1p
Idén is a nemzetgazdasági tárca javaslatára fogadta el a legtöbb törvényt az Országgyűlés, Matolcsy György a 225 megszavazott jogszabály ötödét kezdeményezte. A Ház tízszer módosította a költségvetést és háromszor az alkotmányt. Ellenzéki javaslatból nem lett törvény.

Továbbra sem pihen a törvénygyártás

A Ház a rendszerváltás óta idén alkotta meg a legtöbb jogszabályt, tízzel többet, mint az előző évben. A 225 törvény kétharmadát a kabinet kezdeményezte. A parlamenti honlap adatai szerint csakúgy, mint tavaly, idén is a Nemzetgazdasági Minisztérium volt a legaktívabb: a 155 kormányzati előterjesztésből 46-ot jegyzett.

A 2013-as büdzsé mellett Matolcsy György nevéhez fűződik az idei költségvetés tíz módosítása közül négy, az első alkotmánymódosítás, a pénzügyi tranzakciós illeték, a távközlési, a biztosítási és a közművezeték-adó bevezetése, továbbá a munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó intézkedések, a jegybanktörvény módosítása, valamint a kisvállalati adóról szóló előterjesztés.

A gazdaságit a közigazgatási és igazságügyi tárca követi a sorban 28 indítvánnyal. Az új büntető törvénykönyvön kívül a médiatörvény módosítását és a pénznyerő automaták betiltását is a Navracsics Tibor vezette minisztérium kezdeményezte.

A fejlesztési minisztérium húsz törvényt javasolt, többségükkel nemzetközi szerződést hirdettek ki, de a parlament Németh Lászlóné indítványára alkotta meg az új posta- és személyszállítási törvényt is.

A Belügyminisztérium 22, az agrártárca 14 törvényt jegyzett - köztük a földtörvényt sarkalatossá minősítő alkotmánymódosítást és az új agrárkamarai szabályozást -, a Külügyminisztérium pedig hatot.
Az emberi erőforrás-minisztérium 17 törvényjavaslat gazdája volt: hatot még Réthelyi Miklós, tizenegyet utódja, Balog Zoltán nyújtott be. Ezek között volt például az önkormányzati közoktatási intézmények állami fenntartásba vételéről szóló előterjesztés és a Magyar Művészeti Akadémia kulturális stratégiai szerepének megerősítése érdekében szükséges módosítás.

Hende Csaba honvédelmi miniszter egyedül a honvédek jogállásáról szóló törvényt terjesztette elő, míg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Bethlen Gábor Alapról szóló jogszabály módosítása mellett - Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen - a fegyvertartás szabályainak egyszerűsítéséért járt el.
A fennmaradó 70 törvény közül 66-ot kormánypárti képviselők, négyet parlamenti bizottságok kezdeményeztek, a 133 ellenzéki törvényjavaslatból viszont egyet sem fogadott el a Ház.

Milyen aktívak voltak a képviselők?

A kormánytöbbséghez tartozó képviselők közül Lázár János volt a legaktívabb: a június 1-jéig a Fidesz-frakciót, azóta a Miniszterelnökséget vezető politikus 13 előterjesztéséből lett jogszabály. A költségvetés és az alkotmány - előzetes választási regisztrációval összefüggő - módosításán kívül önkormányzati tárgyú törvények és a földgázellátási szabályok is Lázár János javaslatára változtak meg, ahogy ő volt az egyik előterjesztője az országgyűlési törvénynek és a választási eljárási szabályoknak is, amelyeket Áder János köztársasági elnök beadványára az Alkotmánybíróság vizsgál. Szintén ő kezdeményezte, hogy a jövő év második felétől csak dohányboltokban lehessen cigarettát kapni.

A Fidesz-frakció élén Lázár Jánost váltó Rogán Antal a 11 javaslatával a második legtöbb elfogadott jogszabályt jegyző képviselő lett a parlamentben. Nevéhez fűződik egyebek mellett két költségvetés-módosítás, a befektetői letelepedés jogintézményét létrehozó jogszabály - amely szerint az ezt igénylő üzletembereknek legalább 250 ezer eurónyi, államkötvénybe fektetett értékpapírral kell rendelkezniük -, valamint az a törvény is, amely jegyzői engedélyhez kötötte a világörökségi területen lévő, alkoholt kimérő, illetve árusító vendéglátóhelyek és üzletek éjfél és reggel hat óra közötti nyitva tartását, mégpedig úgy, hogy az engedélyezési eljárásba a rendőrséget mint szakhatóságot is bevonta.

Lázár Jánost és Rogán Antalt frakciótársuk, Babák Mihály követi a sorban, aki kilenc törvény előterjesztésében működött közre, egyebek mellett két költségvetés-átírásban.

A több indítványt is jegyző politikusok között szerepel rajtuk kívül Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke hét, a szintén fideszes Gulyás Gergely, Papcsák Ferenc és Vas Imre pedig öt-öt javaslattal.

Idén egy ellenzéki kezdeményezésű indítványt fogadott el a Ház, igaz nem törvényt, hanem országgyűlési határozatot. A szélsőségesség, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni fellépésről szóló előterjesztést az MSZP-s Mesterházy Attila, Harangozó Gábor és Steiner Pál javaslatára, de az MSZP indítványa helyett egy kormánypárti módosításnak megfelelő szöveggel szavazta meg a parlament.

Az elfogadott határozatok között egyetlen ötpárti kezdeményezésre mondott igent a plénum: a parlament korelnöke, a fideszes Horváth János, a kereszténydemokrata Pálffy István, a szocialista Pál Béla, a mandátumát azóta visszaadó jobbikos Bödecs Barna, az LMP-s Jávor Benedek és a független Szili Katalin javaslatára áprilisban a világörökség évévé nyilvánították 2012-t.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG