3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország nem akarja elszigetelni magát a külvilágtól és nem hagyja azt sem, hogy bárki falat építsen köré.

Az orosz vasfüggöny

Az orosz államfő a TASZSZ állami hírügynökség által készített interjúban kijelentette: "Tisztában vagyunk a 'vasfüggöny' számunkra végzetes következményeivel". Azt mondta, hogy Oroszország nem akar hosszas vitába bocsátkozni a Nyugattal, s folytatni kívánja a párbeszédet, mindazonáltal megvédi saját geopolitikai érdekeit.

Putyin úgy vélte, hogy "Oroszország alig áll lábára, megerősödik és kinyilvánítja jogát saját érdekeinek védelmére külföldön, rögtön megváltozik a viszonyulás az államhoz és vezetőihez". Példaként Borisz Jelcint említette, aki, mint mondta, "kezdetben bármit csinált, arra Nyugaton hurráztak".

Jelcin alkoholizmusa

Amint a volt orosz államfő Jugoszlávia védelmére kelt, a nyugatiak szemében azonnal alkoholistává vált, és majdnem a Nyugat ellenségévé. "Mind hirtelen megtudták, hogy Borisz Nyikolajevics szeret inni. Talán ez korábban titok volt?" - méltatlankodott a jelenlegi orosz elnök.

A politikus szerint ugyanez a helyzet Ukrajnával kapcsolatban, ahol Oroszország a saját érdekeit védi, de azoknak és az ott élő orosz ajkúaknak, a sajátjaiknak a megvédésében a Nyugat megakadályozza Moszkvát.

Úgy vélte, hogy egyáltalán nem Krím félszigettel és Ukrajnával kapcsolatos politikája miatt támadják Oroszországot külföldön: "Ha ez nem lenne, akkor találnának más indokot." Hozzátette, hogy nem kell dramatizálni a helyzetet, ilyen a világ berendezkedése", és a geopolitikai érdekekért vívott harcról van szó.

Kinek van igaza? Naná, hogy nekik

Putyin közölte, hogy a március végén egyoldalúan Oroszországhoz csatolt Krím félszigettel kapcsolatosan hozott döntések következményeivel előre számolt az orosz vezetés. Azt mondta, hogy stratégiai döntéseket hoztak" és nem kétlik ezek sikerét, "mert az igazság Oroszország oldalán van". Arra a kérdésre, hogy jól végződik-e az orosz lépés (a Krím annektálása), azt válaszolta, hogy "gondolom, így lesz". "Mi egyszerűen erősebbek vagyunk és igazunk van. Az orosz ember legyőzhetetlen, ha érzi, hogy igaza van" - tette hozzá.

Putyin kizárta, hogy a Kreml Ukrajna-politikája miatt alkalmazott nyugati büntetőintézkedések, valamint a kőolaj árának és a rubel értékének zuhanása katasztrofális következményekkel járna az orosz gazdaság számára.

Még, még, még

Belpolitikai kérdésekről szólva az orosz államfő kijelentette, hogy nem akar örökre ezen a poszton maradni, mert az ártana az országnak, és neki sincs arra szüksége, de nem zárta ki, hogy 2018-ban indul az elnökválasztáson. Az orosz alkotmány lehetővé teszi, hogy a 2012-ben harmadszor is elnökké választott politikus ismét indulhasson az államfői posztért.

Putyin szerint az orosz társadalom meglehetősen liberális törvények szerint él, ezt azonban nem szabad kihasználni annak érdekében, hogy kívülről beavatkozzanak az Oroszországi Föderáció belpolitikájába és meggyengítsék az országot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG