<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Németországban tartományonként (szövetségi államonként) eltérő az üzletek nyitva tartásának szabályozása, van, ahol engedélyezik az éjszakai nyitva tartást is, másutt este nyolckor be kell zárni. A vasárnapi pihenőnap azonban többnyire szent, így Bajorországban is.
Népviseletet sem árulnak vasárnap.

A hozzánk közel eső délnémet tartományban a hét hat napján este nyolcig vannak nyitva az üzletek, vasárnap pedig egyáltalán nem. Ez alól kivételek a benzinkutak, a nagyobb pályaudvarok, a repülőtér, amelyek üzletei vasárnap is várják a vevőket, esetleg hét közben is nyolc helyett tízig vannak.

Valamint van még néhány pékség, amely pár órára kinyit – a németek imádják az aznapi friss péksüteményt –, ez utóbbiak általában reggel 8-tól 11-ig vannak nyitva. Éhen halás ellen lehet még péksüteményeket kapni elvitelre egyes kávézókban is, ezek ugyanis megtalálták a kiskaput és vendéglátóipari egységeknek minősülnek, így egész nap adnak péksüteményt, dobozos tejet, kakaót, üdítőt.

Azon persze nem érdemes meglepődni, hogy az árak eléggé húzósak. Sok élelmiszer eleve nagyjából a magyarországinak a másfél-kétszeresébe kerül olyan diszkont láncoknál is, mint az Aldi, Lidl vagy a Tengelmann. Néhány dolog, mint a friss gyümölcs vagy zöldség pedig inkább jellemzően a háromszorosába. Vasárnap és a müncheni főpályaudvaron ennél is magasabb árakra lehet készülni.

Az ottani három napos hosszú hétvégén, augusztus 13-tól 15-ig két napra szinte minden bezárt és külön kellett előásni ezeket az információkat az internetről, de a helyi lakosok felkészültek. A hét közben bevásárolt kolbászkákat, söröket, mustárt és desszertet cipelték rengetegen Münchenben nagy kosarakban vagy hűtőtáskákban a folyóhoz. Amelynek partja egyetlen óriási közpark kilométereken keresztül, nem autóutat építettek rajta, mint Budapesten.

Vitték tehát a mini grillezőt, faszenet, és pikniket rendeztek. Az egyik turisztikai tájékoztató megemlíti, hogy aki elfelejti időben megvenni a grillhúst, az több hentesboltnál automatából is megveheti ünnepnapokon is.

De a kocsma bezzeg hangos.

A sörözők, sörkertek sem panaszkodhattak, annak ellenére, hogy sok müncheni elutazott nyaralni vagy hosszú hétvégézni, jött helyettük elég turista, külföldi és belföldi. A vendéglátóhelyek megteltek, nem érződött, hogy az emberek ne mernének tömegbe menni a terrorveszély miatt. (A külföldiekről, turistákról, muzulmánokról Münchenben itt írtunk.)

A cigarettaárusítást a jelek szerint ügyesen megoldották, alighanem ügyesebben, mint nálunk. Vannak cigarettaautomaták, amelyekbe először a személyi igazolványt kell bedugni, így igazolva a vevő életkorát és vásárlási jogosultságát. Csak így bírható működésre. Nem kell ezért szegény dohánybolti eladóknak vasárnap robotolniuk.

Milyen ügyesen megoldották.

Az újságárusok eléggé kihalóban vannak, a lapterjesztés legolcsóbb módjának úgy látszik, az bizonyult, ha az utcán, nagyobb kereszteződésekben vagy tereken, fém tartókból, becsületkassza vagy becsületpersely segítségével juttatják el a vásárolókhoz, szintén eladó nélkül.

Egy helyen egészen másfajta szükséglet kielégítésére szolgáló automatát is láttunk, az egyik férfimosdóban kétféle óvszert és kétféle kisebb méretű szexuális segédeszközt árultak. Négy-négy eurós egységáron. (Az Ázsiában az automatákból kapható furcsa dolgokról itt olvashatnak.)

A patikák nyitva tartása a miénkhez hasonló ügyeleti rendszerű Münchenben. A virágárusok is kinyithatnak vasárnap pár órára.

Éjjel-nappali újság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló