4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Benyújtották a javaslatot, már tudjuk, hogyan akarja forintra váltani a devizahiteleket a kormány - nagyon jó hírt kaptak az autósok a Moltól- a kötelező kampány viszont nagyon keveseket mozgatott meg - és új főnök lesz a Tibi csokit gyártó gyárban, miután kiszáll az ukrán elnök

Benyújtották a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot, így megtudhattuk, hogyan képzeli el a folyamatot a kormány. A javaslatból kitűnik: a 3 éves kamatperiódus csak azon hitelekre érvényes, amelyeknek még 3-9 év van hátra a futamidejéből. 9 év után 4, 16 év után 5 év lesz a kamatperiódus. Az alkalmazható referencia-kamatláb a három hónapos BUBOR – ez október eleje óta 2,1 százalékon áll. A kamatfelár az eredeti kamatfelár, azzal, hogy nem lehet kevesebb, mint 2 százalék, és nem haladhatja meg lakáscélú fogyasztói jelzálog kölcsönszerződés esetén az 5,5 százalékot, szabad felhasználású hitelnél a 7 százalékot. Az új kamat alapesetben nem haladhatja meg az eredetileg számítható kamatot. A forintosítás alól mentesülni csak az ügyfél kérésére lehet, és elég komoly jövedelmi feltételek mellett. Újdonság viszont, hogy az is mentesül a forintosítás alól, akinél az átváltás esetén számítható kamat meghaladja az eredeti kamatot - ez azt jelenti, hogy a jenhitelesek számára megnyílt a döntési lehetőség. Ahogy azt előre megjósoltuk, a bankoknak már 2015. január 1-jét követően a forintosítási árfolyamon kell kiszámolniuk az aktuális törlesztőrészletet.

Itt a jó hír az autósoknak: a szakértők már jelezték, hogy a héten minden adott egy jó kis árcsökkentéshez, hát ezt most meg is kapjuk. Egészen pontosan 5 forinttal csökkenti a Mol a benzin árát, a gázolaj pedig 4 forinttal lesz olcsóbb. A benzin átlagára több éve nem volt 390 forint alatt, most viszont 380 forintért lehet tankolni literjét; a gázolajat pedig átlagosan 400 forintért adják a kutakon. A csökkentés annak köszönhető, hogy az olajár tovább esik a nemzetközi piacokon, a forint pedig erősödött a dollárral szemben az elmúlt héten.

A dollár erősödését követve egyébként a forint is erősödött az euróval szemben ma, 306 forint alatt is járt az euró jegyzése. Hiába erősödött azonban még tovább a dollár, a forint jegyzése visszafordult.

Az alkuszok szerint az érintetteknek csak 10 százaléka válthat biztosítót az év végi kampányban. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarorazági Szövetsége szerint a verseny miatt a biztosítók a szükségesnél talán kisebb mértékben növelték a díjaikat. A kampány alatt senki nem jelentkezett extrém alacsony díjakkal, a várakozásokkal szemben komolyabb áremelésre sem került sor, csak óvatos, 8-10 százalékos átlagdíj-emelkedés következett be, azaz a piaci verseny továbbra sem engedi a piacon az átárazást.

Petro Porosenko ukrán államfő eladja a Magyarországon is érdekelt édesipari cégét, amely az egyik legnagyobb a világon. Egyelőre annyit árult el: egy jelentős befektetési bankkal zajlanak az egyeztetések az eladásról - az ügylet aláírására már a közeljövőben sor kerülhet. Petro Porosenko a május végi elnökválasztások előtt azt ígérte, hogy ha a többség rá szavaz, akkor eladja édesipari cégét. Ezt akkor azzal indokolta, hogy elnökként csak a haza boldogulásával kíván foglalkozni. A Roshen a Tibi csokit is gyártó Bonbonetti Choco Kft. többségi tulajdonosa.

A napokban hatályba lépett a Magyar Nemzeti Bank azon határozata, amely visszavonta a Széchenyi István Hitelszövetkezet tevékenységi engedélyét. A kirendelt felügyeleti biztosok várhatóan rövidesen kezdeményezik az intézmény végelszámolását vagy felszámolását. Ennek megindultával az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig) kártalanítja a betéteseket. A felügyelet közleménye szerint most nincs is más teendő, mint lapozgatni a naptárat és várni a további tájékoztatást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG