1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A vártnál alacsonyabb májusi inflációs adatok keddi ismertetése után csökkentették az idei magyarországi inflációra szóló előrejelzésüket londoni felzárkózó piaci elemzők. A további jegybanki kamatpályával kapcsolatos nézetek azonban eltérnek a citybeli elemzői közösségen belül.

A KSH kedden közölt adatai szerint a tizenkét havi infláció májusban az áprilisi 5,7 százalékról 5,3 százalékra lassult. Részletek >>

Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni elemzők zöme kisebb gyorsulást várt a múlt hónapra. A legtöbb citybeli prognózis 5,8 százalékos májusi éves inflációt valószínűsített, és azok a londoni elemzők is csak 5,6 százalékig lassuló ütemmel számoltak, akik megjósolták, hogy májusban alacsonyabb lesz az éves infláció az előző havinál.

JP Morgan: még lehet idén kamatvágás

A keddi adatismertetés után a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai közölték, hogy számításaik szerint a "májusi meglepetés" - főleg a vártnál meredekebben csökkenő üzemanyagárszint - lejjebb vitte az egész második félévi magyarországi inflációs profilt. Ennek megfelelően a ház az idei egész éves átlagos inflációra szóló előrejelzését az eddigi 5,9 százalékról 5,6 százalékra csökkentette.

A JP Morgan londoni elemzői 2013-ra még tovább lassuló, 3,5 százalék körüli átlagos inflációt várnak, megjegyezve, hogy az áfa-emelések addigra kikerülnek az éves összevetésű indexből, bár az idei második félévben esedékes adóemelések ennek inflációcsökkentő hatását várhatóan valamelyest ellentételezik.

A JP Morgan elemzői szerint az infláció jelenlegi "szelíd" struktúrája növeli az esélyét az idei MNB-kamatcsökkentésnek. A JP Morgan elemzőinek keddi előrejelzése szerint szeptember-októbernél korábban nem várható az IMF/EU-megállapodás aláírása.

A Goldman a kamatemelést sem zárja ki

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek keddi értékelése szerint azonban a magyarországi infláció "váratlan" lassulása ellenére sem valószínű "egyhamar" jegybanki kamatcsökkentés, sőt a ház még azt sem tartja kizártnak, hogy az MNB kamatot emel a monetáris kondíciók feszesen tartása végett, ha a forint védelme és a tőkemenekítés kockázatának mérséklése ezt szükségessé teszi.

A GS londoni szakértői is elismerték ugyanakkor, hogy e feltételes prognózisukra jelentős kockázatok hatnak, mivel Magyarország továbbra is finanszírozni tudja magát a forintkötvény-piacról, annak ellenére, hogy folyamatosan késnek a tárgyalások az új IMF/EU-megállapodásról, és az euróövezet kilátásai is bizonytalanabbá váltak.

A Goldman Sachs elemzőinek előrejelzése szerint is csak az új IMF/EU-finanszírozási csomagról szóló megállapodás után lesz mód MNB-kamatcsökkentésre.

HSBC: nem is az infláció a lényeg

Az HSBC bankcsoport londoni elemzőinek keddi előrejelzése szerint a következő hónapokban a szezonális élelmiszerárak határozzák meg a magyarországi inflációs pályát, és ez a komponens várhatóan 5,5-5,6 százalékig gyorsítja vissza az éves inflációs ütemeket a nyári időszakban.

A ház szakértőinek várakozása szerint ugyanakkor ezt az idei utolsó negyedévben már ellensúlyozza az üzemanyagárak valószínűsíthető csökkenése, és mindezek alapján az HSBC elemzői 2012 végére "5 százalék felé" lassuló éves inflációt jósolnak.

A cég londoni elemzői szerint az idei magyarországi monetáris politikát a forinteszközökön érvényesülő kockázati felárak határozzák meg, és nem az "egyszeri tényezők által felhajtott" infláció. Az HSBC szakértői szerint mindazonáltal az inflációs pálya is fontos meghatározója lesz annak, hogy jövőre - ha csökkennek a kockázati árazások - összességében milyen mértékű monetáris gazdaságösztönzésre nyílik lehetőség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG