<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Kedvezőnek tartják a nemzetgazdasági beruházások második negyedéves adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint ugyanakkor a növekedési ütem lassulása várható.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint a beruházások volumene 21,2 százalékkal nőtt az idén a második negyedévben a múlt év azonos időszakához képest, az első negyedévi 22,6 százalékos ütem után.

Visszaüthet a devizahiteles mentés

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy a magánszféra egyre nagyobb szerepet vállal, így nem csak az állami beruházások "húzzák" a beruházásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy összességében a növekedés lassulására számít.

Az elemző szerint látható, hogy a járműiparhoz kapcsolódó területeken szintén nőttek a beruházások, tehát a korábbi nagy autóipari fejlesztéseknek a "másodkörös" hatása is érezhető, ami szintén kedvező. Balatoni András hozzátette ugyanakkor, hogy összességében a növekedés lassulására számít.

Rámutatott, tavaly a harmadik negyedévben felfutott a növekedési hitelprogram, sok beruházást valósítottak meg, ami miatt a bázis sokkal magasabb lesz. Úgy vélte, várhatóan az idei választási év után jövőre az állam visszafogja a beruházásait. Emellett arra is számít az elemző, hogy az a veszteség, amelyet a bankoknak el kell majd könyvelniük a devizahiteles mentőcsomag miatt, vissza fog csapódni a vállalati hitelezésben, így a beruházásokban is.

Koncentrált a növekedés

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a bázishatás miatt még erős a növekedés, de trendforduló látszik a beruházások területén. Ez megerősíti azokat a várakozásokat, hogy a GDP lassulást mutathat az idei harmadik negyedévtől kezdve - közölte.

Az elemző kifejtette: a hazai beruházások 21,2 százalékkal bővültek az előző év második negyedévéhez képest, viszont a korábbi negyedévhez képest 0,2 százalékos a csökkenés.

Az éves alapú növekedés a szakember szerint rendkívül koncentrált. A gép, berendezés és jármű területen 32,8 százalékkal, az építés terén 12,2 százalékkal bővült az állóeszköz-felhalmozás, de jelentős, 36,6 százalékos növekedést mutatott a mezőgazdaság is.

Az éves bővülés nagy részét az uniós pénzből finanszírozott állami beruházások felpörgése és az autóipar kapacitásbővítései adták, illetve a mezőgazdaságnak kedvező időjárási körülmények - jegyezte meg.

Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG