5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Trump többször is csúnyán nekiment Németországnak, hol a külkereskedelem, hol a NATO-költségvetés, hol az orosz gáz miatt. Amit azonban követel, egyáltalán nem reális, például senki sem akarja, hogy Németország hadserege túl erős legyen. Riválisnak tekinti a németeket, nem szövetségesnek? Érzelmileg elfogult?
Donald Trump a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

Miközben a Trump-párti Fox News-nál az elnök államférfiúi képességeit dicsérik, az ellenzéki sajtó katasztrofális elnökként írja le Donald Trumpot. A német, baloldalinak számító Der Spiegel összefoglalója szerint a külföldi államfők már úgy kezelik, mint a “gyereket a pszichiáternél”.

A Trump által leszólt, megbélyegzett németek persze különösen ki vannak akadva. A legutóbbi, a NATO-kiadásokkal, Németországgal kapcsolatos vitában mindjárt három példát hoz fel a német lap, amelyekből kiderül, hogy Trump mennyire el van tévedve.

Az első az a kérdés, hogy Németországnak Trump szerint a GDP négy százalékát is védelemre kéne fordítania. (A NATO-előírás két százalék, de Trump azt mondja, a legjobbaknak négy százalékot kellene költeni.) A Spiegel szerint mivel Németország GDP-je messze a legmagasabb az EU-ban, ezzel 130-140 milliárd euróra nőne a védelmi költségvetése.

Óriási német hadsereg?

Ekkor a német hadsereg “katonai kolosszussá” válna, és azt az orosz hadsereget önmagában is bőven felülmúlná, amelyre jelenleg évi kevesebb, mint 60 milliárd eurót fordítanak. (Erősen kérdéses, az eltérő árszínvonalak miatt ezek a számok összehasonlíthatók-e így – a szerk.)

Még meglepőbb, hogy ezzel utolérné Kínát is, amely 2018-ban 142 milliárd dollárt fordít védelemre. (Bár a kommunista statisztikák szavahihetőségében sokan kételkednek – a szerk.)

Trump védi Európát?

Az európai történelem ismeretében azonban egy túl nagyra növelt német hadsereg biztos, hogy súlyosan rossz érzéseket keltene a szomszéd országokban. Oroszország is biztosan erős fegyverkezésbe kezdene, ezzel pedig egy súlyos fegyveres konfliktus esélye nőne Európában.

Ami a második tévedését illeti, Trump gyakran henceg azzal, hogy országa, amely a GDP-je 3,5 százalékát fordítja védelemre (680 milliárd dollárt), és így szinte egyedül oltalmazza Nyugat-Európát. Ez azonban egyrészt az USA szabad döntése, másrészt ennek az összegnek csak kis részét fordítják az európai színtérre.

Csak az ipari megrendelés kell?

Az USA hatalmas erőket állomásoztat az Indiai-óceán, a Csendes-óceán térségében, a világűrben is aktív, és olyan rakéta-rendszerek is vannak a költségvetésben, amelyek kizárólag az USA-t védik. Megjegyzik, hogy amerikaiak milliói élnek a hadseregből és az azt kiszolgáló iparágakból, ami nagyban hozzájárul az ottani stabil gazdasági helyzethez.

Emmanuel Macron francia elnök Trump szemére is vetette, hogy csak az amerikai hadiipari konszernek zsebét akarja tömni azzal, hogy európai szövetségeseitől katonai felszerelések megrendelését csikarja ki.

Hazai árut, tankot és repülőt

Ennek érdekében Trump azzal is dicsekszik, hogy a legjobb fegyverrendszereket országában állítják elő. Ebben rejlik a harmadik nagy tévedése, a német cikk szerint ugyanis a német, francia hadiipar már évtizedek óta maga állítja elő a szükséges repülőket, hajókat, helikoptereket, páncélosokat. Így kontinensünkön egy fegyverkezési hullám inkább az európai hadiipart erősítené.

Tulajdonképpen mi a baja Trumpnak Németországgal? – teszi fel a kérdést az N-Tv.de. Trump ellenségeinek sora hosszú, a sajtó, a baloldal, a demokraták, most Németország is feliratkozni látszik a sorba. Mindenbe beleköt, a német külkereskedelmi többlet túl magas, a NATO-kiadások túl alacsonyak, az Oroszországtól való függés túl erős. Ezért saját országában is sok kritika éri.

Kisebb, mint Texas, de mint a bors

A német híroldal szerint Trump Németországot valószínűleg inkább vetélytársnak látja, mintsem szövetségesnek. Németország Amerikában is a gazdasági teljesítőképesség csúcsának, az európai gazdaság motorjának számít. A német munkavégzés nagyon hatékony, a termékek magas minőségűek.

Az ország feleakkora, mint Texas, mégis az USA GDP-jének ötödét állítja elő. Az USA csillaga inkább leáldozóban van, Németországé inkább felívelőben – ez az általános benyomás.

Érzelmi politizálás folyik?

Sok közgazdász nem tartja feltétlenül problémának a külkereskedelmi hiányt, Trump igen, a német autók az amerikai utakon már 1990-ben zavarták. Már olyan irracionális indokokra is gyanakszanak, mint hogy nem kedveli Merkelt. Trump migrációs politikája pont szembe megy Merkelével. A bevándorló-bűnözés által súlyosan sújtott területnek írja le Németországot, holott a statisztikák ezt nem támasztják alá.

(Ráadásul Trump sok más amerikaihoz hasonlóan német származású, őse bajor volt, aki Amerikába ment, majd vagyonosan hazatért. Ám ott megvádolták a katonai szolgálat alóli kibújással és kiutasították az országból – a szerk.)

(Korábbi cikkeink Trump európai ámokfutásáról itt és itt.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG