3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem követjük, az "aki nincs velünk, az ellenünk" elvet, megértjük, hogy Magyarország az EU-tagja, s bár nem ért egyet a szankciókkal alkalmazkodik - nyilatkozta a Nemzetnek Vlagyimir Szergejev orosz nagykövet

Vlagyimir Szergejev orosz nagykövet Vlagyimir Putyin keddi látogatása előtt arról beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban, hogy az orosz elnök útja önmagában is jelzi, hogy a két ország között kiegyensúlyozottak a kapcsolatok, nincsenek nyitott kérdések. Természetesen Budapesten is megvitatják az ukrán helyzetet, de aligha születhet itt a megoldás – a nagykövet szerint békét csak Kijev és Kelet-Ukrajna párbeszéde hozhat.

Szergejev szerint Oroszország tudomásul veszi azt a tényt, hogy Magyarország nem helyesli a szankciókat, ám egy szövetségi rendszer tagjaként tartja magát az Európai Unió közös álláspontjához. A szankciók természetesen nekik sem tetszenek, ezzel a politikával nem értenek egyet, emiatt azonban nem fordítanak hátat az unió országainak. Ők nem követjük az "aki nincs velünk, az ellenünk" elvet. Oroszország nem a választóvonalakat akarja erősíteni, hanem a közös érdekek alapján építi a kapcsolatait partnereivel. „Mi otthon vagyunk, Európa területének 40 százaléka ugyanis Oroszország, s innen akkor sem tudnánk elmenni, ha akarnánk” - mondja a nagykövet.

Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, az elmúlt években különösen az energetikai szférában bontakozott ki stratégiai szintű együttműködés a két ország között. A hosszú távú gázszerződés meghosszabbítása kapcsán a nagykövet arról beszél, nincs kétsége afelől, hogy a gázszerződés meghosszabbításának kérdésében meg fognak egyezni, a részletek kidolgozása azonban természetesen a Gazpromnak és magyar partnerének a kompetenciája.

Oroszország a Déli Áramlat építésének elvetése után az úgynevezett Török Áramlatban gondolkodik. Ahogy azt a Gazprom elnöke, Alekszej Miller bejelentette, a projekt előkészítése folyik, s a Fekete-tenger medrében haladó, Törökország európai részén, a görög határ közelében a szárazföldet elérő vezetéken 2019-re a teljes gázmennyiség eljut Európába – ígéri a Nemzetnek nyilatkozó nagykövet. Hogy miként jut el a gáz az Európai Unió országaiba, az az illető államok gondja – mondja Szergejev.

A paksi erőmű bővítése továbbra is a kétoldalú együttműködés kiemelt projektje. A munka az eredeti ütemezés szerint folyik, és a beruházás finanszírozását sem fenyegeti semmi - a szankciók ugyanis erre nem terjednek ki. Oroszország képes lesz a finanszírozásra, az orosz gazdaság összességében elég stabil, s az elmúlt években felhalmozott jelentős tartalékoknak köszönhetően képes túllendülni a szankciók és az olaj árának esése jelentette nehézségeken – mondja a nagykövet.

A magyar cégek továbbra is sikeresek az orosz piacon. Természetesen a szankciók fékezik az együttműködést, ám a lehetőségek továbbra is fennállnak. Nem véletlen, hogy az elnök vezette delegáció tagjaként Budapestre érkezik többek között az energetikai és a mezőgazdasági miniszter, illetve a Gazprom első embere is – mondja a Magyar Nemzetnek Vlagyimir Szergejev..

Arról, hogy a magyar állam megvásárolja a Sberbank itteni hálózatát a nagykövet is csak sajtóból hallott, sajtóértesüléseket pedig nem kommentál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG