3p
Nem is a forint a gyenge, hanem az euró az erős? Kevesebb arany kell a világnak, újít a Mol, új piacokat keres a Rába, súlyos szabálytalanságok az egyetemeken. Napi hírösszefoglaló.

Hány devizahiteles élt eddig panasszal? Hétfőig még csak 137 elszámolással, forintosítással kapcsolatos kérelem érkezett a Pénzügyi Békéltető Testülethez, a java azonban még csak most jön Érzékelhetően növekvő tendenciáról van szó. A testületnél arra számítanak, hogy június végén, július elején rövid idő alatt nagyobb számban érkeznek majd kérelmek. Milyen ügyekben érdemes a PBT-hez fordulni és mikor kár a gőzért? Mit tegyünk, ha a PBT-vel sem értünk egyet? Mit kell kitölteni és hova kell elküldeni?

---

Nagyot esett ma a dollár, a forint is az euróval szemben. A dolláresés hatására szakadnak az európai tőzsdék is, és emelkedett az arany. Megint 308 forint körül mozgott az euró jegyzése, napok óta ezt az erős szintet támadja. A forint kilátásairól Fellegi Tamás, a Privátbankár.hu elemzője is beszélt A Nap Kommentárjában:

---

Mennyi arany kell a világnak? Tavalyhoz képest egy százalékkal 1079 tonnára csökkent a világ aranykereslete az idei első negyedévben. Az orosz aranykereslet 40 százalékkal 13 tonnára zuhant.

---

Javította idei magyarországi növekedési előrejelzését az EBRD: 0,2 százalékponttal, 2,6 százalékra írta át előrejelzését az év eleji prognózisához képest. A bank 2016-ra 2,3 százalékos növekedést vár.

---

Jelentett a Rába. A győri társaság 13,9 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben, ez 17,6 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Az idei első negyedévben valamennyi üzletág megtartotta, illetve javította készpénztermelési hatékonyságát, a csoportszintű EBITDA értéke közel 1 milliárd forint volt. Pintér István elnök-vezérigazgató szerint a cég a megszokott iparági méret alatt van, ami akár pályázati sikerek gátja is lehet, ugyanakkor az elmúlt közel 120 évben mindig Magyarországról próbálta a világot meghódítani, így első számú prioritás a nemzetközi piacra kilépés és a regionális multivá válás.

---

A parlament elé kerülőt a benyújtandó adótörvény-javaslat. Tállai András elmondta, a javaslat az elmúlt tíz év legrövidebb adócsomagja. alig több mint 30 paragrafusból áll, s az adócsökkentés költségvetését megalapozandó nem tartalmaz új adót vagy adóemelést, a közterhek vagy mérséklődnek vagy nem változnak.

---

Törvényben szabályozzák a továbbiakban az állami és önkormányzati pénzlekötéseket. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint alapvető cél, hogy az érintettek állampapírban, a Magyar Államkincstárnál tartsák megtakarításaikat.

---

Kemény kritika az egyetemeknek. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint akár 100 milliárd forintot is visszakérhet az EU a felsőoktatási intézmények miatt. Az ÁSZ elnöke hosszan elemezte a felsőoktatási intézményeknél lefolytatott vizsgálataik eredményét. A művészeti egyetemeknél például még véletlenül sem tapasztaltak olyasmit, ami szabályos lett volna, a gazdálkodás legelemibb szabályait sem tartották be.

---

Újít a Mol. Több kúton többféle terméket kínálnak majd, nem benzinkutas áron - állítólag ennek semmi köze a vasárnapi zárva tartáshoz. A Mol a töltőállomásokon lévő üzletek forgalmának kétszámjegyű növekedését tervezi, két hónapon belül összesen 10 benzinkutat, az elkövetkező években pedig a jelenlegi 364 magyar töltőállomás mintegy harmadának átalakítását tervezi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez lenne Kína bosszúja az EU elektromos autók büntetővámjára?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 13:34
Az Európai Bizottság konzultációs kérelmet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amelyben kifogásolja, hogy Kína szubvencióellenes vizsgálatot indított az EU-ból származó egyes tejtermékek behozatala ellen - jelentette be a brüsszeli testület hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kamala Harris egyet előre-, Donald Trump egyet hátralépett
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 10:36
Míg a demokraták elnökjelöltje új gazdasági javaslatokkal állt elő, republikánus ellenfele kénytelen volt végignézni részvényei leértékelődését.
Makro / Külgazdaság Készíttetheti a plakátokat Rogán Antal
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 08:30
A júliusi reálkereset-adat ha hajszállal is, de jobb lett az egy hónappal korábbinál.
Makro / Külgazdaság Ezzel a kis trükkel mérsékelhető a kocsmákban a sörfogyasztás
Kormos Olga | 2024. szeptember 21. 16:54
Egy angol vizsgálat szerint mindössze a söröskorsó méretét kell csökkenteni, és visszafogható az alkoholfogyasztás, aminek hosszútávon rák- és más betegségmegelőző hatása van.
Makro / Külgazdaság Gyorsan hajtson be egy benzinkútra, ha nem akar rosszat magának!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 21. 10:32
A szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk Mfor Üzemanyagár-figyelője nem sok jót jelez előre a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Rékassy Balázs: Már csak a szentlélek tartja össze az egészségügyet - videó
Csabai Károly | 2024. szeptember 21. 09:59
Ezt is kijelentette az orvos, egészségügyi menedzser a Klasszis Klubban. A beszélgetés során kitértünk arra, mi a legnagyobb baj az egészségügyben, mennyi pénz hiányzik az ágazatból, miért nem tesz meg mindent a kormány már csak a saját választói jobb ellátása érdekében is, miért nem szabályozzák nálunk megfelelően a magánegészségügyi szektort, mi várható az ügyeleti rendszer októberi budapesti bevezetésétől, hogyan értékelhető Magyar Péter programja? S Rékassy Balázs arra a kérdésünkre is válaszolt, ha kapna felkérést, vállalna-e tanácsadó szerepet a Tisza Párt elnöke mellett.
Makro / Külgazdaság A kínaiak ismét meglepték a világot
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 11:54
Váratlant húzott a távol-keleti nagyhatalom jegybankja: nem változtattak a kamatokon.
Makro / Külgazdaság Ismét változik az üzemanyagár, ez sokakat kellemetlenül érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 10:23
Nagy fordulat várható a hétvégén: olcsóbb lesz a dízel, mint a benzin!
Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG