<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A döntésen nem lehet már változtatni, hiába akarják a horvátok visszavetetni. Akár kártérítést is kaphat a Mol-vezér.

Végleges és megfellebbezhetetlen az Interpol azon döntése, hogy lekerült a szervezet körözési listájáról Hernádi Zsolt - közölte hétfőn az MTI-vel a Mol elnök-vezérigazgatójának jogi képviseletét ellátó nemzetközi ügyvédi csoport vezetője.

Nem kerül vissza

Az Interpol végrehajtó bizottsága minap nyilvánosságra került határozatában elutasította a horvát fél azon kérését, hogy újítsák meg a Mol vezetője ellen kiadott elfogatóparancsot. Michael O'Kane, a londoni Peters & Peters jogi iroda egyik vezetője, aki a Mol elnök-vezérigazgatójának ügyvédi csoportját is vezeti, az MTI kérdéseire írásban adott válaszában hangsúlyozta: az Interpol döntése azt jelenti, hogy Horvátország a továbbiakban nem használhatja a szervezet eljárási mechanizmusait Hernádi Zsolt ellen.

Arra a kérdésére, hogy horvát részről várható-e fellebbezés, O'Kane közölte: a döntés végleges, és fellebbezésre nincs mód, "ellentétben egyes sajtójelentésekkel".

Ügyes érvelés?

Az Interpol döntésének indoklásáról, O'Kane kifejtette: annak előzményeként a Mol vezetőjének ügyvédi csapata azt az érvelést terjesztette a szervezet elé, hogy - csakúgy, mint a Horvátország által a Mol ellen intézett kereskedelmi jellegű támadás - a horvát fél által kezdeményezett körözés is politikai indíttatású volt. A jogi képviseletet ellátó csoport emellett azzal is érvelt, hogy Magyarországon már teljes mértékben kivizsgálták az ügyet, és felmentették Hernádi Zsoltot a terhére rótt cselekmények vádja alól.

Michael O'Kane véleménye szerint ezek a beterjesztett érvek nagy súllyal eshettek latba az Interpol azon döntésében, amellyel véglegesen törölte a Hernádi Zsolt ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot.

Hozzátette: meggyőződése szerint az Interpol levonta azt a tanulságot az ügyből, hogy rendkívüli elővigyázatosságot igényelnek a körözésekről szóló döntések olyan esetekben, amelyekben büntetőjogi eljárások mögött politikai motivációk húzódnak meg. A jogi szakértő hangsúlyozta: az Interpol saját alapokmánya is szigorúan tiltja az eljárást politikai indíttatású ügyekben. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: egyelőre nem tudni, hogy az Interpol mikor tesz közzé nyilatkozatot a döntésről, de "mi arra biztatjuk, hogy ezt hamarosan tegye meg".

Sok időbe telt

Az ügyvédi csoport vezetője sajnálatosnak nevezte, hogy azt Interpol csaknem három évvel azután jutott végleges döntésre, hogy a jogi képviseletet ellátó csapat kérte Hernádi Zsolt nevének levételét a körözési listáról.

Arra a kérdésre, hogy az általa vezetett ügyvédi csoport beterjeszt-e kártérítési igényt Hernádi Zsolt nevében, Michael O'Kane közölte: "megfelelő időpontban" megvizsgálják és eldöntik, hogy kérnek-e kártérítést, és ha igen, akkor kitől.

A horvát ügyészség korábban azzal vádolta meg Hernádi Zsoltot, hogy cége kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság ellenőrző jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

Makro / Külgazdaság Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:45
Ezt a szervezet főtitkára közölte Ankarában.
Makro / Külgazdaság Ötszáz gyerek halt meg az ukrajnai háborúban 
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:30
Átfogó orosz légicsapások több település ellen a hét végén.
Makro / Külgazdaság Tízezrek tüntettek Orbán Viktor lengyel szövetségese ellen
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 17:03
Varsóban volt a tömegmegmozdulás.
Makro / Külgazdaság Dollármilliókat adtak egy 86 éves karóráért, amilyen csak 8 van a világon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 16:25
Az utolsó kínai császár karórája 6,6 millió dollárért kelt el egy hongkongi árverésen. Az Aisin-Gioro Puyi által viselt Patek Philippe órát előzetesen 3 millió dollár körüli leütésre taksálták.
Makro / Külgazdaság Elképesztő diplomáciai áttörés előtt áll a két hatalom
Káncz Csaba | 2023. június 4. 15:32
Szaúd-Arábia után Egyiptommal is áttörés előtt állnak Irán kapcsolatai. Ezek a helyreállított kapcsolatok azonban továbbra is túszai maradnak Teherán tágabb értelemben vett külpolitikai szélsőségeinek. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Németország jövőre két hadihajót küld az indo-csendes-óceáni térségbe
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 13:16
Boris Pistorius védelmi miniszter vasárnap jelentette be.
Makro / Külgazdaság Több ezer embernek sikerült átjutni a magyar határon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 09:23
De a többségük biztos tovább akar menni.
Makro / Külgazdaság Bizalmasokra cserélte minisztereit Erdogan
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 08:30
A kabinet szinte teljesen átalakult, a kulcstárcák élén is változás történt.
Makro / Külgazdaság Putyin masszívan rakétázza Kijevet
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 07:57
Egyelőre minden légi eszközt lelőttek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Putyin egy szekta tagja, sőt, túsz is - állítólag
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 17:59
Fehéroroszország szinte államcsődben van, az oroszbarát Kirgizisztán nyitott az Európai Unió felé. Háborús összefoglaló.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG