<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Májusban a háztartások törlesztették devizahiteleiket, és újabb tízmilliárdokat vettek ki a bankbetétekből az alacsony hozamszintnek köszönhetően. A vállalatoknál hasonló folyamatok zajlottak.

A devizahiteleket nyögi a magyar lakosság

Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 1,4 milliárd forintos csökkenést mutatott. Szezonális igazítás nélkül ugyanakkor 15,5 milliárd forintos növekedést lehetett megfigyelni, ami a forinthitelek 46 milliárd forintos bővülésének és a devizahitelek 30,5 mérséklődésének eredője. A forinthitelek állományának emelkedése döntően a folyószámlahitelek változásával magyarázható. 

Májusban a háztartások által felvett új forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója nem változott az előző hónaphoz képest, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi hitelek esetén csökkenés tapasztalható. A szezonálisan igazított új szerződéses értékek mindhárom hiteltípus esetén nőttek az előző hónaphoz képest.

Milliárdok tűntek el a bankokból

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 65,2 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 153,54 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 168,6 milliárd forintos betétkivonás, a devizabetétek esetében pedig 15,1 milliárd forint nettó betételhelyezés történt.

A háztartások betételhelyezéseiA háztartások forint betéteinek átlagos kamatlába csökkent, míg az euró betéteké változatlan szinten maradt. A szezonálisan igazított új szerződéses értékek a forint és euró betétek esetében egyaránt csökkentek.

A cégek vettek fel devizahitelt

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 2,9 milliárd forinttal csökkent, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 36,1 milliárd forinttal növekedett. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 19,9 milliárd forinttal, a devizahitelek állománya 16,3 milliárd forinttal növekedett. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően – nem változott. 

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetén csekély mértékben nőtt, míg az 1 millió euró érték feletti forinthitelek esetén csökkenés volt tapasztalható. Az 1 millió euró alatti és feletti eurohitelek átlagos kamatlábai csökkentek.

A cégek devizabetétben tettek pénzt


A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 29,4 milliárd forinttal csökkent, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 7,6 milliárd forinttal emelkedett. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 88,2 milliárd forintos betétkivonásra, míg devizabetétek esetében 95,8 milliárd forint nettó betételhelyezésre került sor. 

A nem pénzügyi vállalati forinthitelek szezonálisan igazított új szerződéses értékei az 1 millió euro érték alatti és feletti kategóriában is enyhe csökkenést mutatnak. A nem pénzügyi vállalatok eurohitelei esetében az 1 millió euró érték alatti kategóriában mérsékelten nőtt a szezonálisan igazított új szerződések értéke, míg az 1 millió euró érték feletti kategóriában jelentős növekedés figyelhető meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG