3p
Májusban a háztartások törlesztették devizahiteleiket, és újabb tízmilliárdokat vettek ki a bankbetétekből az alacsony hozamszintnek köszönhetően. A vállalatoknál hasonló folyamatok zajlottak.

A devizahiteleket nyögi a magyar lakosság

Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 1,4 milliárd forintos csökkenést mutatott. Szezonális igazítás nélkül ugyanakkor 15,5 milliárd forintos növekedést lehetett megfigyelni, ami a forinthitelek 46 milliárd forintos bővülésének és a devizahitelek 30,5 mérséklődésének eredője. A forinthitelek állományának emelkedése döntően a folyószámlahitelek változásával magyarázható. 

Májusban a háztartások által felvett új forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója nem változott az előző hónaphoz képest, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi hitelek esetén csökkenés tapasztalható. A szezonálisan igazított új szerződéses értékek mindhárom hiteltípus esetén nőttek az előző hónaphoz képest.

Milliárdok tűntek el a bankokból

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 65,2 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 153,54 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 168,6 milliárd forintos betétkivonás, a devizabetétek esetében pedig 15,1 milliárd forint nettó betételhelyezés történt.

A háztartások betételhelyezéseiA háztartások forint betéteinek átlagos kamatlába csökkent, míg az euró betéteké változatlan szinten maradt. A szezonálisan igazított új szerződéses értékek a forint és euró betétek esetében egyaránt csökkentek.

A cégek vettek fel devizahitelt

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 2,9 milliárd forinttal csökkent, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 36,1 milliárd forinttal növekedett. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 19,9 milliárd forinttal, a devizahitelek állománya 16,3 milliárd forinttal növekedett. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően – nem változott. 

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetén csekély mértékben nőtt, míg az 1 millió euró érték feletti forinthitelek esetén csökkenés volt tapasztalható. Az 1 millió euró alatti és feletti eurohitelek átlagos kamatlábai csökkentek.

A cégek devizabetétben tettek pénzt


A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 29,4 milliárd forinttal csökkent, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 7,6 milliárd forinttal emelkedett. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 88,2 milliárd forintos betétkivonásra, míg devizabetétek esetében 95,8 milliárd forint nettó betételhelyezésre került sor. 

A nem pénzügyi vállalati forinthitelek szezonálisan igazított új szerződéses értékei az 1 millió euro érték alatti és feletti kategóriában is enyhe csökkenést mutatnak. A nem pénzügyi vállalatok eurohitelei esetében az 1 millió euró érték alatti kategóriában mérsékelten nőtt a szezonálisan igazított új szerződések értéke, míg az 1 millió euró érték feletti kategóriában jelentős növekedés figyelhető meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG