Törzs önmaga is képes erre a feladatra:

„mert a járvány felszámolására tett intézkedések és az egészségügyi válsághelyzeti ellátás összehangolásért felelős, tárcaközi testület saját akciócsoportjai keretében képes kialakítani olyan elemző csoportot, amely adatfeldolgozási jogviszony nélkül is megfelelően, az Operatív Törzs utasításainak megfelelően tudja a szükséges modellezéseket végrehajtani.”

Az adatfeldolgozási jogviszony kizárólag az adatkezelő megbízásából kezel személyes adatokat. Az adatfeldolgozónak az adatkezelővel szembeni kötelezettségeit szerződésben vagy más jogi aktusban kell meghatározni. Például a szerződésnek tartalmaznia kell, hogy mi történik a személyes adatokkal a szerződés megszűnte után.

Ezzel a kormány célja az, hogy az Operatív Törzs által megismert személyhez köthető adatok ne kerüljenek külső szereplőkhöz, azok álnevesítése és elemzése az Operatív Törzs szervezetén belül legyen megoldható. Így a korábbi, egészségügyi törvényben rögzített passzust a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal egyeztetve elhagyják.

E módosítással a kormány úgy tűnik, egyrészt nem szeretne több járványelemző szakértőt bevonni a jelenlegi helyzetben, mert teljes mértékben elégedett az Operatív Törzsben zajló járványügyi munkával. Másrészt minden eszközzel védi a járványügyi adatokat, amelyre reagálva a Demokratikus Koalíció például törvényjavaslatot fog benyújtani, hogy a kormány szolgáltasson kerületre bontott konkrét járványügyi adatokat az önkormányzatoknak. Mint közleményükben írják, a kormány minden esetben megtagadta az adatszolgáltatást, Sára Botond bukott fideszes polgármester a fővárosi kormányhivatal vezetőjeként pedig azzal indokolta a kormányzati titkolózást, hogy nincs járványügyi veszélyhelyzet, ezért nem adhatják ki a járványügyi adatokat.

A kormány viszont a fenti módosításával megsemmisíti azt a kitétel, amely szerint az Operatív Törzs munkáját segítendő tudományos elemzések elkészítéséhez a kormányzati tudománypolitikáért felelős minisztert adatfeldolgozóként vette volna igénybe a kormány, ehhez tudományos munkacsoportot is létrehozhatott volna, amiben az egészségügyért felelős miniszter is részt vett volna.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél