9p
Magyarország lemaradása a foglalkoztatásban a régiós országokhoz képest 2012 óta jelentősen csökkent. A javulás elsősorban a kiemelkedő foglalkoztatásbővüléssel, valamint a fiatalok, idősek és az alapfokú végzettséggel rendelkezők munkaerő-piaci helyzetének kedvezőbbé válásával magyarázható. A hazai foglalkoztatás emelkedése mellett a munkanélküliségi ráta pedig úgy csökkent historikusan alacsony szintre, hogy az aktivitási ráta is jelentősen emelkedett, amit számottevően támogattak a foglalkoztatás-ösztönző gazdaságpolitikai intézkedések.

Benk Szilárd és Morvay Endre, az MNB szakértőinek szakcikkét publikáljuk a Privátbankár.hu-n.

A foglalkoztatottak létszáma

2015-ben a 15 és 64 év közötti foglalkoztatottak létszáma a munkaerő-felmérés (MEF) szerint meghaladta a 4 millió 175 ezer főt. A foglalkoztatás utoljára az 1990-es évek elején állt ezen a szinten. A Munkahelyvédelmi Akcióterv bevezetését megelőző év (2012) óta tartó folyamatos növekedés következtében a foglalkoztatás 383 ezer fővel, több mint 10 százalékkal nőtt. (Megjegyzendő, hogy 2016-ban még tovább emelkedett a foglalkoztatottság, a KSH tájékoztatása szerint 2016. augusztus–októberben a foglalkoztatottak létszáma már 4 millió 404 ezer fő volt.) A bővülésből az itt vizsgált 2012-2015-ös időszakban a közfoglalkoztatás 101 ezer, a külföldi munkavállalás 31 ezer, míg a hazai nem közfoglalkoztatott státuszú munkavállalás közel 251 ezer fővel vette ki részét. Ez utóbbi önmagában 6,6 százalékkal növelte a foglalkoztatást.

A közfoglalkoztatás érdemben támogatta az alacsony aktivitású csoportok munkához jutását, miközben az elmúlt években már a versenyszektor vált a foglalkoztatottság növelésének fő hajtóerejévé. Mindemellett 2012 és 2015 között a hazai 15-64 éves népesség mintegy 164 ezer fővel, azaz közel 2,5 százalékkal csökkent, ami egyúttal rámutat a demográfiai folyamatokból eredő munkaerőpiaci kihívásokra is.

Megjegyzés: HU1 – közfoglalkoztatottak számának változása nélkül. A közfoglalkoztatásnál a 2012 és 2015 negyedéves megfigyeléseinek átlagát vettük alapul.
Forrás: Saját számítás az Eurostat és a magyar Munkaerő-felmérés (MEF) alapján.

Összehasonlításképpen nézzük meg a Közép-Kelet-Európa országaiban megfigyelhető változásokat (1. ábra). A régió országainak többségében a foglalkoztatottak száma nőtt, a növekedés mértéke 2 és 4 százalék között alakult, kivéve Szlovéniát és Romániát, ahol a foglalkoztatás stagnált. Mindeközben a 15-64 éves népesség csökken a régióban, a legkisebb népességcsökkenés Szlovákiát, a legnagyobb Lettországot jellemezte. Régiós összevetésben tehát elmondható, hogy a hazai foglalkoztatásbővülés kiemelkedően magas volt, míg a népességváltozás átlagosnak tekinthető.

Forrás: Saját számítás az Eurostat és a MEF alapján.

A foglalkoztatási ráta

Az aktivitás, a foglalkoztatás és a népesség változásának következtében a magyar foglalkoztatási ráta a 2012-ben megfigyelt 56,7 százalékról 2015-re 7,3 százalékpontos növekedést mutatott fel. Közfoglalkoztatottak nélkül a növekedés 5,7 százalékpont volt. Ezzel a magyar foglalkoztatási ráta a vizsgált időszakban a legnagyobb mértékben emelkedett, régiós szinten pedig jelentősen felzárkózott.

A közép-kelet-európai régió országaiban a foglalkoztatási ráta szintén emelkedett, de lényegesen kisebb mértékben (2. ábra). A hazánkat követő legnagyobb, 5 százalékpont körüli rátanövekedés a balti országokban volt megfigyelhető (Észtország és Lettország, utóbbi esetben jelentős népességcsökkenéssel társulva), ezt követték a visegrádi országok 3-4 százalékponttal. Szlovéniában és Romániában alig haladta meg az 1 százalékpontot, de ez sem a foglalkoztatottak számának a növekedésének, hanem csak a népességfogyásnak tudható be.

A régióhoz viszonyított foglalkoztatási rátánkban való lemaradásunk tehát úgy csökkent, hogy az elsősorban a kiemelkedő foglalkoztatotti létszámbővülésnek köszönhető, ugyanis a rátát szintén befolyásoló népességcsökkenésünk régiós szinten átlagosnak tekinthető.

A foglalkoztatás bővülése jelentős állami szerepvállalással valósult meg, melynek két lényeges eleme a közfoglalkoztatás valamint a Munkahelyvédelmi Akcióterv voltak. A közfoglalkoztatás a teljes bővülés mintegy negyedét kitéve, elsősorban az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők munkaerő-piaci helyzetét javította. A program jelentősebb hozzájárulását a foglalkoztatásnövekedéshez az alapfokú végzettséggel rendelkezők, valamint a középfokú végzettséggel rendelkező 25-54 éves nők csoportjánál figyelhetjük meg (3. ábra). A Munkahelyvédelmi Akcióterv a hátrányos helyzetű csoportok (25 évnél fiatalabbak, 55 évnél idősebbek, a gyed-ről és a gyes-ről visszatérők, a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak, a tartósan munkanélküliek) foglalkoztatásának bővülését célzott adóterhelés-csökkentéssel támogatja, jelentősen hozzájárulva ezzel a piaci alapú foglalkoztatás emelkedéséhez. A piaci alapú foglalkoztatás emelkedését továbbá az is támogatta az elmúlt években, hogy a gazdaságpolitikai stabilizációt követően egy kiegyensúlyozott növekedés indult meg a magyar gazdaságban.

Forrás: Saját számítás az Eurostat és a MEF alapján.

Hogyan alakult a felzárkózásunk?

Nézzük meg, hogy miként hatottak a tárgyalt intézkedések és milyen mértékben segítették a felzárkózásunkat! Vessük össze az egyes csoportokban a magyar foglalkoztatási rátákat a régióban megfigyelhető medián rátákkal. A 4. ábra azt mutatja, hogy az intézkedések és a gazdasági környezet kedvező alakulása hatására régiós összevetésben sikerült jelentős mértékben felzárkózni, bár a felzárkózás összetétele nem volt egyenletes. A legnagyobb mértékű kedvező változásokat az alapfokú és a középfokú végzettséggel rendelkezők körében figyelhettük meg. Csökkent a 15-24 évesek és az 55-64 éves férfiak hátránya is.

Mindazonáltal a 2015-ös adatok alapján megállapítható, hogy bizonyos hátrányos helyzetű csoportokban még nem sikerült teljesen ledolgozni a hátrányunkat a régió medián foglalkoztatási rátáihoz képest, mint például a fiatal férfiaknál, időseknél illetve a 25-39 és 55-64 éves nőknél. A 25-39 éves nők csoportjában szembetűnő, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők lemaradása hasonló nagyságú, mint az alapfokú végzettségűeké.

Mindezen adatok alátámasztják a hátrányos helyzetű csoportok munkaerőköltségét csökkentő intézkedések jogosultságát. Továbbá felhívják a figyelmet arra is, hogy a háttérben olyan tényezők és munkaerő-kínálati jellemzők is jelen vannak, amelyeknek kiemelkedő figyelmet kell szentelni a keresleti oldali intézkedések mellett is.

Megjegyzés: A fehér téglalap a 2012 és 2015 közötti időszakot tekintve a foglalkoztatási ráta felzárkózásának kedvező, a fekete színű pedig kedvezőtlen alakulását mutatja.
Forrás: Saját számítás az Eurostat adatai alapján.

Mit tehet a gazdaságpolitika?

A válság óta meghozott reformok következtében számottevően emelkedett mind az aktivitási, mind a foglalkoztatási rátánk. Előre tekintve Magyarország hosszú távú tartós növekedésének és versenyképességének erősítése szempontjából elengedhetetlen a munkaerőpiac strukturális átalakulásának további támogatása. A lehetséges eszközökről nyújt összefoglalást Palotai és Virág (Palotai Dániel és Virág Barnabás: Versenyképesség és növekedés, Magyar Nemzeti Bank, 2016.), melyeket a jelen elemzés szempontjából két csoportba sorolunk: (1) mennyiségi eszközök, melyek az adott csoporton belül a népesség aktivitását és munkavállalását ösztönözik, valamint (2) minőségi eszközök, melyek a munkaerő minőségére hivatottak hatni, elősegítve azt, hogy a kedvezőtlenebb munkaerő-piaci helyzetben lévő csoportból a népesség a kedvezőbb lehetőségekkel rendelkező csoportokba áramoljon. A munkaerő minőségének fejlesztése egyúttal a termelékenység növekedéséhez is hozzájárul.

A mennyiségi eszközöket illetően Palotai és Virág kiemeli a munkát terhelő adók további csökkentését, a nyugdíjrendszer azon elemeinek erősítését, amelyek arra ösztönözik a munkavállalót, hogy tovább maradjon a munkaerőpiacon, valamint az atipikus foglalkoztatási formák támogatását. Ide sorolandó a Munkahelyvédelmi Akcióterv is, illetve annak célzott kiterjesztése annak érdekében, hogy a kínált kedvezmények még hatékonyabban érjék el a hátrányos helyzetben lévő csoportokat.

Mindeközben a munkaerő minőségének fejlesztése is egyre hangsúlyosabb szereppel bír, melynek legkézenfekvőbb eszköze a hátrányos munkapiaci helyzetben lévő csoportok képzésének erősítése lehet. Az 5. ábra jól illusztrálja, hogy a hazai népességösszetétel a képzettség szempontjából a többi régiós országhoz képest jelenleg kedvezőtlenebb, miután hazánkban viszonylag magas az alapfokú végzettséggel rendelkező lakosság aránya. Amennyiben hosszabb távon sikerülne az alapfokú végzettséggel rendelkezők arányát legalább a 25-39 éves korcsoportban a többi országban megfigyelhető szinthez igazítanunk – vagyis csökkenteni az alapfokú végzettséggel rendelkezők arányát a felsőfokú és/vagy középfokú végzettséggel rendelkezők javára –, akkor az a jelenlegi foglalkoztatási ráták mellett 0,2-0,8 százalékponttal növelné a magyar foglalkoztatási rátát (lásd az 5. ábrán a szimulációs eredményeket). Eközben a közép- és felsőfokú oktatás, felnőttképzések további fejlesztése is számottevően hozzájárulhatna a munkaerő minőségének javulásához.

Megjegyzés: Az alsó ábra a magyar foglalkoztatási ráta szimulált változását mutatja abban az esetben, amennyiben az alapfokú végzettséggel rendelkezők aránya Magyarországon a jelzett országok szintjére mérséklődne a közép- és/vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők javára.
Forrás: Számítás az Eurostat adatai alapján.

Hosszabb távon lényegi eredményt, felzárkózást az oktatási-képzési rendszerünk olyan jellegű – a vállalatok aktív jelenlétével fémjelzett – formálása hozhat, ami az iskolapadokban, képzéseken és az életen át tartó tanulás csatornáin keresztül a népesség jelentős hányadát gyakorlat és munkaerőpiac-orientált képzettség, kompetencia és tudás megszerzésére ösztönzi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
Makro / Külgazdaság Újabb országban jön az árvíz - ne induljon el, aki oda készült
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 11:29
Van, ahol helikopterrel kellett menteni az embereket Észak-Olaszországban.
Makro / Külgazdaság Megszólalt a magyar kormány a felrobbantott csipogók ügyében
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 18:05
Kovács Zoltán ismertette a kormány álláspontját - furcsamód nem látnak nemzetbiztonsági kockázatot, miközben egy magyar céget neveztek meg a személyhívók gyártójaként.
Makro / Külgazdaság Újra üzent David Pressman Orbán Viktornak: már nem működnek a kifogások, Amerika cselekedni fog
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 14:13
Figyeli az Egyesült Államok, hogy mit mond és mit tesz a magyar kormány - és ezek alapján fog cselekedni.
Makro / Külgazdaság Csipogós robbantás: nyilatkozott az egyik érintett cég vezetője
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 12:51
Cristiana Bársony-Arcidiacono megerősített, hogy együttműködtek a tajvani Gold Apollóval. 
Makro / Külgazdaság Elfogyott az árvízi tartalék, sokkal több pénzre lesz szüksége a lengyeleknek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 11:19
Csak a gyorssegélyekre elegendő az eddig félretett pénz. 
Makro / Külgazdaság Merész jóslat jött: a háború 2025-ben véget érhet?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 07:22
Egy brit diplomata szerint akár Kamala Harris, akár Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, a jövő évben komoly béketárgyalások kezdődhetnek az orosz–ukrán háború befejezése érdekében.
Makro / Külgazdaság Ez most kivághatja a biztosítékot Orbán Viktornál
Csabai Károly | 2024. szeptember 18. 05:41
Hiába hozott ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) három és fél éve nem látott alacsony inflációt augusztusra, európai összevetésben nem kerültünk sokkal előrébb, mivel közben a többiek sem tétlenkedtek, ők is kisebb-nagyobb mértékben faragtak az éves szintű fogyasztóiár-indexükön – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből. A magyar jegybanki alapkamat befagyasztásával ugyanakkor legalább a visszatekintő reálkamatok összevetésében az élmezőnyben maradtunk.
Makro / Külgazdaság Ismerős cég nyerte el Schmidt Máriáék 1,5 milliárdos közbeszerzését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 17. 16:49
Hatodszor nyerte el a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány által kiírt közbeszerzést a Prekog Alfa Kft. A jól bejáratott cég pedagógusképzést tart történelemtarároknak, de idén - története során először - NAV-eljárás is indult ellene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG