5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre több fiatalkorú jelentkezik a német hadsereg kötelékébe. Ez persze nem véletlen: hihetetlen összegeket áldoznak a toborzásra, mióta Donald Trump a NATO-ból való kilépéssel fenyegetőzött. A médiakampány eddig sikeresnek bizonyult, azonban egyre többen kritizálják a kormányt, amiért fiatalkorúakat próbál a katonai életre csábítani - ez pedig más európai országban is hasonló trendet indíthat.

A német haderő jelentősen megnövelte a 18 év alattiakat célzó kampányokat, a statisztikák szerint egyre több fiatalkorú választja a hadsereget állásként. Tavaly a német kormány közre adta terveit, miszerint szeretnék megnövelni a hadsereg állományát, a mostani 179 ezer helyett 2024-ig 198 ezer fölé emelnék a katonai állományt – írja a Reuters.

Berlin jelentős nyomás alatt van, mióta Donald Trump amerikai elnök júliusban egy NATO csúcstalálkozón közölte, hogy az Egyesült Államok kész megvonni jelenlegi támogatását, amennyiben az európai tagállamok nem bővítik a védelemre szánt költségvetést. A NATO azt várja a tagországoktól, hogy a GDP két százalékát fordítsák védelmi kiadásokra, Trump többször megfogalmazta már ezt az elvárást a többi országgal szemben, mondván: Amerika nem akarja a jövőben is egyedül finanszírozni a többi tagország védelmét. Az adatok szerint a 2 százalékos szintet 2017-ben az USA-n kívül csak Görögország, az Egyesült Királyság, Észtország és hajszál híján Lengyelország érte el. Térségünk országai közül Románia, Lettország és Litvánia is közelíti a 2 százalékot.

Rengeteg az új fiatalkorú

Az új tagok toborzása érdekében a német haderő (Bundeswehr) széleskörű online kampányt indított, ez számos baloldali politikus és gyermekvédelmi szervezet kritizálja, mivel a katonai karrier még ma is érzékeny témának számít. A kampány azonban hatásosnak mutatkozik: tavaly több mint 2000 fiatalkorú csatlakozott a német haderőhöz, ami több mint 11 százalékos bővülés éves alapon és az új állomány mintegy 9 százalékát jelenti.

Trump ismét félelmetes összeget költ a hadseregre

Donald Trump aláírta hétfőn a 716 milliárd dolláros védelmi költségvetésről szóló törvényt, amelyet augusztus elején mind a képviselőházban, mind a szenátusban magabiztos többséggel fogadtak el. Tovább a cikkhez >>>

A YouTube-ra számos videót töltöttek fel, ami a fiatal katonák életét mutatja be az érdeklődőknek, ez eddig összesen mintegy 64 milliós nézettséget hozott a haderő YouTube-csatornájának. A hadsereg nemrégiben kezdett bele többrészes videó sorozatába, amely nyolc katona életét követi egy nyugati-afrikai ENSZ békefenntartó misszió során. A Mali videó sorozat hat hetes sugárzása alatt a hadsereg álláshirdető weboldalán mintegy 60 százalékkal nőtt a forgalom. A legújabb videó sorozat fiatal ejtőernyősök életét mutatja be a YouTube-on, de a Bundeswehr műs közösségi oldalakon is egészen aktív.

Egy több mint 20 ezer diákot felölelő felmérés szerint a hadsereg ma Németország harmadik legvonzóbb munkaadója az Adidas és a német rendőrség után. A Bundeswehr tavaly mintegy 35 millió eurót költött toborzásra, ez majdnem duplája a 2011-es költségvetésnek. A hadsereg ma már nem kötelező, hanem önkéntes jelentkezők alkotják az állományt – így fontos, hogy a fiatalok is megnyerjük magunknak – mondta a védelmi erők szóvivője.

Máshol is átvehetik a gyakorlatot?

A Bundeswehr szerint a YouTube-os videók reális és hiteles képet próbálnak festeni a haderő mindennapjairól, de sok politikus és gyerekvédelmi szervezet szerint ezek a marketing anyagok félrevezetőek és sokkal kedvezőbb képet mutatnak a valóságnál. Tavaly több mint 30 ezer ember írta alá azt a levelet, amelyben megkérik Ursula von der Leyen német védelmi minisztert, hogy hagyjanak fel a fiatalkorúak toborzásával.

A miniszter szerint azonban a hadseregnek is meg kell adni a lehetőséget, hogy más munkáltatókhoz hasonlóan ők is kapcsolatba léphessenek 18 éves koruk előtt. Hozzátette: a fiatalkorúak természetesen biztonságos környezetben gyakorolhatnak és egyedül nem kezelhetnek lőfegyverek 18 éves koruk előtt. A szabályozás miatt a fiatal állományosok a felnőttekhez hasonló kiképzésben vesznek részt, de nem vehetnek részt készenléti szolgálatban és kizárólag oktatási céllal használhatnak fegyvereket.

A kritikusok szerint mindez rossz jelzést küld a világ felé, mivel gyengíti a nemzetközileg elfogadott 18 éves korhatárt – ez pedig más országokban is ösztönzően hathat, hogy fiatalkorúakat alkalmazzanak katonaként. Ilka Hoffmann, a mintegy 280 ezer pedagógust és szociális munkást összefogó GEW egyik igazgatósági tagja kifejtette: a katonai munka természetéből fakadóan óvatosan kell kezelni a fiatalkorúak alkalmazását, mivel ez nem egy rendes állás: nincs ugyanis más munka, ami ölni tanítja, vagy a halál veszélyeinek teszi ki az embert.

Mi baja tulajdonképpen Trumpnak a németekkel?

Trump többször is csúnyán nekiment Németországnak, hol a külkereskedelem, hol a NATO-költségvetés, hol az orosz gáz miatt. Amit azonban követel, egyáltalán nem reális, például senki sem akarja, hogy Németország hadserege túl erős legyen. Riválisnak tekinti a németeket, nem szövetségesnek? Érzelmileg elfogult? További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG