<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Még az elemzőket is meglepte az erős decemberi külkereskedelmi adat.

A várakozásokat jelentősen meghaladta a decemberi külkereskedelmi adat, amely elérte a 643 millió eurót, ami a 2014 decemberében mért 245,5 millió euróhoz képest jelentős növekedést tükröz. A KSH hétfőn publikált adatait itt találja >>>>

A 2015-ös év egészében megközelítette a 8,1 milliárd eurót a külkereskedelmi többlet. A várakozásokat jelentősen meghaladó egyenleg elsősorban annak köszönhető, hogy az import euróban mért növekedési üteme 1 százalékra esett vissza, míg vele szemben az export 7,3 százalékkal bővült - véli Ürmössy Gergely. 

Az Erste Bank elemzője az adatokat kommentálva közölte: egyelőre nem állnak rendelkezésre a részletek, azonban feltételezik, hogy az import növekedési üteme csupán átmenetileg esett az elmúlt hónapokban látott növekedési ütem alá. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy 2016 első hónapjaiban a januári import növekedési ütem a szokásosnál magasabb lehet, hiszen a belföldi fogyasztás és a beruházások jelentős importtartalommal bírnak. Arra számítunk, hogy idén is hasonló, 8 milliárd euró körül alakulhat a külkereskedelmi többlet.

A külkereskedelmi mérleg többlete egyben azt is jelenti, hogy a magyar folyó fizetési mérleg szufficite is rendkívül magas lehetett, akár a GDP 5 százalékát is elérhette 2015-ben. Ennek pedig az a jelentősége, hogy negatív nemzetközi tőkepiaci és befektetői hangulat esetén a forint számára védőpajzsot nyújthat a többlet, és más feltörekvő piaci devizákhoz viszonyítva jól teljesíthet - teszi hozzá Ürmössy.

Eltűnhet a külső adósság

Míg az export növekedése a várakozásunkhoz közeli mértékű, 7,3 százalék volt, az import 1 százalékos növekedése jóval elmaradt a várakozásunktól, ami döntő részben a szakadó olajáraknak, és az ezt némi késleltetéssel követő gázáraknak köszönhető - ezt már Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte.

A szakértő úgy látja, a külkereskedelem rekord mértékű többlete a nemzetgazdaság külső finanszírozási képességének masszív többletét is támogatja, így a nettó külső adósság a következő években eltűnhet, de nem kizárt, hogy az évtized végére az ország nettó külső hitelezővé válik.

hirdetés

Ennek hatására a külső sérülékenység szignifikánsan csökkenni fog, ami a pénzügyi stabilitás megszilárdulásához, végső soron pedig a hitelminősítések további javulásához vezethet.

Komoly kockázatok

Noha az idei évben a kivitelre kockázatot jelenthet a kínai és más feltörekvő gazdaságok lassulása, ezt azonban ellensúlyozhatja a számunkra lényegesebb európai gazdaságok némi élénkülése.

A Volkswagen károsanyag-kibocsátási botránya szintén kockázatot jelenthet, de az európai autóeladások növekedése folytatódhat, így ebből más autógyárak profitálhatnak, amelyeknek a hazai beszállítók szintén beszállítói.

Idén az olajárak további zuhanása miatt a külkereskedelmi többlet 8,7 milliárd euró közelébe emelkedhet, azonban amennyiben az olajárak tartósan a jelenlegi szinten maradnak, a többlet jóval meghaladhatja a 9 milliárd eurót is.

Költekezünk

A beruházások EU-s források visszaesése miatti csökkenését ellensúlyozhatja az élénkülő fogyasztás, így a belső kereslet növekedése stabil maradhat. A kivitelt támogathatja a kissé élénkebb európai növekedés és egyes ágazatokban a kapacitások további felfutása, azonban a tavalyi növekedéshez képest az ipari termelés kilátásaival összhangban lassulásra lehet számítani - jegyezte meg Suppan Gergely.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb kamatemelés, immár 3 százalék felett az irányadó kamat
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:18
Az infláció elleni küzdelem jegyében ismét kamatot emelt a jegybank.
Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Makro / Külgazdaság A nap képe: baráti országba indult Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:01
Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt Ferihegyről posztolt egyet Facebookon.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György berúgta a forintot
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:41
A hazai fizetőeszköz erősödött arra, hogy a jegybankelnök Országgyűlésben elmondott beszédében megerősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig folytatja a monetáris kondíciók szigorítását – köztük is a kamatemelést –, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalékos célja közelébe.
Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló