3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kiderült mire ad majd pénzt Brüsszel - tovább drágulnak az üzemanyagok – Matolcsyék februárban előkészíthetik az ollót, márciusban már használhatják.

Brüsszelben öt magyar operatív programot fogadtak el pénteken. Nem sokkal ezután a kormány meg is hirdetett 15 pályázatot. A legnagyobb összegben innovatív iskolák fejlesztésére lehet pályázni, 14,5 milliárd forint a keretösszeg. A természeti, mezőgazdasági ismeretek oktatására 600 millió forintot kaphatnak az iskolák. A bullying, azaz a zaklatás megelőzése érdekében 452 millió forintból képezhetik a pedagógusokat, dajkákat. 3 milliárdból támogatnak kutatócsoportokat, 2 milliárd forintra pályázhatnak a felsőoktatási intézmények tudományos műhelyekre, 600 millió pedig informatikai képzésekre. A további pályázatokról és a kiírások részleteiről vezető cikkünkből tájékozódhat.

Tovább drágulnak az üzemanyagok: bruttó 4-4 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. Az emeléssel a benzin átlagára 348 forintra, a gázolajé 368 forintra nő. A benzin átlagára tavaly szeptember és 2015. január között mintegy 100 forinttal csökkent, az utóbbi három hétben ugyanakkor fokozatosan, 20 forinttal emelkedett.

Februárban nagy valószínűséggel még nem módosítja 2,1 százalékos alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank, márciusban azonban óvatos ütemben ugyan, de várhatóan elkezdi az újabb kamatcsökkentési ciklust - jósolták londoni pénzügyi elemzők. Az MNB monetáris tanácsa a várakozások szerint a februári kamatdöntő ülésen a márciusi kamatcsökkentés kommunikációs előkészítéséhez kezd hozzá.

Az euróövezet pénzügyminiszterei, jegybankárai és az Európai Bizottság tagjai ezekben a percekben is folytatják Görögország adósságtörlesztésével kapcsolatos tárgyalásokat a görög kormánnyal. A piaci szereplők úgy számolnak, hamarosan megállapodás születhet - erre égető szükség is van, hiszen a görögök pénze hamarosan elfogyhat, és az euróra nehezedő nyomás nem tesz jót a többi tagállamnak sem.

Ma az Egyesült Államokban zárva tartanak a piacok, az elnökök napját ünneplik, a forgalom ezért alacsony a tőzsdéken. Az ukrajnai tűzszünet úgy-ahogy működni látszik, bár biztosan igencsak törékeny, a görög tárgyalásokról eddig nem érkeztek jó hírek, így az európai tőzsdék többsége egyelőre esik. Egy érdekesség: van egy limittel emelkedő papírunk, a Kartonpack. Ez azt jelenti, hogy maximális, 20 százalékos pluszban van a papír. Még érdekesebbé teszi a történetet az, hogy részvény az elmúlt 4 évben meg sem mozdult.

A forint bicskája ismét beletört a 306-os euróárfolyamba, hiába jött pénteken kiemelkedő GDP-adat a magyar gazdaságról.

A görög helyzet és az ukrajnai tűzszünet mellett itthon persze a holnapi Putyin-látogatás okozza a legnagyobb izgalmakat. Hivatalosan annyit lehet tudni: az orosz elnök 16:45-kor egyezményeket ír alá Orbán Viktorral, majd közös sajtótájékoztatót tartanak. A vs.hu arról értesült, hogy egy oktatási és egészségügyi tárcaközi egyezményt szignálnaká. Az is kiderült, hogy Magyarországi látogatásán az orosz elnök tárgyalni fog a kétoldalú gázszerződésről, amelyet vagy meghosszabbítanak, vagy új szerződéssel váltanak fel. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője elmondta, hogy a Orbán Viktor arról tájékoztatta a parlamenti frakcióvezetőket, hogy Magyarország nem kíván hosszú távú gázszerződést kötni Oroszországgal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG