Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Elviszi a pénzt a jövő évi infláció.

Minden nyugdíjas tudja már, hogy januárban 3 százalékkal emelkedik az ellátásuk. Azt is, hogy valamikor február, március táján érkezik a 13. havi nyugdíjuk első, egy hétre elegendő részlete - írja laptársunk, az mfor.hu.

Ez azt jelenti, hogy a mostani, átlagosan 142 ezer forintos nyugdíj - figyelembe véve az idei kompenzáció beépülését is (amire a tervezettnél magasabb infláció miatt volt szükség), 148 ezer forintra emelkedik januárban. A 13. havi nyugdíj pedig további 3000 forintot fog jelenteni havi átlagban, összességében tehát tavasztól 151 ezer forintot utal majd a kincstár, vagy hoz ki a postás az átlag szintjén.

Azt viszont még nem tudni, hogy ez mire lesz elég. Ha azt nézzük, hogy mekkora lehet jövőre az infláció, akkor már lehetnek rossz megérzéseik a nyugdíjasoknak. A kormány 3 százalékot mond (ez alapján állapították meg az év eleji nyugdíjemelés mértékét is, a törvénynek megfelelően), de például a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,4-3,5 százalékot vár, ami pedig a friss inflációs jelentésükből derül ki.

Ha viszont megnézzük, hogy mekkora lehet az áremelkedés üteme a termékek és szolgáltatások csoportjai szerint, még borúsabb lehet a kép.

A nyugdíjasok fogyasztásában más társadalmi csoportokhoz képest meghatározóbb élelmiszereknél a jegybank jövőre 4,6-4,8 százalékos inflációval számol.

A jó hír az, hogy ez alacsonyabb, mint a mostani évre becsült 8 százalék. Ugyanakkor több mint 1,5 százalékponttal haladja meg a nyugdíjemelés mértékét. Ezen belül a nem feldolgozott élelmiszerek körében 4,7 százalékot jelez előre az MNB, a feldolgozottaknál 4,5-4,8 százalékot. Idénre 11,8, illetve 6,1 százalékot mond a jegybank, vagyis tagadhatatlanul csökken az árnyomás e termékek felől, de ettől még felette maradnak a nyugdíjemelés mértékének.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az átlagok, az ennek megfelelő árakkal a legritkább esetben találkoznak a vásárlók. Lesz, aki ennél magasabb áremelkedéssel szembesül majd a piacokon.

Az élelmiszerek az utóbbi időben váltak az inflációt húzó tényezővé, lapunk rendre beszámol arról, hogy a létfenntatáshoz nélkülözhetetlen termékek ára messze az átlagos infláció felett emelkedik egy ideje. A jegybankban is érzékelik ezt a kockázatot, az inflációs jelentésben például az alternatív inflációs pályák vizsgálata során az élelmiszerárak tartós emelkedését is figyelembe kellett venniük. Itt a fő kockázatot a kedvezőtlen időjárás tartósságában látják.

Az is szerepel a jelentésben, hogy még jövőre is meghaladja a historikus átlagot az élelmiszerek inflációja.

Az idei folyamatok hátterében az MNB több tényezőt lát:

  • a kedvezőtlen időjárást (tavasszal több fagyos éjszaka, nyáron a kelleténél több csapadék) következtében károk keletkeztek a friss gyümölcsökben, zöldségekben
  • az afrikai sertéspestis következtében mérséklődött a sertésállomány, ami a hazai ára emelkedését okozta az év első felében
  • végül a koronavírus-járvány miatti lezárások megnehezítették a termények betakarítását, mivel kevesebb vendégmunkás állt rendelkezésre.

Azonban nem csak az élelmiszereknél szerezhetnek majd kellemetlen tapasztalatokat az idősebbek, több más termék esetében is 3 százalék feletti áremelkedést prognosztizál a jegybank. Az alkoholoknál, dohánynál egészen kiugró, 11,2-11,3 százalékos inflációra kell felkszülni, nyilván nem függetlenül a jövedéki adó emelésétől. Az üzemanyagok ára is meg fog ugrani: itt 4,6 százalékos inflációt jelez az MNB, miközben a mostani évre 5,6 százalékos átlagos csökkenést mutat az éves index. Idén a koronavírus miatt ugyanis megcsappant a világpiaci olajkereslet, mind a termelésben, mint a közúti közlekedésben visszaesett az igény az olajtermékek, az üzemanyagok iránt. Jövőre e téren tehát visszarendeződésre kell készülni.

Három olyan termék-, illetve szolgáltatáscsoport van, ahol a 3 százaléktól elmaradó index szerepel a jelentésben: az ipari termékeknél, a szabályozott áraknál és a piaci energiánál. Az idősek kosarában kétségtelenül fontos tétel az energia, amit hatósági körben szabályoznak. Az ipari termékek, nagy értékű technikai eszközök azonban már nem azok, ezek iránt jobban érdeklődnek a fiatalabb generációk.

Természetesen a magas élelmiszerárak nem csak az idősebbek sújtják, a kis jövedelemből élők is kárvallottjai ennek a folyamatnak. Sőt, tulajdonképpen minden társadalmi réteg, ha azt nézzük, hogy Európában a top 3 országba tartozunk az áremelkedés ütemét nézve. Az Eurostat adatai szerint (amely a harmonizált inflációs index szerint veti össze az államokat) Magyarországon az élelmiszerárak idén novemberben 6,4 százalékkal emelkedtek, ennél magasabb ütem csak Izlandon (7 százalék) és Törökországban (21,7 százalék) volt.

Összességében tehát úgy fest, hogy az ideihez képest jövőre várható többlet-nyugdíj arra lesz elegendő, hogy kompenzálja a bolti árak emelkedését, amelyek bőven felette lesznek az év eleji emelés mértékének. A reálértelemben vett pozitív pozícióhoz minden bizonnyal szükség lesz újabb kompenzációra jövő novemberben. Ábránk azt mutatja, hogy idén hogyan vált el egymástól a fogyasztói árindex és a nyugdíjas infláció.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Makro / Külgazdaság Jutnak százmilliók a Gazdaságvédelmi Alapból a Római Magyar Akadémiára is
Csabai Károly | 2021. május 13. 08:22
Diplomáciai érdekekkel magyarázza a kormány a Magyar Közlönyben megjelent rendeletében, hogy 2021-2023 között közel 1 milliárd forintot biztosít az olasz fővárosban található épület felújítására.
Makro / Külgazdaság „Ez a válság is el fog múlni” – helyszíni interjú az indiai Covid-krízisről
Wéber Balázs | 2021. május 13. 05:37
Bár Indiát tavasszal valóban telibe kapta a Covid-válság, a negatív hatások egyes államokra, régiókra, városokra korlátozódnak, mondta el a Privátbankár.hu-nak Rajesh Ranganathan. A Dél-Indiában élő pénzügyi tanácsadó szerint az emberek a jövőben többet tesznek majd félre, és kevesebbet mozdulnak majd ki, ugyanakkor néhány éven belül nagyrészt visszatérhetnek a normális élethez. A lapunknak adott interjúban beszélt arról is, hogy miért most ugrott meg a fertőzésszám, kiket sújt leginkább a krízis, vannak-e halottégetések a krematóriumokon kívül, betartják-e a helyiek a karantént, bíznak-e a vakcinákban, és összességében hogyan tekintenek a mostani időszakra.
Makro / Külgazdaság Csányi Sándor szerint azokra a cégekre kellene koncentrálni, amelyeknek nehézséget okoz az újraindítás
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 19:37
Többek között a gazdasági újraindítás lehetőségeiről, az OTP eredményeiről, valamint a magyar euró is beszélt Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorának.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: egyre jobban mélyül a szegénység Magyarországon
Székely Sarolta | 2021. május 12. 19:23
Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.