<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Jelentősen javíthatja a közép-európai EU-gazdaságok növekedési kilátásait az euróövezeti jegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusa és az energiahordozók alacsony ára.
Az EKB csütörtökön bejelentette, hogy havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot indít, amely euróövezeti állam- és magánkötvények vásárlására irányul majd. A likviditásnövelő programot az idén márciusban indítják és 2016 szeptemberében fejezik be.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai pénteken ismertetett, e két tényező figyelembevételével felülvizsgált új előrejelzésükben közölték: Magyarországon az idén 3,9 százalékos, 2016-ban 2,9 százalékos gazdasági növekedést várnak. A ház eddig 3,4 százalékos, illetve 2,7 százalékos GDP-bővülést valószínűsített a magyar gazdaságban erre a két évre.

A lengyel gazdaság idei és jövő évi növekedésre szóló prognózisukat a cég elemzői 3,5, illetve 3,7 százalékra javították az eddig jósolt 3,3, illetve 3,4 százalékról.

A németek húznak bennünket

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői elismerik, hogy ezek az előrejelzések jóval meghaladják a szélesebb londoni konszenzust, de érvelésük szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok ideális helyzetben vannak ahhoz, hogy kihasználják az EKB nagyon enyhe monetáris alapállását. Az összesen 1100 milliárd euró értékűre tervezett, de nyitott végű mennyiségi enyhítési ciklus ugyanis gyengíti az eurót, a gyenge euró versenyképesség-javító hatása jót tesz a német exportnak, a német export pedig húzza magával a közép- és kelet-európai exportot.

Az EKB növekedésösztönző alapállása mindemellett az európai felzárkózó gazdaságok magánszektorbeli üzleti bizalmát is erősítheti azzal, hogy enyhíti az elhúzódó euróövezeti stagnálással kapcsolatos aggályokat - hangsúlyozták a Bank of America-Merrill Lynch elemzői.

Ezt várták a befektetők

Más nagy londoni házak ugyanakkor éppen arra hívták fel a figyelmet, hogy a piaci szereplők zöme egyelőre nem vár érdemi növekedést az idén az euróövezeti gazdaságban. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő közvetlenül az EKB mennyiségi enyhítési ciklusának elkezdéséről szóló bejelentés előtt kérdezett meg Londonban, Párizsban és Frankfurtban összesen 480 intézményi befektetőt az euróövezeti kilátásokról. 

A felmérés azt mutatta ki, hogy a londoni és a párizsi körkérdésbe bevont adósságpiaci szereplők 74 százaléka, a Frankfurtban megkérdezettek 67 százaléka stagnálással számol 2015-ben az euróövezeti gazdaságban. Növekedést Londonban mindössze 10, Párizsban 16, Frankfurtban 17 százalék valószínűsített.

A visszajáró hitelt és a benzinpénzt is másra elköltjük

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői azonban pénteki felülvizsgált előrejelzésükben hangsúlyozták, hogy Magyarországon a devizaalapú ingatlanhitelek után járó visszatérítések és az alacsony energiahordozó-árak is növelik a vásárlóerőt, és emiatt a cég az idén különösen erős gazdasági növekedést vár a magyar gazdaságban. 

A ház szerint a magyar gazdaság rendkívül érzékenyen reagál az euróövezeti növekedési kilátások változásaira. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek becslése szerint a magyar gazdaság elaszticitása eléri a 120 százalékot, ami azt jelenti, hogy az euróövezeti növekedés 1 százalékpontos gyorsulása Magyarországon 1,2 százalékponttal növelheti a GDP-növekedés ütemét.

hirdetés

A cég szerint mindemellett az olajárak július óta bekövetkezett zuhanása is jót tesz a magyarországi fogyasztásnak. A ház szakérőinek jelenlegi előrejelzése az, hogy a nyersolaj átlagos hordónkénti világpiaci árfolyama az idén és jövőre is 50 dollár környékén marad. Eddigi előrejelzésükben 70 dolláros árfolyamátlag szerepelt erre a két évre.

Tartják az alapkamatot

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai ennek figyelembevételével - a felfelé korrigált GDP-növekedési előrejelzés ellenére is - enyhe deflációt várnak az idei egész évre Magyarországon: pénteki prognózisuk szerint az átlagos magyar infláció mínusz 0,1 százalék lesz 2015-ben, és 2016-ban sem haladja meg az 1,6 százalékot.

A ház ennek alapján immár azt jósolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata 2016 végéig a jelenlegi 2,1 százalékon marad. A cég londoni elemzői eddig 0,40 százalékpontos MNB-kamatemelést valószínűsítettek jövőre.

Van, aki további kamatcsökkentést vár

A Cityben vannak ennél agresszívabb előrejelzések a magyarországi inflációra és a várható jegybanki kamatpályára.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a vártnál jóval meredekebb, mínusz 0,9 százalékos tizenkét havi áresést mutató decemberi inflációs adatsor ismertetése után közölte, hogy az idén mínusz 0,4 százalékos éves átlagos inflációt vár Magyarországon. A JP Morgan londoni elemzői is azzal számolnak, hogy az irányadó Brent olajtípus hordójának átlagos árfolyama az idén 50 dollár lesz.

A ház mindezek alapján 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósol 2015-re.

A cég - amely eredetileg már az első negyedévre valószínűsítette ezt a kamatcsökkentést - a svájci frank árfolyamának megugrása után is fenntartotta előrejelzését, azzal a kiegészítéssel, hogy az általa várt enyhítés egy része a devizapiaci felfordulás miatt átcsúszhat a második negyedévre.

Mit látnak itthonról?

Magyar szempontból pozitívnak értékelték az EKB döntését az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők, akik szerint a növekvő globális likviditás extra keresletet támaszthat a magyar eszközök iránt is. Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kifejtette: a globális likviditás emelkedése azzal jár, hogy egyre több pénz keresi helyét a világban, és Magyarország még mindig többlethozamot kínál az európai kötvényekhez, illetve az amerikai hozamszinthez képest, emiatt ide áramolhat a tőke.

Pálffy Gergely, a Buda-Cash Brókerház devizapiaci elemzője is úgy vélte, hogy Magyarország "nyerhet az ügyön", mert a nagyobb pénzbőség, és az a tény, hogy az EKB olcsóbbá teszi a pénz- és tőkepiaci befektetések költségét Európában, nagyobb kockázatvállalásra sarkallja a befektetőket. És mivel a magyar kötvények egyébként is nagyobb kamattal kerülnek ki a piacra, és nagyobb hozammal forognak, így az eddigieknél nagyobb befektetői kör figyelmét kelthetik fel. Hozzáfűzte, hogy az állampapírpiacra érkező nagyobb külföldi kereslet a forintot is erősítheti.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Makro / Külgazdaság A nap képe: baráti országba indult Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:01
Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt Ferihegyről posztolt egyet Facebookon.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György berúgta a forintot
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:41
A hazai fizetőeszköz erősödött arra, hogy a jegybankelnök Országgyűlésben elmondott beszédében megerősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig folytatja a monetáris kondíciók szigorítását – köztük is a kamatemelést –, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalékos célja közelébe.
Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló