Hirdetés
Hirdetés

Tényleg megfagynának a németek orosz gáz nélkül? Megvan a válasz

Wéber Balázs, 2018. július 12., 12:33

Donald Trump szerint Németország ki van szolgáltatva Oroszországnak, mivel energiaszükséglete nagy részét orosz gázból fogja fedezni. A számok ugyanakkor azt mutatják, hogy Németországban nem a gáz a legfontosabb energiaforrás. Bár szerepe növekedni fog, valószínűleg korántsem annyira, mint azt az amerikai elnök vizionálja.

Forrás: Gazprom
Forrás: Gazprom

Ismét nekiment a német kormánynak Donald Trump. Az amerikai elnök csütörtök reggeli Twitter-üzenetében azt írta: „Németország elkezdett fizetni Oroszországnak, annak az országnak, amellyel szemben védelmet akar. Több milliárd dollárt fizet neki azért, hogy egy onnan érkező új gázvezetékkel fedezze energiaszükségletét. Ez elfogadhatatlan!”

Oroszország túsza?

A republikánus politikus egy nappal korábban, a brüsszeli NATO-csúcs előtt még keményebben fogalmazott. Szerinte Németország „Oroszország túsza”, „teljesen Oroszország befolyása alatt áll, mivel onnan, az új gázvezetéken át kapja majd energiájának 60-70 százalékát.” Mint mondta: "rendkívül helytelen", hogy miközben az Egyesült Államok óriási összegeket költ Európa védelmére (a NATO-n keresztül), Németország "hatalmas olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal".

Trump a már épülő Északi Áramlat 2 gázvezetékre utalt, amely az Északi Áramlatot fogja kiegészíteni. A vezetékek Ukrajnát és Lengyelországot kikerülve, a Balti-tenger alatt szállítanak (illetve szállítanak majd) gázt Oroszországból Németországba.              

De mennyire helytállóak az amerikai elnök állításai, azaz valóban kiszolgáltatja-e magát Németország Oroszországnak?

Jön orosz gáz, de nem annyi

A BBC szerint Trumpnak abban igaza van, hogy Németország gázimportja nagyrészt Oroszországtól függ. Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy az import 50-75 százalékát adja Moszkva, a Marex Spectron brit brókercég pedig 60 százalékra teszi ezt az arányt. A fennmaradó importszükségletet Hollandiából és Norvégiából elégíti ki Berlin.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a német energiaszükséglet hatvan százalékát Oroszország fedezi. A német energiamixben ugyanis a szén (40 százalék) és a megújulók (30 százalék) is fontosabbak a gáznál (mintegy 20 százalék). Tehát ez alapján a gáz jelenleg csak a harmadik számú energiaforrás, és csupán az atomenergiát (10 százalék) előzi meg.    

Igaz, ezek az arányok a jövőben megváltoznak: a németek a szén használatát visszaszorítják, az atomerőműveket fokozatosan bezárják, a megújulók és a gáz szerepét pedig tovább fogják növelni. Ez egyben azt is jelenti, hogy több gázt importálnak majd Oroszországból az Északi Áramlat 2 vezetéken keresztül.

A BBC szerint azonban még így is messze lesznek attól, hogy az energiaszükséglet 60-70 százalékát Oroszországból fedezzék. Donald Trump erre vonatkozó állítása tehát minden jel szerint hamis.

Duplázzák a kapacitást

A német kormány amúgy azt is több alkalommal hangsúlyozta, hogy a 9,5 milliárd euróba kerülő Északi Áramlat 2-t nem a német adófizetők finanszírozzák.

A költségeket nagyrészt az orosz Gazprom állja, emellett öt nyugat-európai cég – a német BASF egyik leányvállalata (Wintershall), a szintén német Uniper, az osztrák OMV, a brit-holland Shell, valamint a francia Engie is beszállt az üzletbe. Az új vezeték megduplázza majd az eddigi gázszállítási kapacitást Oroszország és Németország között.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó előbb lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?