Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Elviszi a pénzt a jövő évi infláció.

Minden nyugdíjas tudja már, hogy januárban 3 százalékkal emelkedik az ellátásuk. Azt is, hogy valamikor február, március táján érkezik a 13. havi nyugdíjuk első, egy hétre elegendő részlete - írja laptársunk, az mfor.hu.

Ez azt jelenti, hogy a mostani, átlagosan 142 ezer forintos nyugdíj - figyelembe véve az idei kompenzáció beépülését is (amire a tervezettnél magasabb infláció miatt volt szükség), 148 ezer forintra emelkedik januárban. A 13. havi nyugdíj pedig további 3000 forintot fog jelenteni havi átlagban, összességében tehát tavasztól 151 ezer forintot utal majd a kincstár, vagy hoz ki a postás az átlag szintjén.

Azt viszont még nem tudni, hogy ez mire lesz elég. Ha azt nézzük, hogy mekkora lehet jövőre az infláció, akkor már lehetnek rossz megérzéseik a nyugdíjasoknak. A kormány 3 százalékot mond (ez alapján állapították meg az év eleji nyugdíjemelés mértékét is, a törvénynek megfelelően), de például a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,4-3,5 százalékot vár, ami pedig a friss inflációs jelentésükből derül ki.

Ha viszont megnézzük, hogy mekkora lehet az áremelkedés üteme a termékek és szolgáltatások csoportjai szerint, még borúsabb lehet a kép.

A nyugdíjasok fogyasztásában más társadalmi csoportokhoz képest meghatározóbb élelmiszereknél a jegybank jövőre 4,6-4,8 százalékos inflációval számol.

A jó hír az, hogy ez alacsonyabb, mint a mostani évre becsült 8 százalék. Ugyanakkor több mint 1,5 százalékponttal haladja meg a nyugdíjemelés mértékét. Ezen belül a nem feldolgozott élelmiszerek körében 4,7 százalékot jelez előre az MNB, a feldolgozottaknál 4,5-4,8 százalékot. Idénre 11,8, illetve 6,1 százalékot mond a jegybank, vagyis tagadhatatlanul csökken az árnyomás e termékek felől, de ettől még felette maradnak a nyugdíjemelés mértékének.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az átlagok, az ennek megfelelő árakkal a legritkább esetben találkoznak a vásárlók. Lesz, aki ennél magasabb áremelkedéssel szembesül majd a piacokon.

Az élelmiszerek az utóbbi időben váltak az inflációt húzó tényezővé, lapunk rendre beszámol arról, hogy a létfenntatáshoz nélkülözhetetlen termékek ára messze az átlagos infláció felett emelkedik egy ideje. A jegybankban is érzékelik ezt a kockázatot, az inflációs jelentésben például az alternatív inflációs pályák vizsgálata során az élelmiszerárak tartós emelkedését is figyelembe kellett venniük. Itt a fő kockázatot a kedvezőtlen időjárás tartósságában látják.

Az is szerepel a jelentésben, hogy még jövőre is meghaladja a historikus átlagot az élelmiszerek inflációja.

Az idei folyamatok hátterében az MNB több tényezőt lát:

  • a kedvezőtlen időjárást (tavasszal több fagyos éjszaka, nyáron a kelleténél több csapadék) következtében károk keletkeztek a friss gyümölcsökben, zöldségekben
  • az afrikai sertéspestis következtében mérséklődött a sertésállomány, ami a hazai ára emelkedését okozta az év első felében
  • végül a koronavírus-járvány miatti lezárások megnehezítették a termények betakarítását, mivel kevesebb vendégmunkás állt rendelkezésre.

Azonban nem csak az élelmiszereknél szerezhetnek majd kellemetlen tapasztalatokat az idősebbek, több más termék esetében is 3 százalék feletti áremelkedést prognosztizál a jegybank. Az alkoholoknál, dohánynál egészen kiugró, 11,2-11,3 százalékos inflációra kell felkszülni, nyilván nem függetlenül a jövedéki adó emelésétől. Az üzemanyagok ára is meg fog ugrani: itt 4,6 százalékos inflációt jelez az MNB, miközben a mostani évre 5,6 százalékos átlagos csökkenést mutat az éves index. Idén a koronavírus miatt ugyanis megcsappant a világpiaci olajkereslet, mind a termelésben, mint a közúti közlekedésben visszaesett az igény az olajtermékek, az üzemanyagok iránt. Jövőre e téren tehát visszarendeződésre kell készülni.

Három olyan termék-, illetve szolgáltatáscsoport van, ahol a 3 százaléktól elmaradó index szerepel a jelentésben: az ipari termékeknél, a szabályozott áraknál és a piaci energiánál. Az idősek kosarában kétségtelenül fontos tétel az energia, amit hatósági körben szabályoznak. Az ipari termékek, nagy értékű technikai eszközök azonban már nem azok, ezek iránt jobban érdeklődnek a fiatalabb generációk.

Természetesen a magas élelmiszerárak nem csak az idősebbek sújtják, a kis jövedelemből élők is kárvallottjai ennek a folyamatnak. Sőt, tulajdonképpen minden társadalmi réteg, ha azt nézzük, hogy Európában a top 3 országba tartozunk az áremelkedés ütemét nézve. Az Eurostat adatai szerint (amely a harmonizált inflációs index szerint veti össze az államokat) Magyarországon az élelmiszerárak idén novemberben 6,4 százalékkal emelkedtek, ennél magasabb ütem csak Izlandon (7 százalék) és Törökországban (21,7 százalék) volt.

Összességében tehát úgy fest, hogy az ideihez képest jövőre várható többlet-nyugdíj arra lesz elegendő, hogy kompenzálja a bolti árak emelkedését, amelyek bőven felette lesznek az év eleji emelés mértékének. A reálértelemben vett pozitív pozícióhoz minden bizonnyal szükség lesz újabb kompenzációra jövő novemberben. Ábránk azt mutatja, hogy idén hogyan vált el egymástól a fogyasztói árindex és a nyugdíjas infláció.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egészségügyi munkaszerződések: volt, akinek 5 perce volt megnézni és dönteni
Kormos Olga | 2021. március 2. 17:43
Véget ért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétvégi jogsegély-kampánya, amelyet az egészségügyi dolgozók számára tartott annak érdekében, hogy tisztábban lássanak az új munkaszerződésük aláírása előtt. Arra kértük a TASZ-t, hogy osszák meg lapunkkal a tapasztalataikat.
Makro / Külgazdaság Mérlegen az egészségügy: a dolgozók 5 százaléka nem írt alá
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 16:46
Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint - közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján az országos kórház-főigazgató, aki óriási eredménynek nevezte ezt.
Makro / Külgazdaság Forrongások Európa határán – radikalizálódik a fiatalság
Káncz Csaba | 2021. március 2. 15:27
Európa déli szomszédságában a túlnépesedés, a korrupt kormányzatok, a hadsereg túlzott befolyása és a munkahelyek hiánya a fiatalokat egyre inkább radikalizálja.  Két forrongó országot veszünk górcső alá.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezekben az egészségügyi intézményekben lehet fennakadásokkal számolni
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 10:38
Bár nem hivatalosan, de március 1-jéig kitolta az Országos Kórházfőigazgatóság az egészségügyi dolgozók jogállásával kapcsolatos új munkaszerződések aláírását, ennek ellenére már tegnap érkeztek hírek arról, mely intézményekben 'kapcsolták le' a villanyt. Ma pedig újabb egészségügyi intézményekről jönnek információk, hol látják el márciustól kevesebben a betegeket.
Makro / Külgazdaság KSH: a GDP 1,4 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben
MTI | 2021. március 2. 09:25
A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 6071 beteget ápolnak kórházban
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 09:05
Folyamatosan zajlik az oltás, már 721 677 fő a beoltottak száma, közülük 252 847 fő már a második oltását is megkapta. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján ismertetik a következő egy hét oltási programját.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: A cseheknél a bérek száz százalékára emelik a táppénzt
MTI | 2021. március 2. 08:21
A bérek szász százalékára emelik a táppénz összegét márciusban és áprilisban Csehországban - döntött hétfőn este a cseh kormány.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklósnak van még ötlete, hogy mit lehetne még szigorítani
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 07:37
A miniszter szerint az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartását is szigoríthatják.
Makro / Külgazdaság Íme a Szijjártó-lista: Kínából és Oroszországból is korlátozás nélkül lehet hazajönni!
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 07:05
Ezekből az országokból is korlátozás nélkül lehet visszajönni egy üzleti út után.
Makro / Külgazdaság Még, hogy 5 másodperc? Az átutalások közel kétharmada 1 másodpercen belül célba ért
Csabai Károly | 2021. március 2. 06:07
Ma napra pontosan egy éve, hogy a legfeljebb 10 millió forint értékben indított átutalásainknak azonnal el kell jutniuk A-ból B pontba, ami a gyakorlatban maximum 5 másodpercet jelent. Megnéztük, mennyire teljesültek e jogszabályban rögzített elvárások és hogy mit hozhat a jövő. Nem is gondolnánk, milyen hatalmas pénzmennyiség fordult meg egy év alatt az új rendszerben.
Friss
hírlevél