2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Kedvezőnek tartják a nemzetgazdasági beruházások második negyedéves adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint ugyanakkor a növekedési ütem lassulása várható.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint a beruházások volumene 21,2 százalékkal nőtt az idén a második negyedévben a múlt év azonos időszakához képest, az első negyedévi 22,6 százalékos ütem után.

Visszaüthet a devizahiteles mentés

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy a magánszféra egyre nagyobb szerepet vállal, így nem csak az állami beruházások "húzzák" a beruházásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy összességében a növekedés lassulására számít.

Az elemző szerint látható, hogy a járműiparhoz kapcsolódó területeken szintén nőttek a beruházások, tehát a korábbi nagy autóipari fejlesztéseknek a "másodkörös" hatása is érezhető, ami szintén kedvező. Balatoni András hozzátette ugyanakkor, hogy összességében a növekedés lassulására számít.

Rámutatott, tavaly a harmadik negyedévben felfutott a növekedési hitelprogram, sok beruházást valósítottak meg, ami miatt a bázis sokkal magasabb lesz. Úgy vélte, várhatóan az idei választási év után jövőre az állam visszafogja a beruházásait. Emellett arra is számít az elemző, hogy az a veszteség, amelyet a bankoknak el kell majd könyvelniük a devizahiteles mentőcsomag miatt, vissza fog csapódni a vállalati hitelezésben, így a beruházásokban is.

Koncentrált a növekedés

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a bázishatás miatt még erős a növekedés, de trendforduló látszik a beruházások területén. Ez megerősíti azokat a várakozásokat, hogy a GDP lassulást mutathat az idei harmadik negyedévtől kezdve - közölte.

Az elemző kifejtette: a hazai beruházások 21,2 százalékkal bővültek az előző év második negyedévéhez képest, viszont a korábbi negyedévhez képest 0,2 százalékos a csökkenés.

Az éves alapú növekedés a szakember szerint rendkívül koncentrált. A gép, berendezés és jármű területen 32,8 százalékkal, az építés terén 12,2 százalékkal bővült az állóeszköz-felhalmozás, de jelentős, 36,6 százalékos növekedést mutatott a mezőgazdaság is.

Az éves bővülés nagy részét az uniós pénzből finanszírozott állami beruházások felpörgése és az autóipar kapacitásbővítései adták, illetve a mezőgazdaságnak kedvező időjárási körülmények - jegyezte meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dúlnak a harcok: orosz és ukrán rakétacsapást is hozott a péntek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 20:00
A háborő 576. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Teljesen nonszensz az ötforintos áramár – A hét videója
Dobos Zoltán - Izsó Márton - Király Béla | 2023. szeptember 22. 19:28
Mi is az a sokat emlegetett szaldóelszámolás? Hogy jön ki az ötforintos áramdíj? Ki jár jól a villanyszámla befizetésével? A napelempályázatok nyertesei beszállhatnak még az éves elszámolásba? Megtérül-e ez a zöldberuházás? Lesz-e a megtermelt napenergiát eltároló akkumulátorra állami támogatás? Ezekről a kérdésekről beszélgettek kollégáink, Dobos Zoltán és Király Béla.
Makro / Külgazdaság Újabb amerikai vadászgépek tűntek fel Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 19:07
Növekedett az amerikai kontingens Romániában.
Makro / Külgazdaság Szorosabbra fűzi Kína a barátságát a polgárháborús országgal
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:22
Egymásra talált a kínai és a szír elnök.
Makro / Külgazdaság Brutális drónt mutatott be Irán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:42
A világ legnagyobb hatótávolságú ilyen fegyverét mutatta be az ország.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a menekültek az EU-ba: honnan jönnek a legtöbben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:18
Az Eurostat számai szerint tovább emelkedett az érkezők száma.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: az infláció kialakulásáért nem felelős senki - a kormány nagyon figyeli az üzemanyagárakat
Gáspár András | 2023. szeptember 22. 15:57
2023-nak az infláció letörésének évének, 2024-nek pedig a növekedés helyreállításának évének kell lennie – mondta Nagy Márton. Szerinte a fogyasztás helyreállítása mindkettőt segítheti – ez elengedhetetlen, enélkül nincs kilábalás. Három csapdahelyzet állt elő a magyar gazdaság előtt, ebből kettőn szerinte túl vagyunk. A jelentős infláció a gazdaságunk struktúrájából ered, ennek ellenére nem tartja azt hibásnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Az üzemanyagárakat nagyon szorosan követi a kormány - ha kell, beavatkoznak.
Makro / Külgazdaság Ukrán rakétacsapás rázta meg Szevasztopolt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 15:13
Halálos áldozatról nem tudnak, de egy katona eltűnt. 
Makro / Külgazdaság Nemsokára találkozhat Szijjártó Péter és Szergej Lavrov
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:51
Barátkoznak. 
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem lesz boldog: innen biztosan nem kap F-16-osokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:18
Elutasító választ kapott Ukrajna egy uniós országtól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG