TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár Románia az idén újból azon a szinten lesz, mint a válság előtt, de gyorsítania kellene a szerkezeti reformokat és az uniós pénzek felhasználását.
A román bruttó össztermék értéke 2008-ban, a nemzetközi gazdasági válság előtt mintegy 140 milliárd dollár volt. Románia eddig három többoldalú nemzetközi hitelszerződést kötött az IMF szervezésében, a jelenlegi 2015-ben jár le.

Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője szerint Románia gazdasága az idén újból eléri azt a szintet, amelyen a nemzetközi gazdasági válság előtt volt, de a visszaesés behozása lassúbb ütemű mint más országok esetében, amelyeket szintén keményen sújtott a gazdasági válság.

Csak a lettek körözték le őket

Romániának a tavalyi 3,5 százalékos GDP-növekedése az egyik legjobb teljesítmény a régióban, csak Lettországnak volt nagyobb növekedése, de ennek az ütemnek a tartásához gyorsítani kell a szerkezeti reformok és az uniós pénzek felhasználásának ütemét.

Románia eddig mintegy 35 százalékát hívta le a rendelkezésére bocsátott, mintegy 34 milliárd eurónak a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban. Románia ugyanakkor két év haladékot kapott, így ezen az arányon még javíthat.

Mikor lesz eurójuk?

Victor Ponta román miniszterelnök nemrég azt mondta, Románia már 2019-ben be akarja vezetni az eurót. Részletek >>>

Veszélyes ágazat a mezőgazdaság

Guillermo Tolosa a román gazdaság sérülékeny pontjaként említette, hogy a GDP mintegy 6 százalékát adó mezőgazdaság túl nagy mértékben ki van szolgáltatva az időjárás viszontagságainak, ezért emiatt évről-évre túl nagy ingadozás tapasztalható az ágazat teljesítményében. Tolosa szerint a gyengén fejlett infrastruktúra, és az állami vállalatok alacsony hatékonysággal való működtetése is visszahúzza a gazdaságot. Ugyanakkor jó lehetőségek rejlenek az exportban és a román energetikai iparban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél